Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /usr/www/users/balkanro/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /usr/www/users/balkanro/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /usr/www/users/balkanro/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /usr/www/users/balkanro/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /usr/www/users/balkanro/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

-

Sopot – Sopotnik (2013)

Sopot -  Sopotnik

Sopot – Sopotnik
Izdavač: Koliba ( decembar 2013.)
Producenti: Darko Đekić
Trajanje: 34:09
Žanr: electro rock, drum’n’bass, dub, reggae
Ocena: 9

 Trećim studijskim izdanjem banjalučki Sopot, poštujući značenje svog imena, ponovo se tematski okrenuo traganjem za početnim, praiskonskim izvorom svega što jeste, čiji nagovještaj odaje i sam naziv albuma. „Sopotnik“, kao refrenca na „Sputnjik“ ili „Saputnik“, kako kome više odgovara, a kako je grupa nadjenula ime svom trećem muzičkom putovanju.

Znatiželjne muzičare ovoga puta staza vodi prema višim i čistijim instancama čovjekovog duha, dok Sopotovo „sredstvo prevoza“ plovi (ka) raznim formama nikada dovoljno istražene sveprožimajuće energije, a sama potraga uključuje i dublje istraživanje nešto drugačijeg instrumentalnog izraza.

Premda se Sopot i ranije bavio drum’n’bassom, ovaj žanr upadljivo dominira novim materijalom, a Dejan Savić, gitarista metal sastava Tanker, kao novi (do „Sopotnika“ pridružni) član, donio je svježu nadgradnju izričaju grupe, do tada označavanom kao balkanski electro dub, te tome dodao i prefiks – rock. Da bi stvari bile jasnije, svakako ne treba previdjeti ni podatak da je Savić ranije svirao u reggae dub sastavu Manessagra, pa je vjerovatno i iz tog razloga označen kao kockica koja se savršeno uklopila u cjelokupnu instrumentalnu slagalicu Sopota.

Takođe, Sopotnik osjetno više prostora pruža i vokalnim dionicama; ako je glas Petra Topalovića faktor čiji potencijal na prethodna dva izdanja nije do kraja eksploatisan, onda je ovo, u tom smislu, album iskupljenja. Preciznije, „Sopotnik“ nema niti jednu jedinu instrumentalnu numeru za razliku od starije „braće“, a novitet je i to da su sve pjesme otpjevane na srpskom jeziku.

Ako je potencijalna publika do sada imala poteškoća pri poistovjećivanju ili povezivanju benda sa nekom konkretnom pjesmom, „Energetsko more“ je definitivno riješila taj problem. Sopotov dugogodišnji kec iz rukava, kada su u pitanju živi nastupi, otvara album i zapravo je siže aktuelnog zvučnog momenta benda, u kojem se dub i reggae prepliću sa drum’n’bassom i electro rockom. Tematizujući jedinstvo kao pokretačku silu, odnosno „more energije“ u stalnom i snažnom kretanju, pjesama nedvosmisleno nudi i uspješan prikaz pozitivno orijentisanih, jednostavnih tekstova bez trunke patetike, prijeko potrebnih savremenoj sceni, a koji se uglavnom pretjerano povezuju sa reggae kulturom.

Za nijansu žešća, temom energije gdje je prva pjesma stala, nastavlja da se bavi i „Beskonačnost“, ali u smislu slobodne volje jedinke da istu percipira kako želi („Beskonačnost svemira, beskonačnost muzike / beskonačnost emocija, misli, ideja“) i zatim je interpretira po svom nahođenju („Progresivno i pasivno stanje / uvijek stoji na raspolaganju“).

Nabijena electro rockom, „Era informacije“ podsjeća slušaoce da ne zaborave na britke oštrice dvosjeklog mača, koji (ne)skriveno nosi neminovni tehnološki napredak(?), te na globalno društvo u kojem informacije i znanje u rukama jednih znače ubojito oružje, a na rukama drugih ništa do okova.

Prelijepe synth linije Milana Aćimovića u „Snovima“ smjenjuju se sa žestokim gitarama, a one opet ustupaju mjesto bas i bubanj pasažima, primjereni stihovima o sasvim različitim slikama i vibracijama koje naš um proživljava u REM fazi, kao antipod čulima ustanovljenoj pojavnoj stvarnosti.

Jednostavna „Ideja“, donosi uticaje punka i to onog koji krasi bendove poput francuskog La Phaze , a u sličnom raspoloženju nastavlja i „Kolo galaksije“, sa jakim electro pečatom. Ne spuštajući tempo, nastavak slijedi u vidu melodične i lako pamtljive „Zovi me“, sa još jednom porukom da najveća snaga počiva na jedinstvu, ali ovoga puta izrečenom iz prvog lica. Iako lirički možda pomalo iskače iz koncepcije „Sopotnika“, upravo zbog njene osobenosti sam već ranije naveo (https://balkanrock.com/sopotnik-uz-hor-banjalucke-publike/) da ova numera ima snagu da se izdvoji kao singl. To je sada samo pitanje trenutka, jer će „Zovi me“ uz video spot, prema najnovijim informacijama, biti nasljednik „Energetskog mora“.

Putešestvije okončava spora ethno dub kompozicija „Kosmos“, koja čini maestralnu poveznicu sa atmosferom prvog albuma „Dubalkan“, ali i otklanja sumnju da je bend „zaboravio“ na svoj prepoznatljivi alternativni izraz. Kada distorzije utihnu, širina i moć Topalovićevog vokala, kroz pojanje na dub temu, dolaze do punog izražaja, a u prvi plan izlazi ubitačna i precizna ritam sekcija, koju čine Đurica Štula na basu i bubnjar Saša Predojević.

Ne slučajno, kao bonus kompozicija, izdanju je pridružena i numera „Jesmo, kako nismo“, na kojoj gostuju lider Eyesburna Hornsman Coyote i Orhan Maslo Oha, bivši perkusionista Dubioze Kolektiva. Riječ je o zaista staroj pjesmi, koju je Sopot koristio kao „jam session“ za zagrijavanje na probama, a sa pomenutim tandemom je, nakon živog snimka, napokon dobila i svoju konačnu, studijsku verziju.

Sopotnik, kao završno poglavlje trilogije, zatvara puni krug dosadašnjeg djelanja Sopota, a s obzirom da se istovremeno radi i o prvom albumu izdavačke kuće „Koliba“, čiji su suosnivači, dovoljan je pokazatelj da se dosadašnje ulaganje benda u sopstvene resurse polako isplaćuje na dugoročnom planu. Na kraju, i bez ikakve sumnje, radi se o najzrelijem albumu Sopota, a jedini propust je njegovo objavljivanje na samom koncu prošle godine, te ga je mimoišlo gotovo sigurno mjesto na godišnjima listama najboljih izdanja, ali ostaje nada da će tu grešku ispraviti kreatori istih, te ga staviti rame uz rame sa ostalim ovogodišnjim muzičkim remek djelima.

Spisak pjesama:

1. Energetsko more
2. Beskonačnost
3. Era informacije
4. Snovi
5. Ideja
6. Kolo galaksije
7. Zovi me
8. Kosmos
9. Jesmo, kako nismo