-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeThe Cure - 4:13 Dream (2008)

The Cure – 4:13 Dream (2008)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

The Cure -  4:13 Dream

The Cure – 4:13 Dream
Izdavač: Geffen ( 28.10.2008.)
Producenti: Robert Smith, Keith Uddin
Trajanje: 52:28
Žanr: Alternativni rok
Ocena: 7

 Od 1992. godine “The Cure“ praktikuju da na svake četiri godina izdaju novi album, tako da je po toj paterni vreme za novo izdanje. Ime mu je “4:13 Dream“ a njegova promocija je počela još maja meseca od kada su svakog 13-og u mesecu izdavali po jedan singl.

Sa trinaest novih numera “The Cure“ dalje potvrđuje svoju opsesiju mističnim i sujeverno okarakterisanim „baksuznim“ brojem 13 i pokazuju da su još uvek oni isti momci koji su 80ih svojom muzikom umeli da nas „zastraše“. Album nudi pesme koje deluju kao kombinacija njihovog kritički uspešnog “Disintegration“ izdanja i komercijalnog albuma “Wish“.

“Underneath The Stars“ karakteriše modifikovan Smitov glas koji nas iz daljine uvodi u njegov “4:13 Dream“. U stilu njihovih hit pesma “Friday, I’m In love“ i “Just Like Heaven“ na novom izdanju izranja još jedna simpatična i ljubavna pop pesmica “Only One“. Primamljiv i veseo zvuk gitare nam predstavlja pesmu “Reasons Why“ i taman kada pomislimo da je u pitanju još jedna pop numera Robert Smit se uključi sa vokalima i depresivnim tekstom nas baca u bizarni svet benda. U psihodelično-alternativnom svetlu nam se predstavlja “Freakshow“ koja kao da je stvorena za muziču podlogu Tim Bartonovih morbidno-uvrnutih filmova poput “The Corpse Bride“ i “The Nightmare Before Christmas“. “Sirensong“ priča o devojci koju Robert Smit poistovećuje sa mitološkim bićima – sirenema, koje su svojim pevanjem mamile mornare i izazivale brodolome. “Real Show White“ je pesma o nesrećnoj ljubavi, a “Hungry Ghost“ o gramzivosti, pohlepi i drčnosti. “Friends are as strangers and strangers as friends“ je misao vodilja vah gitarom obogaćene numere “Switch“. Ljubavna “The Perfect Boy“ nas odmara od prethodnih sumornih pesama, a u tom stilu se nadovezuje i “This. Here and Now. With You“. “Sleep When I’m Dead“ samo mogu okarakterisati kao „čudno“, ali zanimljivo. “The Scream“ – ne, naslov ne laže… Smit uglavnom viče u pesmi. “It’s Over“ – ritmički najbrža pesma na albumu jasno kaže da je ovaj polu san, polu noćna mora završen.

Po preslušavanju albuma mogu reći da bend ovakvu muziku pravi već 30 godina, ali da je ta indi-alternativna rok scena tek posledjih par godina postala mejnstrim, a čupavi Robert Smith trijumfalno vraća “The Cure“ na tron te scene.

Spisak pesama:

1.“Underneath the Stars“ – 6:17
2.“The Only One“– 3:57
3.“The Reasons Why“ – 4:35
4.“Freakshow“ – 2:30
5.“Sirensong“ – 2:22
6.“The Real Snow White“ – 4:43
7.“The Hungry Ghost“ – 4:29
8.“Switch“ – 3:44
9.“The Perfect Boy“– 3:21
10.“This. Here and Now. With You“ – 4:06
11.“Sleep When I’m Dead“– 3:51
12.“The Scream“ – 4:13
13.“It’s Over“ – 4:16