-

Soilwork – The Panic Broadcast (2010)

Soilwork -  The Panic Broadcast

Soilwork – The Panic Broadcast
Izdavač: Nuclear Blast ( 2.7.2010.)
Producenti: Peter Wichers
Trajanje: Melodeath, Modern Metal
Žanr:
Ocena: 7

 

Posle gotovo katastrofalnog učinka na albumu Sworn to a Great Divide iz 2007. godine, Soilwork na novom izdanju pod nazivom The Panic Broadcast ukraštaju najbolje elemente sa Stabbing The Drame, Figure Number 5 i nešto starijeg Natural Born Chaosa. Pritom, udeo novih, ne baš uobičajenih sastojaka sasvim je dovoljan da sa punim pravom i pokrićem možemo da konstatujemo-vratili su se!

Frka je za Soilwork nastupila onog trenutka kada je iz benda otišao gitarista Peter Wichers, jedan od osnivača sastava. Iako bi na prvi pogled moglo delovati da je noseći stub benda harizmatični pevač Bjorn „Speed“ Strid, Sworn to a Great Divide je pokazao da to nije tako, te da je glavni kreativni zamajac benda bio upravo Wichers. Njegov nedostatak video se u upadljivom odsustvu dobrih rifova (bilo ih je svega nekoliko inovativnih, što je, kada je Soilwork u pitanju, svakako nedovoljno), a dodamo li tome i užasno lošu produkciju, jasno je da je Sworn to a Great Divide za Soilwork bio sunovrat najgore vrste i povod da se momci ozbiljno zamisle šta im je dalje činiti.

The Panic Broadcast, međutim, sada predstavlja ne samo revitalizaciju starih, oprobanih šablona, već i iskorak na nova područja. Osim numera koje bismo mogli podvesti pod prilično maglovit pojam modern metala (Two Lives Worth of Reckoning, The Thrill, u kojoj Speed blista u clean deonicama ili Deliverance is Mine, sa sjajnom solo deonicom), tu su i fantastični melodeath komadi (Late For The Kill, Early For The Slaughter, King of The Threshold) kao i numere ne baš tipične za Soilwork (Enter the Dog of Pavlov, sa Soundgarden uvodom, zatim Alice in Chains orijentisana Epitome, te odlična lagana Let This River Flow). Sve u svemu, napredak je vidljiv i može se reći da se Soilwork nisu na novom albumu ograničili samo na težnju da izađu iz jarka u koji su upali s prethodnim, već i da naprave korak napred. Pomenute numere u kojima se švedski bend poigrava sa “Sijetl” idiomima, pritom ih tretirajući na autentičan način, najbolji su dokaz za tu tvrdnju.

Soilwork na albumu The Panic Broadcast pokazuju da su ih mnogi prerano otpisali. Iako je jedan loš album u karijeri često zaista dovoljan da promeni percepciju o bendu od strane publike, u slučaju Soilworka to, čini se, neće biti slučaj. Fanovi koji vole noviju fazu benda sasvim sigurno će zavoleti i The Panic Broadcast. Fanovi koji vole ranu fazu neće biti oduševljeni, dok će oni koji su naklonjeni srednjoj etapi njihovog rada (Natural Born Chaos i Figure Number 5) najverovatnije biti podeljeni u pogledu mišljenja o ovom albumu. Činjenice, pak, koje sve kategorije fanova jednostavno moraju uzeti u obzir jesu sledeće: The Panic Broadcast ima žestokih pesama, ali i laganijih; The Panic Broadcast ima modernih i vrlo melodičnih pesama; The Panic Broadcast ne tapka u mestu i utemeljen je pre svega na inteligentnim i progresivnim aranžmanima, vrlo dobroj, čistoj produkciji, dobrim rifovima i raznovrsnim vokalnim deonicama. Ostaje pitanje da li će se način na koji su svi pomenuti elementi ukljopljeni nekome dopasti ili ne, no, Soilwork su, ako mene pitate, na The Panic Broadcastu uspešno položili ispit i izvukli se iz gliba kojeg su sami sebi priredili na prethodnom albumu.

Spisak pesama:

1. „Late for the Kill, Early for the Slaughter“ 4:09
2. „Two Lives Worth of Reckoning“ 4:56
3. „The Thrill“ 4:33
4. „Deliverance Is Mine“ 3:50
5. „Night Comes Clean“ 5:12
6. „King of the Threshold“ 4:57
7. „Let This River Flow“ 5:20
8. „Epitome“ 4:44
9. „The Akuma Afterglow“ 4:29
10. „Enter Dog of Pavlov“ 5:36
11. „Sweet Demise (Limited Edition)“