-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeStereo Banana - Munje Nebjeske (2015)

Stereo Banana – Munje Nebjeske (2015)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Stereo Banana -  Munje Nebjeske

Stereo Banana – Munje Nebjeske
Izdavač: Lampshade Media ( 21.09.2015.)
Producenti: Nemanja Nedeljković Nemus
Trajanje: 55:00
Žanr: hip-hop
Ocena: 9

 Na pomen Niša još dugo će prva muzička asocijacija biti Galija i Kerber, eventualno Šaban Bajramović za one džezerski nastrojene, odnosno Dobri Isak za underground mračnjaštvo. Jebiga, šta da se radi. Evidentno je da je neka srednja generacija bendova poput Novembra, Styptica, Klošara, Danilovog Doživljaja Beča (i tako dalje) debelo oštećena ali su to prihvatili stoički. Šansu da to dovedu u red i postave se na regionalnoj muzičkoj mapi najviše imaju dva novija sastava Eyot i Stereo Banana. Dok ovi prvi pucaju na malobrojniju publiku specifičnog muzičkog izraza ovi drugi poseduju sve mejnstrim elemente (u pozitivnom smislu) da pune koncertne dvorane po bivšoj Jugi.

Već sa prvim albumomŠijemo sambu potencijal za nešto veliko bio je evidentan. Recept se ukratko sastojao od dobrih matrica, ne jebanja žive sile oko dijalekta i rađenja što više dobrih spotova oslanjajući ce prvenstveno na Miodraga Ignjatovića koji vuče iskustvo iz Shoopa i Rednek produkcije gde je radio kako sam bendovima tako i sa namunjenim reperima. “U bade mantilu”, “Da li vi masturbirate pred grad” i “Majmunska posla” su vrlo lako postale lokalne himne ali i skrenule pažnju popularnoj Dubiozi zahvaljujući čemu im je Banana nastupala kao pregrupa u sred Sarajeva penetrirajući tako svest potencijalne bosanskohercegovačke publike. Bilo je i zakazanih nastupa u Hrvatskoj sredinom godine ali su nažalost otkazani. Ipak, sa novim albumom “Munje nebjeske” deluje da će šanse za regionalne nastupe tek doći. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je drugi singl sa albuma, pesma “Melem”, već nekoliko dana na prvom mestu MTV-jeve domaće liste. I prvi singl “Don’t let me blow” vrzmao se po listi ali se nije dokopao pol pozicije. Tako da je samo pitanje vremena kada će simpatična Naida Kundurović u okviru svoje emisije Impuls (koja se emituje na N1 televiziji u saradnji sa MTV-jem) posetiti Niš da upozna sadašnju MTV generaciju jako šućmurastog profila sa opičenim dvojcem iz Durlana. Naglašavam ovo Durlan jer ga i oni sami naglašavaju u skoro svakoj pesmi stavljajući ovo niško naselje negde između delbojevskog Pekama, Bruklina i Kingstona. Ali ako smo svi mi mogli da naučimo šta je i gde je “Lovrinac” Dječaka (groblje u Splitu) što ne bi neki Splićanin znao “za zemlju zalazećeg sunca poznatiju ko Durlan”. Jer lokalni identitet igra ključnu ulogu u stvaralaštvu Stereo Banane. Tako i u pomenutom spotu za “Melem” glavni akter je lokalna legenda i nekadašnja jutub atrakcija Pejča lovac iz Pasi Poljane gde je i snimljen deo spota.

Iako suočeni sa mogućim velikim uspehom Naopak i Nemus nisu žrtvovali svoj lokalni jezički identitet zarad dodvoravanja široj publici. I to je bila definitivno pametna odluka. Jedino tom sivom zonom padeža i akcenta može verno da se preslika situacija u gradu, bilo da se radi o  džonjanju na kej sa metalcima, izlaženju po mestima gde dominiraju ekserima nakovani fenseri ili dogodovštine studenata iz drugih gradova. Ipak to ne znači da je sve” med i mleko” zajebancija. Kroz sve te naizgled bezazlene situacije provlače se nimalo lagodne političke, finansijske i kriminalne teme koje je nekad lakše a nekad teže uočiti i koje se vrlo lako mogu prevesti sa lokalnog na viši nivo. Pesma sa albuma koja se najozbiljnije bavi “ozbiljnim” stvarima je svakako “Black Dildo” koja baca bespoštedni hejt na savremeno sveštenstvo koje je Bibliju zamenilo džipovima i platnim karticama. Politički najdirektnija numera je verovatno “Lako je prutu da se sokoli” ali se ona nije našla na novom albumu već ostaje da levitira kao singl između dva izdanja.

Potencijal hitova sa “Munja” nikako nije presušio sa “Melemom” i “Don’t let me blow”. Iz benda najavljuju rad na još nekoliko spotova i uopšte nije lak zadataki oceniti za koje pesme bi bilo dobro da se isti urade. “Šijemo sambu” nekako deluje kao sigurica mada ne zaostaju ni pesma o hroničnom kašnjenju “5 do 12 sindrom” ni “(Č)ETNIK” koja ne poziva na nož u zube već “na Ravnoj gori sensimilja da se sadi”. Skriveni adut može da bude i miljenik kolega muzičara “Nemoj da znojiš tehniku” dok je pravi letnji hit ustvari ironični anti-hit “Sve je bolje” u kome vidimo sa kakvim komentarima se bend u početku susretao i šta je rešio da po tom pitanju (ne)uradi:

Uskoro krećemo da nastupamo s bendom
Sviraćemo neki novi etno
Sve svoje probleme smo rešili pesmom
Ponavljamo stihove da zapamtite nešto
Uskoro krećemo da nastupamo s bendom
Čekaju nas festivali celo leto”

I kada na to dodate semplovane španske gitare i  easy going melodiju gotovo da ste uvereni da bi to mogli i trebali da urade. Ali neće! I odlično je što je tako.

Tek će se pričati i pisati o ovim ljudima. Svoju moć na gradskom nivou su već demonstrilali nedavno u punoj Banovini. Nišlije i kvalitet su na njihovoj strani a polako se pridružuju i mediji. Valjda će doći vreme kada će nekom iz Beograda prva asocijacija na bradatog Nišliju biti Naopak, a ne Neša Galija. A ako nema pravde video sam da hoće da pokrenu akciju da se tri solitera u Durlanu ofarbaju u rasta boje pa bar to da uspe. Daj četku ovamo. Jahrastafaraj…

Spisak pesama:

1. Šijemo sambu
2. No duvan in durlan
3. 5 do 12 sindrom
4. Don’t let me blow
5. Moon walk
6.(Č)ETNIK
7. Melem
8. Zašto si se usr’o
9. Creatino
10. Nemoj da znojiš tehniku
11. Black dildo
12. Sve je bolje
13. Da li vi meditirate pred grad

Save