-

„Splet“ okolnosti ili Štulićev plesni zov?

Branimir Štulić - Splet

Splet okolnosti? Kažu da značajni događaji dolaze iznenada, bez najave. Tako je, uoči samog dočeka Nove 2022. godine, na YouTube platformi, pod pseudonimom PETROVIĆPETAR, Branimir Džoni Štulić neočekivano objavio album pod nazivom „Splet“. Ovo delo, na nesvakidašnji način otpremljeno u svet, predstavlja skup sastavljenu od 28 numera, od kojih su većina poznate Azrine pesme i Štulićevi samostalni radovi.

Diskografiju grupe Azra, ikone jugoslovenskog novog talasa, nije potrebno posebno predstavljati publici sa Balkana, odnegovanoj na njenom prepoznatljivom sevdah hard roku, koji je decenijama kreirao i melanholičnim glasom interpretirao njen osnivač i duhovni pokretač Džoni Štulić. Štulićevo zanosno stvaralaštvo se ne ogleda samo u moćnom zvuku kvalitetne rok muzike, već i u filozofskim razmišljanjima, pokretačkim idejama i političkim porukama, prezentovanim u naizgled jednostavnim stihovima.

Stoga je Džonijeva objava „Spleta“ izazvala nepodeljenu pažnju svih azrofila, kao i veliko interesovanje šire javnosti, očigledno nostalgične i nestrpljivo spremne za renesansu „starih dobrih vremena“. Nedostajuća smelost, duhovitost i pronicljivost, iskazane putem misaonih i neretko duboko emotivnih tekstova, učinila je „Splet“ pobednikom prazničnih noći.

Šta nam sve nudi „Splet“?

Dvadeset osam pesama pušteno je u okviru dva klipa – prvi 22. decembra protekle godine, pod nazivom „Splet (strana 4)“ i drugi 31. decembra pod imenom „Splet (strana 1-3)“. Međutim, nekoliko meseci pre toga, čini se u vidu diskretne najave, na istom nalogu pojavile su se Azrine pesme „My dear“ i „Kao i jučer“ (obe sa albuma „Kad fazani lete“ iz 1983), sa slikom na koricama koja će ići i uz (nastavak) „Splet(a)“. Ovakvim aranžmanom „Splet“ je svrstan u kategoriju albuma na duplom vinilu.

Najviše pesama sa „Spleta“ potiču sa Azrinog albuma „Sunčana strana ulice“ iz 1981. (Između nas, Ne reci mi dvaput, Nemoj po glavi d.p., Gospodar samoće, Sunčana strana ulice, Karta za sreću), potom sa albuma „Blasé“ iz 1997. (na primer Zlato moje mamino i Duњо bre). Među njima, na „Spletu“ se nalaze i čuvene numere sa albuma „Azra“ (1980), „Ravno do dna“ (1982), „It ain’t like in the movies at all“ (1986), „Između krajnosti“ (1987), „Balkanska rapsodija“ (1989), „Balegari ne vjeruju sreći“ (1990), „Sevdah za Paulu Horvat“ (1995), „Anali“ (1995), kao i poneki singl. „Splet“ (strana 1-3) otvara dinamični instrumental „Globus“ i zatvara šaroliki instrumental „Kako si“ . Kao specifično osveženje dolaze i pesme „Pouka“ i „Zaprška“ .

Šta je ono što čini ovaj album novinom, a Štulićev gest toliko cenjenim od strane brojnih zahvalnih obožavaoca?

Osim toga što je u vidu novogodišnjeg poklona ostavljen ispod muzičke jelke svima željnima jugoslovenskog roka (a posebno onima koji čeznu za, na internetu nedostupnim, Azrinim zvukom), „Splet“ je, podjednako kao i nazivi njegovih pesama koji su napisani mešavinom ćiriličnog i latiničnog pisma, nesumnjivo splet numera u različitom stilu i iz različitog perioda. Ipak, on je istovremeno i kombinacija pesama uklopljenih tako da se one više ne mogu zamisliti razdvojeno i razmešteno po drugim albumima. Novi aranžman, tonalitet i ambijent, takođe, oživljavaju dušu pojedinim pesmama kojima je u prethodnim godinama pretila opasnost da odu u zaborav.

Šta je ono što posle skoro pet decenija od osnivanja muzičkog sastava koji je urezao neizbrisivi trag u temelj zemlje koje više nema iznova podstiče slušaoce da igraju, pevaju i sviraju uz zvuke talasa koji se odavno ne može nazvati novim? Aktuelna kolektivna težnja ka svežim idejama, originalnoj energiji i inovativnom muzičkom izrazu se, često, prepoznaje upravo u reinkarnaciji doajenskih žanrova i melodija. U tom smislu, ostaje da se vidi da li je obnarodovani album „Splet“ , jedan splet raznovrsnih okolnosti ili, pak, poziv na ples uz proročansku najavu zbirnog izlaska iz kome i budućeg prelaska na sunčanu stranu ulice.