-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeSwans - The Seer (2012): Dvosatni monstrum od albuma

Swans – The Seer (2012): Dvosatni monstrum od albuma

Swans -  The Seer

Swans – The Seer
Izdavač: Young God ( 28.8.2012.)
Producenti: Michael Gira
Trajanje: 1:59:20
Žanr: experimental, drone, post rock
Ocena: 10

 Tko se odlučio baviti slušanjem žanrova koji izlaze iz standardnih okvira rock glazbe, vjerojatno je zamijetio Swanse – mračni projekt iz New Yorka predvođen Michaelom Girom. Swansi su se, kroz svoju zavidnu karijeru koja počinje ranih osamdesetih, bavili raznim žanrovima, i to uvijek onima na rubu društvene prihvatljivosti, poput industriala, no wavea, post punka, experimentalne glazbe, noisea a prisutni su bili i mnogi drugi utjecaji poput post rocka, dark ambienta i goth glazbe.

Swansi su prije nekoliko mjeseci objavili svoj 12. studijski album, The Seer, koji ima izuzetno puno potencijala u konkuriranju za najbolje izdanje ove godine.

The Seer je dvosatni monstrum od albuma s kojim se nije lagano uhvatiti u koštac. Swansi nisu nikada bili ograničeni komercijalnim i konvencionalnim glazbenim barijerama, što se osobito može vidjeti na dotičnom albumu. Mračni lyricsi, atipične strukture pjesama i genijalne glazbene dionice čine ovaj album više od glazbenog iskustva, Swansi slušatelja uvode u jedinstvenu glazbenu avanturu iz koje je upitno hoće li se izvući jednakog mentalnog stanja kao prije. Duljina pjesama na Seeru (od kojih dvije traju 20 minuta, a title track je gigant od preko pola sata) i obilna količina drone utjecaja zahtijevaju od slušatelja posebnu pozornost; tek pažljivim slušanjem postupnog razvijanja pjesama kroz ponavljanje zvukova se može primijetiti pravi glazbeni talent članova Swansa. Osim što je jedinstveno iskustvo, Seer slušateljima pruža mnogo toga i nakon višekratnog slušanja. Zbog načina produkcije albuma, u kojem se mnogo različitih instrumenata međusobno sudara, zabija jedno u drugo i bori za prevlast, a popraćenih Girinim sablasnim vokalom i mračnim apstraktnim lyricsima, nemoguće je pohvatati sve što se događa na albumu neangažiranim slušanjem. To je još jedna od odrednica njegove zahtijevnosti, ali Seer će se definitivno odužiti svima koji odvoje svoje vrijeme – ljubiteljima Swansa će pružiti vrh njihove glazbene karijere, a one koje nisu upoznati sa Swansima, će, vjerojatno, uvesti u nove glazbene avanture.

Najveća zanimljivost Seera, 12. studijskog album Swansa koji su započeli svoju karijeru prije 30 godina, je starost Michaela Gire: u trenutku izdavanja albuma imao je 58 godina! Teško je za povjerovati da je netko, nakon toliko dugo vremena bavljenja glazbom, uspio izbaciti album ovakvog kalibra – svjež, originalan, savršene produkcije u svakomu aspektu, a opet vjeran originalnom zvuku Swansa. Stoga, Seer ne samo da je izuzetna glazbena avantura već može poslužiti i kao podloga za filozofske rasprave o kreativnom outputu i iskorištavanju artističkih potencijala.

Lunacy, opening track na Seeru, slušatelja prekrasno uvodi u album priređujući mu karakteristične zvukove repetativnog dronea, pa čak i neofolka što će se moći čuti i na ostalim pjesmama. Jedna od posebnosti Lunacy-a su vokalne dionice koje čini Michael Gira skupa sa Alanom Sparhawkom i Mimi Parker iz benda Low. Oni poput zbora palih anđela pjevaju versove apstraktnih riječi čija interpretacija ovisi isključivo o subjektivnom dojmu slušatelja.

