-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeStatic-X - Cult of Static (2009)

Static-X – Cult of Static (2009)

Static-X - Cult of Static

Static-X – Cult of Static
Izdavač: Reprise ( 17.3.2009.)
Producenti: John Travis
Trajanje: 42:11
Žanr: Nu-Metal
Ocena: 6

 Nu-metal momci iz Kalifornije izdali su svoj šesti studijski album, deset godina nakon izdavanja svog prvog albuma. „Cult of Static“ verovatno s tim razlogom i nosi upravo taj naziv. Čini se da ovaj novi album nosi onaj prepoznatiljivi zvuk benda Static-X, upravo onaj koji smo imali prilike čuti na albumima poput „Wisconsin Death Trip“ ili „Machine“. Album „Cult of Static“ je ljubavno pismo pevača Wayne Static-a njegovoj ženi, koja je inače bivša kraljica filmova za odrasle, Tera Wray.

Album otvara pesma „Lunatic“ koja počinje prepoznatljivim bubnjevima koji su samo uvod pre početka razarajućeg zvuka električnih gitara. Ova se pesma našla i na kompilaciji muzike iz filma „The Punisher: War Zone“. Numere „Z28“ i „Terminal“ se izdvajaju po svojim segmentima u kojima ima solo rifova. Pesme pod nazivom „Tera-Fied“ i „Stringwray“ su numere koje su u potpunosti posvećene njegovoj ženi, jer u samom nazivu numere stoji njeno ime. „Tera-Fied“ je više posvećena njihovom intimnijem delu života, dok je „Stringwray“ posvećen automobilu i to Corvette-i koju poseduje njegova draga Tera Wray. Muzički obe pesme su nešto sporijeg ritma, sa puno ležernosti i puno blage elektronike. „You Am I“, ali i „Skinned“ su brze, odlične, žestoke sa rifovima koji se ponavljaju. One su ono na šta pomislimo kada se pomene ime Static-X. Pesma „Isolaytore“ takđe je jedna od onih pesama koje su sinonim benda, i to po svojim prepoznatljivim brzim i zlim disko elementima. Posednja na albumu, pesma „Grind 2 Halt“, se moze svrstati u neku baladu, jer je najsporija medju svim pesmama na albumu. Sjajan balans izmedju metala i diska, sa fenomenalnim rifom koji je čak dirljiv.

Ovo je još jedan album koji je bio pod budnim okom producenta John Travis-a, koji nije pogrešio kad je producirao album „Cannibal“. Tako je i ovaj, šesti po redu, album dobio pozitivne komentare. Iako je možda više komerijalan, bar što se zvuka tiče, daleko je od toga da je potpuni promašaj. Struktura muzike i pesama se nije promenila, onako kako je Static-X zučao na samom početku, tako zvuči i danas.

1. “Lunatic” – 3:352. “Z28” – 3:09

  3. “Terminal” – 3:38
  4. “Hypure” – 4:15
  5. “Tera-Fied” – 5:19
  6. “Stringwray” – 4:10
  7. “You Am I” – 3:00
  8. “Isolaytore” – 2:46
  9. “Nocturnally” – 3:49
  10. “Skinned” – 3:34
  11. “Grind 2 Halt” – 4:56