-

The Cranberries – In The End (2019)

The Cranberries - In The End

The Cranberries – In The End
Izdavač: BMG ( 26.04.2019.)
Producenti: Stephen Street
Trajanje: 42:54
Žanr: alternative rock
Ocena: 9

  

„In The End“, osmi album Iraca The Cranberries, objavljen je krajem aprila 2019. godine. Ovo je ujedno i oproštajni album benda: „The Cranberries su bili kvartet. Ne želimo ovo više da radimo bez Dolores.“, objasnio je gitarista Noel Hogan u jednom intervjuu.

Rad na ovom albumu započet je još dok je Dolores O’Riordan bila živa. No, sve što je ona uspela da odradi do svoje smrti bili su sirovi demo snimci vokala i grube skice kako bi pesme trebalo da izgledaju. Zato je njihov dugogodišnji producent, Stephen Street, od tog materijala načinio kompaktnu, vrlo slušljivu celinu. 

Tekstove svih 11 pesama osmislila je Dolores, dok je muziku za većinu pesama komponovala sa gitaristom Noelom Hoganom. Jedino je „Summer Song“ radila zajedno sa Dan Brodbeck-om. Tematika pesama vrti se oko nastavljanja dalje ili pokušaja da se nakon nečega nastavi. Pored sete prisutna je i izvesna doza optimizma, možda na trenutke čak i doza olakšanja. Ako bismo morali da ukratko opišemo muziku The Cranberries, to bi bilo – čista emocija koja otvara dušu.

Upravo olakšanjem da je sve već gotovo, u album uvodi „All Over Now“ koja, iako govori o nasilju u porodici, proročki je naslutila kraj autorke. Tekst zaodenut u klasičan The Cranberries gitarski zvuk započinje u hotelu u Londonu, a upravo je u hotelskoj sobi u Londonu Dolores i preminula. Takođe, refren: It’s all over now… predosećaj je neizbežnog kraja. Dramatična balada „Lost“ koja se nadovezuje, dodatno razvejava strepnju oko srca. Balans između tuge i nade, koji Dolores sjajno dočarava svojim omamljujućim glasom, podseća na neke starije radove benda u „Wake Me When It’s Over“.

Prijatne akustične gitare otvaraju lelujavu „A Place I Know“ da bi je smenila setna ali odlučna „Catch Me If You Can“. Nakon nje „Got It“ deluje kao buđenje i spoznaja: Thought that I’d got it / And then I lost it all… Priča o uspehu i slavi provlači se kroz „Illusion“, dok je „Crazy Heart“ klasična pop pesma sa ličnom, ispovednom notom. „Summer Song“ muzički donosi osećaj prijatnog dana okupanog suncem dok Dolores peva: How can I live without you/ When you have become my everything… Kako sve izgleda kroz vizuru nekoga ko umire prerano pokazuje „The Pressure“. Album zatvara naslovna „In The End“ koja je od samog spoznajnog početka: Ain’t it strange, when everything you wanted was nothing that you wanted, in the end… , pa preko refrena, neka vrsta opraštanja ali i amaneta.

Teško je definisati osećanja kada je album „In The End“ u pitanju. Predivno je slušati jedinstveni lirski glas Dolores O’Riordan i istovremeno je pretužno jer je to poslednji trag njenog stvaralaštva. Ali, kad se obrišu suze i srede misli, „In The End“ je jedan prelepi epitaf jedinstvenom kristalno čistom glasu i emotivno-zavodljivoj lirici, koji se preslušava iznova i iznova: „…Take my house, take the car, take the clothes but you can’t take the spirit…“

 1. All Over Now
 2. Lost
 3. Wake Me When It’s Over
 4. A Place I Know
 5. Catch Me If You Can
 6. Got It
 7. Illusion
 8. Crazy Heart
 9. Summer Song
 10. The Pressure
 11. In The End