-

T2: Trainspotting Original Motion Picture Soundtrack (2016)

T2 Trainspotting -  Original Motion Picture Soundtrack

T2 Trainspotting – Original Motion Picture Soundtrack
Izdavač: Polydor ( 27.1.2017.)
Producenti: razni
Trajanje: 60:00
Žanr: rock, rap, rave, drum’n’bass
Ocena: 8

 Već u prvom traileru, Trainspotting 2 je mistificirano asocirao da će cijeli nastavak, koji se nesumnjivo čekao da spontano iziđe na svjetlost dana, biti prepun emocija, nostalgije i fucked up osjećanja, zbog čega su mnogi u bioskopu suze prolivali.

Bojažljivost koju je T2 izazivala kod svojih fanova mogla je da se siječe, ne nožem, već mesarskom satarom, koja je prosto cviljela sve ove godine da, jednom za svagda, i ovaj popkulturni produkt svjetskog formata dobije svoj mljackavi i tunjavi sequel. Ali, to se – hvala nebesima – nije dogodilo.

Ono što je polovicu posla, u prvijencu, odradilo, bila je muzika. Iggy Pop, Underworld, Blondie, David Bowie i ostatak družbe, postavila je titanijumsku temeljčinu u svim mogućim diskaćima širom svijeta, kad god se čuje neka od njihovih pjesmica.

Uplakana Dvojkica nam donosi moderni lightcore muzičkog spektakla, ali, naprotiv, ništa toliko manje kvalitetnije u odnosu na prvi dio. Da se razumijemo odmah, prvi dio je neprikosnoven, nepobjediv i jedan jedini, ali, da ne bismo bili bajati hipsteri koji ne priznaju nastavke kultnih djela, preletjet ćemo kroz muzički program omiljenih (bivših) ovisnika heroinske groznice.

Na prvu loptu, bit ću iskren, nije me vozila – da oprostite na izrazu – remixovana verzija, koja je inače prva na soundtrack listi, „Lust for Life“ Iggyja Popa, od strane njegovih zemljaka iz grupe The Prodigy. Nakon par preslušavanja, uz što jače decibele, dogodila se Mister Proper čarolija koja mi je obrisala pamćenje od „prve lopte“, i kupila me za sva vremena, čak me, ako smijem reći, ubijedila da je – možda, ali baš, baš, baš možda – u nekoj dalekoj Star Wars galaksiji bolja od originalne verzije.

Underworld je također obilježio ovaj dio kolača nešto sporijom verzijom pod nazivom „Slow Slippy“, kao, valjda, nezvaničnim pobratimom „Born Slippy“, što u sceni, gdje oni roknu hors u venčugu for old times sake, daje spektakularni dojam lebdenja kroz rosna polja heroina.

Prava poslastica – priznajem, nisam znao za njih – otkrivanje je alt-rock grupe Wolf Alice kroz numeru „Silk“, koja se odmah nakon gorepomenutog trailera, u kojoj je ona imala čast da se nađe, pronašla na osobnoj top-listi pošasno-zaraznih kvalitetnih pjesama za sevdah, sjetu i padanje u depresiju.

Dok, sa druge strane, High Contrast je sa svojim remek-drum’n’bass-singlićem „Shotgun Mouthwash“ oduvao svaku moguću granicu Begbijeve ličnosti, već na početku samog filma.

Tu su i dve pop-rap-experimental grupe, Young Fathers i Rubberbandits, sa svojim pjesmama koje, jednostavno rečeno, kvare đeneralni dojam, ali baš minimalno, tako da tko voli, nek’ izvoli.

Od starih asova evergreen muzike, čuje se Blondie sa Dreaming“; Queen s isklabingovanim „Radio Ga Ga“; The Clash„(White Man) In Hammersmith Palais“; Frankie Goes to Hollywood sa svojim vječno poznatim KST hitom „Relax“; i old shool classicRun D.M.C.-a i Jasona Nevisa „It’s Like That“.

I da, pred kraj, Fat White Family sa svojom, takoreći, topilicom od pjesme „Whitest Boy On The Beach“, koja daje poseban ambijent pojedinim ćoškovima filma.

Sve u svemu, T2 je, donekle, ispunila, kako filmski, tako i muzički, iščekivanja svojih hardcore pristalica, simpatizera, sljedbenika i fanova. Kada bi ga usporedili s prvom pismenom zadaćom, dobio bi od učiteljice dvojku za trud. Dok, bez prvog, objektivno sagledan, kroz moj subjektivni poriv, dobio bi jaku četvorku s majušnim kršćanskim križićem.

Popis pjesama:
01. Iggy Pop – Lust for Life (The Prodigy Remix)
02. High Contrast – Shotgun Mouthwash
03. Wolf Alice – Silk
04. Young Fathers – Get Up
05. Frankie Goes to Hollywood – Relax
06. Underworld /Ewen Bremner – Eventually But (Spud’s Letter to Gail)
07. Young Fathers – Only God Knows
08. The Rubberbandits – Dad’s Best Friend
09. Blondie – Dreaming
10. Queen – Radio Ga Ga
11. Run D.M.C. vs. Jason Nevis – It’s Like That
12. The Clash – (White Man) In Hammersmith Palais
13. Young Fathers – Rain or Shine
14. Fat White Family – Whitest Boy on the Beach
15. Underworld – Slow Slippy