-

The Cyclist Conspiracy – Mashallah Plan (2023)

The Cyclist Conspiracy – Mashallah Plan (13. 10. 2023.)

Izdavač: Subsound Records

Producent: Uroš Milkić i Miloš Miljković

Trajanje: 43:09

Žanr: Psychedelic Rock/Traditional Folk

Ocena: 8.9

Arhi-ptice; post-world pustinjski rock koji trasira muzičke tradicije od Zapadne Afrike, preko rebetika, pa sve do psihogaražnih mantranja 70-ih; nazovi-Rozenkrojceri koji, komunicirajući medijumom snova sa drugim pripadnicima tajnog reda, sadašnjim i budućim, traže ultimativni gnozis u arhetipskoj simbolici bicikla, zatim se istim uspinjući u transcendentno, ostavljajući zabezeknutim sve, od Frojda do Šerloka Holmsa? Sve ovo, i mnogo, mnogo više krije iza pitke jednostavnosti beogradski (Anti) World orkestar, The Cyclist Conspiracy, između ostalog i na svom najsvežijem izdanju, Mashallah Plan.

Nastavši iz Društva za razvoj alhemijskih studija „Vasko Popa“ (čitaj: dva do bola načitana tipa koji su u gluvo doba noći istraživali tajna društva, i vodili polemike o svakojakim misticizmima), projekat se u međuvremenu proširio na bend – što je, kako već prvo slušanje otkriva, krajnje redukcionistička odrednica – sa desetak članova, sa gitara-bas-bubanj rock jezgrom, horom i svakojakim perkusijama. Iza sebe imaju nekoliko izdanja, među kojima je najbodriji simulakrum grčke krčme, A Night at Café „Constantinople“ , koji prosto vapi za vinilnim izdanjem. Punokrvni longplej, doduše, ostavlja po strani igru maskama, postavljajući jedan spirituelni putokaz koji, nadilazeći šarm lokalnog, poziva na istraživanje nekih trajnijih sila i intenziteta, skrivenih iza svakodnevne pojavnosti.

Odmah valja reći – ništa na albumu nije prepušteno slučaju. Iako su zanosne vokalne deonice za koje je zadužen Velos Choir svedene na naizgled prostu igru samoglasnika, gotovo rituelna repetitivnost i duhovni zanos, uprkos nedostatku lirike, govore o pažljivoj sintezi stilova, provučenoj kroz primarno balkansku narodnu tradiciju. U nedostatku verbalnih uputa, nazivi svakog sledećeg komada, kao znakovi pokraj puta, predstavljaju jedan deo mozaika koji zaokružuje veliko pustinjsko hodočašće ka onostranom.

Zrnast zvuk psihodelije standardizovan sedamdesetih, dominira već po završetku uvodnog, okolovizantijskog motiva koji otvara „The Great Staurocycle“ – prostranu vožnju pustinjskim predelima pod otvorenim, plavim svodom. Tako živoj i sunčanoj stvari, pak, ne manjka težine koja kulminira u koloritnoj solaži, koja ujedno prepušta ponavljajući glavni vokalni motiv sledećoj, „Virility„. Uočiti sve aluzije, pozajmljenice i ezoterične reference u ovoj soničnoj tapiseriji gotovo je nemoguć zadatak, ali naočita fankodelija bas linija, hrskavi rifovi i skokovite, progresivne perkusije, raštrkane celim albumom, iscrtavaju narativni put koji je lako moguće pratiti. Upečatljiv momenat tenzije o koncu druge trake kao da ukazuje na nešto značajno, kad eto – već visceralan naziv sledeće, „The Blood of the Lamb“ vraća na čuveni fragment Otkrivenja, dok sama stvar pruža njegovu idiosinkratičnu interpretaciju elektrizovanim grčkim motivima i bliskoistočnim zaključkom.

Jedan naizgled neupečatljiv nojzersko-ambijentalni isečak kasnije – uzgred, budući da stoji u samoj sredini liste pesama, ovaj komad, neraskidivo vezan za okosnicu čuvenog Basarinog romana, ukazuje na to da je slušalac qua protagonista, otkrivši spregu između bicikla i teologije, dostigao kritičnu tačku gde počinje rasplet – naš putnik-namernik se obreo u orbiti zvezde „Deneb“ , čije ime ukazuje na različite domene iz oblasti popularne kulture i mitologije. Bestežinsko stanje dočarano je gitarskom arabeskom, u neočekivanom susretu sa trećim talasom post-rocka, kako bi redak meditativni momenat jednako brzo ispario u mističnoj gitarskoj bujici.

Izazovna i produhovljena, stvar progresira, uspinje se, i šara zvukom udaljene trube, nagoveštavajući improvizovani haos koji obgrljuje ultimativni završni motiv – nagruvanu, mračniju, basovitiju melodijsku liniju, kakve su praktikovali još legendarni muzičari tragično potcenjene anadolijske psihodelične scene sedamdesetih. Sposobna da se prikrada iz metafizičkog mraka sa istom uverljivošću kojom dočarava peskovitu masu dosadnih, ponavljajućih dina, muzika „biciklista“ pre svega je jedan narativ koji pažljivo objedinjuje proživljeno sa kosmičkim i istorijsko sa savremenim, u nameri da u slavi ono životvorno, autentično i magijsko u svetu koji je sravnila homogenost i preterana racionalnost profane svakodnevice.

Let legendarne ptice „Simorgh“ , kojem prefigurira kartografsko istraživanje svetog grada Aksuma, vertikalom će završiti transformativni pohod, doduše ne posustajući u pogledu mističnog, i na momente setnog avanturizma. Ovde Bliski istok već uveliko vodi glavnu reč, a na scenu stupa i moćni ženski solo-vokal Svetlane Spajić, dočaravajući potentnost primordijalnog „A“ , uspinjući i spuštajući se skalama, svojstvenim muzici ove regije. Posebna lucidnost u izrazu i dužina trajanja jasno ukazuju da je ovo finalno poglavlje sa odgovarajuće spektakularnom, živom kulminacijom.

Sve u svemu, mašala! – upeglan primenjenom producentskom alhemijom, „konspirativni bajs“ odlično vozi, ne mareći za bilo kakve integralne nesreće, iako tek treće ili četvrto slušanje može da otkrije najdalje i najlepše krajolike. Sluh za detalje je prilikom slušanja ovakvih albuma ključan, a sami možete čuti kako to zvuči već sada na omiljenom striming servisu. Takođe, album jedostupan i na vinilu preko italijanske etikete Subsound Records, uključujući standardnu crnu i plavo-belu varijantu. Za posebno fanatične adepte Male braće, tu su i test press primerci u samo pet kopija, od kojih je par već prodato. Tako da, ukoliko osećate da Vam u životu fali doza gnostičkog buđenja, pravac Bandcamp.