-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeSpiritual Beggars - Earth Blues (2013)

Spiritual Beggars – Earth Blues (2013)

Spiritual Beggars -  Earth Blues

Spiritual Beggars – Earth Blues
Izdavač: InsideOutMusic ( 15.4.2013.)
Producenti: Rickard Bengtsson
Trajanje: 1:25:27
Žanr: Stoner rock
Ocena: 7

 Nije u tom’ što je tuđe slađe, već je u tom što šveđani, izgleda, stvarno znaju da naprave dobar stoner rock. Uostalom, kako možemo iskreno mrzeti nešto što je načinila ruka Michaela Amotta, jednog jedinog i neprevaziđenog gitariste moćnih Carcass?

Bend istorijski počiva u godini 1993. dok prvu afirmaciju dobijaju gremijem za Another Way To Shine (1996), nakon čega im karijera kreće uzlaznim tokom. Spiritual Beggars su na turnejama nastupali sa Iron Maiden, Monster Magnet, Queens Of The Stone Age, Clutch, kao i novim nadama u to vreme, Spiritu i Dozer. Album koji vam predstavljam je najavljen u martu 2010., kao i pojava novog pevača, do tada manje-više anonimnog čoveka pod imenom Apollo Papathanasio.

Ovaj album nema previše dodirnih tačaka sa samim matičnim mu bendom. U pitanju je kvalitetno odsvirana ploča, prepuna prog rock dodira i neponovljivog r’n’r gruva. Od samog početka albuma ovo je spiritualna rokačina, koja udara baš tamo gde treba-headbang materijal sa dobrim tekstovima, koji se bave temama modernosti, života, i svega što je zaokupljivalo um ljudske rase kroz prethodne vekove, a nisu pivo i žene. Black Sabbath najzad imaju dostojne zamenike za naše novo doba? Izgleda tako.

Šta bi bila istinska motivacija za stvaranje Earth Blues-a? Kreativno izražavanje kroz formu umetnosti. Iza toga, što i čini veći deo tekstova, je želja umetnika da se odupre klimi konstantnog zaglupljivanja modernog čoveka. Teška, ali neiscrpna tema.

Ovo nije zvuk za najšire narodne mase, nažalost, ili na sreću, jer je pravi udar istinske sreće proistekle iz slušanja odličnog muzičkog albuma, sreća individue, dok je na masi da da svoj, često drugačiji sud. Sve to je sasvim u redu, jer svako ima svoj pojedinačni i unikatni ukus, što i čini muzičku scenu tako šarenolikom i zanimljivom, danas, kada svako u svojoj sobi može da, ako ne producira, onda bar da snimi vrhunski album. Problemi nastaju pri izdavanju i „ljuljanju čeda“, koje često počiva u sredini druge grupe virtuelne kulturne produkcije, za čiju katalogizaciju bi trebalo unajmiti ogroman broj ljudi.

Teško je izdvojiti pesme ovde, jer je album jedna, konceptualna i muzička celina. Meni su se najviše svidele bleksabatovska Turn the Tide, melanholična Hello Sorrow, vrlo dobra Too Old to Die Young, a drugi disk je još bolji od prvog, i stoga na njemu zaista ne bih birao favorite.

Još jedna stvar je teška. Kriti oduševljenje. Biće to noćna mora, izaći u grad, a ne pomenuti nove Beggarse. To će uskoro biti i vaš problem.

Spisak pesama:

CD1:

01 – Wise As a Serpent
02 – Turn the Tide
03 – Sweet Magic Pain
04 – Hello Sorrow
05 – One Man’s Curs
06 – Dreamer
07 – Too Old to Die Young
08 – Kingmaker
09 – Road to Madness
10 – Ead End Town
11 – Freedom Song
12 – Legends Collapse

CD2:

01 – Left Brain Ambassador
02 – Beneath The Skin
03 – One Man Army
04 – Wonderful World
05 – Fools Gold
06 – Star Born
07 – Concrete Horizon
08 – Euphoria