Slijedi Mother Of The World, koja potpuno eksploatira drone utjecaje albuma. To je mračna i morbidna kompozicija uvrnutih instrumentalizacija pomiješanih sa neartikuliranim ljudskim glasanjem. Prosječno ljudsko uho će teško razabrati sve instrumente koji se međusobno sklapaju u jedan homogeni zvučni nered.

Title track od pola sata je sljedeća i najbolja pjesma. The Seer skladno funkcionira u svojoj kaotičnoj bizarnosti. Strukturalno je slična Mother of the world u svojim drone utjecajima, no umjesto da slušatelj pokuša uhvatiti i razabrati sve instrumente iz zvučnog nereda, u The Seeru su mu oni lijepo servirani te se lagano može opustiti i prepustiti glazbenim tranzicijama koje se odvijaju u njegovim ušima. Usprkos činjenici da je The Seer pun naglih i prosječnom uhu možda besmislenih tranzicija, auditivno su smislene te se prekrasno uklapaju u eksperimentalni okvir ovog albuma, kao i generalne karijere Swansa. Bez imalo sumnje The Seer jedna je od instrumentalno najzanimljivijih, ako ne i najboljih pjesama koje su snimljene ove godine.

The Seer Returns, je pjesma monotonog beata ritmičnog udaranja što stvara savršenu atmosferu za Girine apstraktne lyricse. Važno je primijetiti kako Jarboe, bivša članica Swansa, koja je izrazito utjecala na promjenu njihovog stila iz primitivnog industriala u melodičnije vode, pridonijela ovoj pjesmi kao back vokal..

93 Ave. B Blues, kao najteža pjesma na albumu podsjeća na rane radove Einstürzende Neubautena, a njene odrednice su noiseasto škripanje, neritmično udaranje bubnjeva te auditivni kaos samog završetka.

Nakon ovih težih pjesama, slušatelju kao privremeni odmor dolaze The Daughter Brings the Water i Song for a Warrior. Prva je nježna i lagana pjesma koja opet eksponira neofolk utjecaje, dok druga zvuči kao soundtrack neke fantasy balade na kojoj Karen O iz benda Yeah Yeah Yeahs pridonosi svojim vokalnim dionicama.

Ove dvije pjesme su dokaz da Swansi mogu biti glazbeno genijalni kad stvaraju dugačke pjesme prepune drone i post rock elemenata, ali i kada se okreću jednostavnijoj i akustičnijoj glazbi.
Poslije pjesme Avatar, koja bi se stilistički mogla smjestiti na kultni album Swansa, The Great Annihilator, na albumu slijede dvije dvadesetominutne pjesme, A Piece of the Sky i The Apostate – od kojih je prva sazdana od mnogih, različitih glazbenih tranzicija što kulminira Girinim recitiranjem apstraktnih lyricsa koji zazivaju morbidne motive, kao i motive nostalgične žudnje. Glazbena struktura The Apostatea, posljednje pjesme na albumu, nije ništa što se već nije moglo čuti na Seeru, je ali je specifična po tome što završava tribalnim igranjem udaraljki preko kojih Gira stvara hipnotički ritam pjevajući svoje repetativne lyricse što blago podsjeća na krautrock band Can, a to uopće nije loše jer ovakav oblik psihodelije može samo savršeno zaokružiti genijalan album poput Seera.

Ukratko, Seer je zahtjevno glazbeno ostvarenje, no u njemu će se s lakoćom pronaći ljubitelji mnogih, različitih žanrova. Svje što kombinira različite glazbene utjecaje poput dronea, folka, post rocka te ih povezuje u savršeno eksperimentalno iskustvo. Iako ga mnogima, zbog dugog trajanja, neće biti lako slušati, obvezna je preporuka za sve ljubitelje glazbe.

Popis pjesama:

1. Lunacy
2. Mother of the World
3. The Wolf
4. The Seer
5. The Seer Returns
6. 93 Ave. B. Blues
7. The Daughter Brings the Water
8. Song for a Warrior
9. Avatar
10. Piece of the Sky
11. The Apostate