-

SuperHeavy – SuperHeavy (2011)

SuperHeavy -  SuperHeavy

SuperHeavy – SuperHeavy
Izdavač: A&M ( 16.9.2011.)
Producenti: SuperHeavy
Trajanje: 53:05
Žanr: rock/reggae/pop
Ocena: 6

 Supergrupa je kovanica kojom se obeležava bend sastavljen od članova različitih bendova. U istoriji muzike supergrupe su manje-više imale uspeha, u stvari, moglo bi se reći da se muzika prodavala samo zahvaljujući tom prefiksu „super“ koji je označavao neku senzacionalnost, spektakularnost ili pak neku muzičku utopijsku čežnju da se baš TVOJI omiljeni muzičari okupe u jedan bend i snime perfektnu ploču. SuperHeavy već svojim imenom upućuju na senzaciju, a još kada se pogleda da njegovu postavu čine neka od značajnih imena iz nekoliko muzičkih branši, komercijalna očekivanja moraju biti velika. Mik Džeger (The Rolling Stones), Dejv Stjuart (Eurythmics), Džoš Stoun, Demijan Marli i Ej Ar Rahman pokušali su da uklope različite muzičke pravce u jedan album, ali im to baš i nije pošlo za rukom.

Ono što je glavni problem “SuperHeavy“ diska je upravo ta nemogućnost da se napravi skladna fuzija između pravaca. Svaki član pokušava da ostavi svoj pečat i umesto da se muzički pravci stope jedni u druge i da budu nenametljivi, oni deluju previše veštačko nakalemljeni. Možda je čak bolje reći da deluju forsirano i da jedni druge guše. Iznenađenje je da Džeger nije vokalni kolovođa, već da prednost za mikrofonom imaju Demijan, Bob Marlijev najmlađi sin, i bosonoga pop zvezda Džoš Stoun (aludiranje na „bosonogu divu“ Sezariju Evoru je nenamerno).

Rahman, indijski kompozitor, Oskarom nagrađen za najbolju muziku u filmu „Milioner iz blata“, preplavio je album indijskim melosima i povremenim pevačkim upadima. Čak je i pesma „Satyameva Jayathe“ kompletna na indijskom i predstavlja hinduističku mantru „samo istina pobeđuje“. Muzika Dalekog istoka pametno uklopljena stvarno lepo zvuči, ali ovde deluje previše neprirodno. Većina pesama ima rege zvuk i naravno na njima peva Demijan Marli, koji je odradio sjajan posao, (“SuperHeavy,“Unbelievable“, “Common Ground“ i “Hey Captain“), ali neke numere su tipičan Rolling Stones kroj, što je Džegerovo maslo (“Never Gonna Change“, “I Can’t Take It No More“ i “Warring People“). Izgleda da su Džoš Stoun i Dejv Stjuart ovde pravi kamleoni jer su jedini uspeli da svoje talente iskoriste u pravoj meri, prilagođavajući svoj stil ostalim muzičkim žanrovima na albumu. Pogotovo treba skinuti kapu sjajnoj Džoš Stoun koja možda i vadi prosek albumu.

Kada se podvuče crta, disk je haotičan i previše mešovit. Ima pesma vrednih pomena i medijske pažnje (“Miracle Worker“, “Energy“, “Beautiful People“, “World Keeps Turning“…), ali tu se završava sva priča o uspešnosti prvog “SuperHeavy“ projekta.

Spisak pesama:

1. „SuperHeavy“
2. „Unbelievable“
3. „Miracle Worker“
4. „Energy“
5. „Satyameva Jayathe“
6. „One Day One Night“
7. „Never Gonna Change“
8. „Beautiful People“
9. „Rock Me Gently“
10. „I Can’t Take It No More“
11. „I Don’t Mind“
12. „World Keeps Turning“

Bonus pesme (deluks izdanje):

13. Mahiya
14. Warring People
15. Common Ground
16. Hey Captain