-

Naslovna Autorski članci Recenzije St!llness - StI.llness (2012)

St!llness – StI.llness (2012)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

St!llnes - StI.llness

St!llnes – StI.llness
Izdavač: Menart ( 42:31)
Producenti: /
Trajanje: 42:31
Žanr: hip hop, rock, dub, crossover
Ocena: 6

 “Šta reći? Kakvu posluku porati” sempl je sa kojim kreće treći album hrvatskog crossover sastava iz Splita. Ne dajte da vas takav početak zbuni pošto bend i na ovom izdanju i te kako zna kakvu posluku šalje. Razlika je u tome što je šalje na malo drugačiji način nego do sada.

Na prethodna dva albuma pevač Ivan Jurić Yuri počastio nas je izvanrednim liričkim pesnicama koje su palile krošee, direkte i aperkate po celom telu podgojenog sistema.

Stihovi iz Katarze (“Malo nas je al smo govna, a svi dobro znaju da govna uvek isplivaju”) ili Kanibalizma (“Jel van dosta ljudskog mesa? Jel se napunila kesa? Bojin se da neće prestat…je li iko toga svjestan!”) svojevrsne su buntovničke himne celog prostora bivše Jugoslavije. Odslušaš neku od tih stvari i dođe ti da šutneš prvog do sebe pa makar to bila i tvoja mlađa sestra koja se igra sa lutkicama. E to je dobra pesma! I nikako mi nije jasno kako to da St!llness nije uspeo “da se primi”, recimo u Srbiji, poput tematski sličnih kolega iz Dubioze. No ima vremena pa će se valjda ta nepravda ispraviti.

Ono po čemu se ovaj album razlikuje od prethodnika je muzika. Prethodnike su krasile pizdeće distorzije dok ovaj uglavnom krase rege tonovi i dub ritmovi…ili obrnuto. Taj rege uticaj bio je poprilično prisutan i ranije ali nikad nije toliko isplivao kao na ovom albumu. Za prvi singl mudro je izabrana “.” poznatija kao “Moja generacija”. Ova numera poseduje sve da postane oličenje inflatornih pokoljenja. Ona se kroz strofe gradi ka bombastičnom refrenu umesto koga se neočekivano desi povratak na laganije rege note. Ali opet joj i to ne može ništa pored teksta koji je za u čitanku isto koliko i za album. Uz nju treba pomenuti i “Naivu” i “Iluzije” kao dinamičnije stvari na izdanju dok se ostale stapaju u neku srednje tempiranu ritmiku koja tekstovima ne dozvoljava da ispolje svoju punu snagu. Album zatvara “Samo još jedan blues” i to nije prvi put da se Yuri sa po jednom pesmom na albumu vraća na svoje odrastanje u Dalmaciji(“Blues za moju majku” sa prvog albuma). A nama koji to samo slušamo i zamišljamo sve zvuči ko neki drugi svet iako smo tada zvanično bili u istoj zemlji.

Može se reći da je St!llness sa ova tri albuma sebi upisao hetrik u bendovsku listu strelaca. Stvar je u tome što su prva dva gola za Watts na Eurosportu dok je treći postignut iz penala. Da je ovaj album imao na sebi pesmu “Pošrovana gospodo”, koju je Yuri snimio sa svojim projektom Golem, ovaj album bi lagano imao još jednu zvezdicu preko

Spisak pesama:

 1. Strah
 2. Terapija
 3. Iluzije
 4. . (Moja Generacija)
 5. Ludilo
 6. Ljudi
 7. Naiva
 8. Energija
 9. Sad i ovdi
 10. Samo još jedan blues