-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeTestator - Testator (EP, 2012)

Testator – Testator (EP, 2012)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Testator -  Testator (EP)

Testator – Testator (EP)
Izdavač: Nocturne Magazine ( 16.9.2012.)
Producenti: Testator
Trajanje: 16:10
Žanr: thrash metal
Ocena: 4

  

Svako ko se ikada bavio pisanjem recenzija verovatno je, kad tad, došao u jako nezgodnu situaciju da piše o nečemu o čemu ima, kako to da kažem…jako ograničena saznanja. Zaigrala mečka i u moje dvorište pa sam tako rešio da, po cenu da ispadnem glup i zaslužim šamar, pišem o albumu iz malo nemirnijih i burnijih metal voda. Naime o thrash muzici znam otprilike isto koliko i o moldavskoj savremenoj umetnosti. Zašto onda ovaj pokušaj? Nije kao da me je neko naterao. Radi se o tome da ovo izdanje smatram jako bitnim, kako za grad Niš, tako i za celu zemlju. No ostavimo pompezne i apokaliptičke prideve i krenimo redom.

Testator je mladi bend iz Niša koji se odlučio za muzički pravac kome se, iz nekog razloga, ne poklanja dovoljno pažnje kao nekad. A Testator je, uz saborce iz Putrid Blood-a, na dobrom putu da to promeni. Ovi mladi momci pojačani iskusnom ritam sekcijom u vidu Marka Tomovića snimili su jedan jako zanimljiv EP koji puno toga govori iako se na njemu nalaze samo 4 pesme. Ne iznenađuje to što je produkcija na izdanju dosta skromnog kvaliteta. Međutim na to se nadovezuju i dve stavke na osnovu kojih se ta loša produkcija i ne treba preterano isticati kao mana. Prva je ta što svi znamo koliko je mladim bendovima teško da skpre kintu da se umuvaju u neki studio i da to što snime mućka neki producent na nekim od hiljadu točkića na miksetama. Druga je ta što ovoj muzici takav ispeglani zvuk i nije prekopotreban. Ono što je bitno je energija i čvrst stav, a toga na ovom EP-ju ima dosta. Gitare su oštre i brze. Bas je, ovo će zvučati jako pogrešno, maksimalno razigran (ko što rekoh) i sjajno se uklapa u sve prelome koje diktira pesma. Otprilike u vreme izlaska ovog izdanja odgledao sam i poslednjeg Betmena pa možda zato otada ne mogu da se otrgnem utisku da je Marko Jocić (vokali) ustvari Bejn koji sa svojim bendom pravi svirku u Gotamu. Ono što bi u tom slučaju zbunilo debele Amere je to što su pored čistokrvnog thrasherskog shootera dobili i nešto što divljaci na Balkanu zovu šljivovica. Taj upliv etno elemenata je jako upečatljiv iako ga ima samo u pesmi „(E)ra“. Baš ta kombinacija je ono što bi ovaj bend moglo da odvoji od ostalih iz žanra i lupi im pečat prepoznatljivosti.

Iako je ovde reč o EP-ju nemoguće je a ne pomenuti glavno oružje benda a to su nastupi uživo. Vođeni ispravnom filozofijom da od interneta i kićenja facebook strane nema puno vajde, Testatori su se odmah dali na smucanje po Srbiji i obišli Zaječar, Jagodinu, Knjaževac i još neke gradove željne besne svirke. Tako se kalio i kaliće se čelik dragi moji. Kako bend zvuči uživo uverio sam se u Nišu na Medijana Balkanrock Festivalu i ostao zatečen usviranošću ovog, ipak mladog, ansambla. Kada uspeju da energiju živih nastupa prenesu na album otvoriće se novo poglavlje kvaliteta benda. Do tada je i ovaj EP više nego dovoljan.

Free download: nocturnemagazine

Spisak pesama:

1. (E)ra
2. Brainless
3. Focus
4. ThreeSixNine