-

Star One – Revel In Time (2022)

Star One - Revel In TimeStar One – Revel In Time (18. 2. 2022)

Izdavač: InsideOut Music

Producent: Arjen Anthony Lucassen

Trajanje: 66:42

Žanr: Progressive Metal/Rock

Ocena: 8

Šta je to Star One? Side projekat Arjen Anthony Lucassena, koji vodi bend Ayreon. Ayreon je ako ne toliko slušan, više cenjen među fanovima ovog žanra metal muzike kod nas, još kod njegovih ranih tragova ostavljenih na metal sceni. Vrhunska mešavina prog metal-a i prog rocka, šta ćete više. Kod stranaca mišljenja su podeljena, ovo se ili sluša sa oduševljenjem ili zaobilazi.

Sada, dolazi onaj teži deo u recenziranju, ocenjivanje kvaliteta abuma i izbegavanje preteranog forsiranja dobrih, nauštrb loših strana ovog diska. Iskreno, ovo bi moglo biti opisano kao kombinaciju Dream Theatrea, Deep Purplea i Symphony X-a. Novi Star One je može se reći mnogo bolji od novijih albuma drugih prog rok grupa poput Dream Theathera, jer daje savršenu kombinaciju kvalitetnog melodičnog roka, i priziva doba kada su grupe kao Rhapsody i Stratovarius žarile i palile scenom. To je jasno slušanjem na prvu loptu.

Oseti se trud koji je Arjen uložio u stvaranju ove ploče. Nakon „Fate Of Man“ sledi „28 Days (Till The End Of Time)„, sedmominutna epopeja koja je jednostavno rečeno stvorena da predstavi album ljudima koji nisu preslušali isti. I, iako ima ovakvih primera kod drugih bendova, jednostavno je zadovoljstvo slušati metal inspirisan ovakvom naučnom fantastikom.

S druge strane, kad bi ceo album bio kao pesma „Back From The Past„, imali bi jedan biser u ovom žanru muzike. Nažalost, to nije slučaj, i ovaj album zvuči kao kompromis između prog metala, i nešto mekšeg zvuka. Kao primer toga je pesma „Bridge Of Life„, koja pokazuje perfektnu kombinaciju muzike i teksta. Ona, inače pripada drugoj polovini ploče.

Album prati dodatni disk, koji sadrži alternativne verzije pesama, a svaku stvar ovde prezentovanu peva drugi vokal.

Originalnost, zaključiću, jeste ono što ovde fali. Star One, kao autonomna jedinka, da je nastavio na liniji Space Metal albuma, imali bi nešto što bi stajalo na sceni ponosno, a i donelo autoru dosta zelenih jedinica.

Novi Star One je više nešto što treba staviti u muzej metala, nego kao nešto što je primer virtuoznosti i inovativnosti, a još manje primer još jednog klasika u istoriji ove muzike. Ipak, može se zaključiti da će se ovaj album sa uživanjem slušati kod fanova,i novih i onih starih.

Spisak pesama:

1. Fate of Man 05:29
2. 28 Days (Till the End of Time) 07:21
3. Prescient 06:34
4. Back from the Past 04:50
5. Revel in Time 04:38
6. The Year of ’41 06:20
7. Bridge of Life 05:14
8. Today Is Yesterday 05:46
9. A Hand on the Clock 05:52
10. Beyond the Edge of It All 04:52
11. Lost Children of the Universe 09:46