-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeThe Flaming Lips - The Terror (2013)

The Flaming Lips – The Terror (2013)

The Flaming Lips -  The Terror

The Flaming Lips – The Terror
Izdavač: Warner Bros, Bella Union ( 1.4.2013.)
Producenti: The Flaming Lips, Dave Friedmann, Scott Booker
Trajanje: 55:04
Žanr: experimental rock, electronic, dark ambient
Ocena: 6

 Od The Flaming Lips nikada ne znate šta da očekujete i svako naredno izdanje može da stvori potpuno novu sliku o ovom bendu. Tako je donekle bilo i sa njihovim trinaestim studijskim albumom “The Terror“.

Ono što ne prestaje da bude interesantno kod njih jeste ta jedinstvena i neumoljiva težnja ka “svežinom”. Iako traju već 30 godina, Flaming Lips taj cilj uspevaju da ostvare. Konstantno ekperimentisanje doslikano Waynovim vokalnim egzibicijama daje rezultate. On je, kao zaljubljenik u naučnu fantastiku i psihodeliju, često držao stvari van (da – van!) kontrole. Taman kada bi pomislili da će nešto logično uslediti, vi biste se iznenada našli u njegovom vlastitom ludačkom vakuumu. Na “Terror”-u je situacija nešto drugačija. Ovde nema napadnih osciliranja karakterističnih za ove Amerikance. Čak i ako naiđete na te oscilacije, one vas neće toliko isprepadati.

Wayne Coyne i Steven Drozd, glavni tekstualni piromani “Usana”, se ovog puta nisu nešto raspisali, ali ono što imaju da kažu, pogađa pravo u metu. “The Terror” je prilično kompleksan album, i malo je verovatno da ćete ga preslušavati na primer, dok ručate ili dok prostirete veš. On traži određeni trenutak, određeno stanje i kutak u kojem ćete ga slušati. Album nosi pozamašan lični teret za sobom, s obzirom da je Coyne nedavno raskinuo dugogodišnju vezu, a da se Drozd, kao bivši simpatizer heroina, počeo vraćati starim navikama. Njihova lirika i sami naslovi pesama poput “You are alone” i “Butterfly, how long it takes to die” govore vam da vas čeka jedno deprimirajuće i sentimentalno putovanje.

Srećom po Flaming Lips, poklonika takvih putovanja ima sve više. Ukoliko se tek upoznajete sa ovim momcima, ostavite “Terror” za nešto kasnije. Ali ako pomno pratite njihov rad, slobodno se prepustite ovom štivu. Nepotrebno je izdvajati bilo koju kompoziciju, jer ćete već u prvih par pesama shvatiti da je u prirodi ovog izdanja da se sluša u jednom dahu, bez preskakanja.

Ako kupite (čitajte: “skinete” sa interneta) britansku verziju albuma, u bonus pesmama ćete pronaći i obradu legendarne “All you need is love” (The Beatles). Možda je baš ova pesma i bila potrebna za kraj. Čisto da biste nabacili osmeh na lice, makar on bio i kiseo. Wayne je na konferenciji za štampu, povodom izlaska albuma, izjavio da “‘Terror’ ukazuje na to, da i bez ljubavi na ovom svetu, život teče dalje…”. Posle ove obrade, možda ljubav i ima neke šanse.

Spisak pesama:

1. “Look…The Sun Is Rising”
2. “Be Free, A Way”
3. “Try to Explain”
4. “You Lust” (featuring Phantogram)
5. “The Terror”
6. “You Are Alone”
7. “Butterfly, How Long It Takes to Die”
8. “Turning Violent”
9. “Always There…In Our Hearts”