-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeThe National – Trouble Will Find Me (2013)

The National – Trouble Will Find Me (2013)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

The National -  Trouble Will Find Me

The National – Trouble Will Find Me
Izdavač: 4AD ( 17.5.2013.)
Producenti: Aaron Dessner, Bryce Dessner
Trajanje: 55:06
Žanr: Indie rock, post-punk revival, indie folk
Ocena: 9

 Plivamo nizvodno; hodamo pognutih glava; gledamo svoja posla… Bežimo od problema, muka, kavge… ali nas na kraju problemi sami pronađu. Bez ugovornih obaveza, rasterećeni od svega, spremni da naprave pauzu, The National umesto toga “traže nevolju”, nalaze brzo inspiraciju i samo tri godine od High Violet“ objavljuju novi disk „Trouble Will Find Me“.

Na tragovima post pank depresije U2, The Cure, Echo & the Bunnymen, bend nadograđuje svoju muziku i može se reći da su u poslednjim godinama uspeli da naprave autentičan zvuk, možda već savršen. Kako prevazići savršeno? „Trouble Will Find Me“ neće pružiti odgovor na to pitanje jer ne predstavlja korak dalje niti progres. Kako je u jednom stranom mediju napisano „održavaju briljantnost“. Nema mnogo pomaka, The National su se jednostavno prepustili i pravili muziku po već proverenom receptu.

Za potrebe snimanja indi rokeri su se odlučili za izolaciju u ambaru prepravljenom u muzički studio (Clubhouse). Namera je bila da članovi budu nerazdvojni, da budu tim koji će jednim zajedničkim procesom doći do željenog zvuka. Prva inspiracija za stvaranje im je bio je jedan od najlepših ljudskih osećaja – rođenje deteta. Novopečeni otac Eron Desner u njihovi muziku unosi osećaj blagostanja i pozitivnih emocija. Ali kada bi album bio previše srećan i optimističan, ne bi baš priličio imidžu koji su The National gradili godinama. Šta je onda poremetilo stvari? Upravo ono iz naslova „Nevolja će me naći“. Tako je proces snimanja pri samom startu prekinut tornadom. Bez struje, zatvoreni u studiju, momcima nije preostalo ništa drugo no da pod svećama sviraju akustično. Kasnije je naišao i uragan zbog kojih su brinuli za svoje najbliže. Na muziku se odrazilo odlično. Ambivalentnost emocija album čini ljudskim. Samo na trenutke pozitivan, uglavnom prevladava osećaj potištenosti. Osećaju se strah i tuga iz kojih se rađaju nada i uteha.

Sa tehničke strane sve je besprekorno i precizno. Iako je najavljeno dosta poznatih gostiju, preslušavanjem se ne primećuje da su imali značajan uticaj. Čak iako su Bartlet i Peri iz Arcade Fire umešali svoje prste, nisu nametnuli muziku svog benda već su samo iskristalisali zvuk. Primetan je napredak na klavijaturama, mnogo su bolji aranžmani i stvarno odlično oslikavaju atmosferu. Pored post pank uticaja, teži se ka indi folku, što je danas itekako tipično za moderne indi bendove. Raznolikost instrumenata lepo je ukomponovana u jednu celinu kojom diriguje bariton glas Meta Berningera.

Album samo površno deluje melanholično i depresivno. U nekom lošem raspoloženju može teško da padne, ali mu se ne sme zbog toga negativno suditi. Iz dubine vuče ka površini, teži nekom boljem pogledu na svet iako mu nije takva tematika. I više nego odlično izdanje kojim The National učvršćuju svoje mesto među značajnim bendovima moderne scene. „Trouble Will Find Me“ dodatno i neosporivo potvrđuje da National nisu festivalski bend. Oni su mnogo ličniji, privatni, smatrate ih samo vašim. Ne želite da ih delite sa svetom. Slušaće te ih potpuno sami, u krugu najbližih prijatelja ili u nekom mračnom klubu izbegavajući kontakt sa osobom do vas.

Spisak pesama:

1. “I Should Live in Salt”
2. “Demons”
3. “Don’t Swallow the Cap”
4. “Fireproof”
5. “Sea of Love”
6. “Heavenfaced”
7. “This Is the Last Time”
8. “Graceless”
9. “Slipped”
10. “I Need My Girl”
11. “Humiliation”
12. “Pink Rabbits”
13. “Hard to Find”