-

The Bloody Earth – Inevitable (2017)

The Bloody Earth -  Inevitable

The Bloody Earth – Inevitable
Izdavač: Miner Records ( april 2017.)
Producenti: Vladimir Milosavljević
Trajanje: 57:59
Žanr: funeral doom metal
Ocena: 7

 Prvi srpski death doom bend, The Bloody Earth, konačno je, posle gotovo dvadeset godina, objavio novi materijal. Već sada se može reći da je Inevitable jedan od albuma ne samo godine, već jedno od najboljih ostvarenja u srpskom metalu u poslednjih petnaest godina.

Ono što odlikuje death doom pravac jeste tamna i mračna strana ljudske emocije, čvrstina u rifovima i melodije koje se provlače kako bi razbile tu dugotrajnu težinu. Kompletno izdanje je ujednačenog kvaliteta, i zaista je nezahvalno sada izdvajati pesme i pojedinačno ih analizirati, a smatram da to i nije potrebno jer se ovakva izdanja slušaju kao celina, u jednom dahu.

Idejni tvorac je Goran Milovanović – Zizi, jedan od osnivača benda, koji vuče korene još iz devedesetih godina prošlog veka. Bend The Bloody Earth nastao je sada već davne 1995. godine i radio do 1998. godine nakon čega jedan deo postave nastavlja rad u niškom bendu Duh Predaka. Rezultat prve faze rada benda The Bloody Earth je album Requiem of Weeping Souls iz 1996. godine koji je izdat na kaseti za kragujevački Butcherian Sound. Maja 2016. godine The Bloody Earth okuplja nekoliko muzičara i zvanično nastavlja sa radom. Od originalne postave, pored gitariste Zizija, tu je i bubnjar Vladan Kitanović. Ostatak postave benda čine mlade, ali muzički iskusne snage: Marko Tričković (vokal i bas), Strahinja Đorđević (gitara) i Nikola Zlatković (orgulje).

Veoma kreativno osmišljene i kompaktno odrađene deonice, aranžmani od kojih se ne bi postideli ni najveći bendovi ovog žanra. Čvrsti, teški i masivni rifovi, idejno idealno rešene klavijaturske deonice i moćan vokal su ono što svi ljubitelji metal muzike mogu da očekuju od ovog albuma. Dokaz da se albumi ne snimaju pošto-poto, već kada ideja sazri i pronađu se pravi ljudi koji imaju isto shvatanje muzike – još jedna pohvala i za to.

Veliki plus ide i za produkciju albuma, za koju je bio zadužen Vladimir Milosavljević (Associated Act). Odlično odrađen posao u usaglašavanju i dinamici svakog instrumenta i vokala.

Album koji će probuditi mnoge koji su već dugo „uspavani“, pokrenuti ih da rade više i bolje. Ostvarenje koje svaki ljubitelj i poštovalac metala jednostavno mora imati u svojoj kolekciji.

Spisak pesama:

  1. Thee, Who Wakes Me Unknown
  2. Promethean Punishment
  3. I Dwell Alone
  4. Thou Devour The Sea
  5. When Faith Is Kneeling
  6. I Am Doom