-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeSummoning - Old Mornings Dawn (2013)

Summoning – Old Mornings Dawn (2013)

Summoning -  Old Mornings Dawn

Summoning – Old Mornings Dawn
Izdavač: Napalm Records ( 5.6.2013.)
Producenti: /
Trajanje: 64:27
Žanr: Atmospheric Black Metal
Ocena: 8

 Summoning su iz Austrije, i predstavljaju atmosferični black metal projekat persona koje se predstavljaju kao Silenius i Protector. Formirani 1993. godine, sežu u davnu prošlost drugog talasa black metala, ali mu i ne pripadaju, pre svega zbog zvuka, koji teži magičnoj aromi koju drugi bendovi nemaju, i tekstovima koji su u velikoj meri posvećeni Tolkinovskoj fantastici.

Među najbolje albume im spadaju Minas Morgul, Dol Guldur, Stronghold i Let The Mortal Heroes Sing Your Fame. Posle toga sledi petogodišnja pauza, i, u moru drugih izdanja, jako slabo primećeni Oath Bound. Nezasluženo, da dodamo. Ovo predstavlja njihov veliki povratak, dugo očekivan.

Zvučno, album je veličanstven, i najviše podseća na Let Mortal Heroes Sing Your Fame fazu, kako muzički, tako i čitavom atmosferom izdanja. Bombastični i zapaljivi ritmovi koji prizivaju drevna vremena, epske i magične klavijature, maglene kao jutarnja zora na dalekom brdu, mračne nenaglašene gitare koje vas nose u praskozorje vremena, i neverovatni vokali od kojih ćete se naježiti, prijatno, nadam se, tu su da vas povedu kroz jednu storiju, jedan eon, jednu zvučnu sliku koja će vas sigurno opiti. Flammifer je pravi primer takvog pristupa stvaranju muzike, mračna, zarazna, epska i melodična numera. Tekstove je teško razabrati, jer još uvek nemam original u rukama, ali kada su Summoning u pitanju, sve vam je sasvim jasno, ako ste ih bar jednom ranije čuli ili slušali. Ratoborno, kočoperno, melanholično, drevno, epski, originalno, metal za sladokusce jednom rečju, bez obzira na to koji žanr slušaju i kako se definišu. Ovo svakako neće spasiti žanr iskreno govoreći, ali neće propustiti da začini bar jedan deo dana svakog pravog metal znalca.

Od pesama bih izdvojio pomenutu Flammifer, Old Mornings Dawn, Caradhras i The Wandering Fire. Zanimljivo je to što, osim prve, kompozicije nisu kraće od 7 minuta, a dužina njihovog trajanja često ide i do preko 9 minuta. To govori o tome, imajući u vidu daleko čekanje, da se bend zaista potrudio da iznese pred nas jedan kvalitetan album. Daleko od toga da su dosadne, takođe. Uvek imate neku zanimljivu klavijaturnu melodiju, fin rif, neverovatan vokal, a ritmovi samo začinjavaju atmosferu srednjeg veka, koji je kroz ovo epsko fantastično putovanje kvalitetno i prizvan. Čitav album skladna je celina, konceptualno i muzički. Moram ga preporučiti, iako znam da ne leži svim senzibilitetima. On je nešto jedinstveno, unikatno, i samim tim nešto što se mora čuti. Neće vas razočarati.

Jedino što bih zamerio bendu i izdavaču je to što su podaci na omotu izdanja nekompletni, i ne sadrže podatke o producentu. Album se može nabaviti u različitim verzijama, od klasičnog CD izdanja, do luksuznog dvostrukog LP-a.

Spisak pesama: 

01. Evernight
02. Flammifer
03. Old Mornings Dawn
04. The white Tower
05. Caradhras
06. Of pale white Morns and darkened Eve
07. The wandering Fire
08. Earthshine