-

Škara – Inertia (2014)

Škara -  Inertia

Škara – Inertia
Izdavač: Samostalno izdanje ( 6.3.2014.)
Producenti: Tihomir Škara
Trajanje: 42:15
Žanr: Instrumental rock, post rock
Ocena: 6

 Tihomir Škara je instrumentalista sa područja Zrenjanina i Novog Sada, koji je tokom prethodne dve godine započeo rad na svom prvom solo albumu pod imenom projekta „Škara„. Njegov glavni instrument izražavanja je gitara, kojom ne samo da pokušava da tka raznolike melodije, već i da stvara melanholičnu, ambijentalnu atmosferu koja ima za cilj da pošalje na setno muzičko putovanje.

Album kombinuje elemente post roka kroz upotrebu tremola pod distorzijom, dok su dosta prisutni i momenti akustične gitare. Pored gitarskih deonica, u određenim trenucima se mogu čuti i kratke klavirske melodije koje se povremeno smenjuju sa gitarskim.

Ono što vam može biti veliki plus kod ovog izdanja jeste da su kompozicije prilično prijemčive za uho, neretko sadrže dosta pamtljive melodije koje vam se mogu potkrasti u pevušenju dok zamišljeno gledate horizont. Takođe, akustične numere su prilično protkane osećajem nostalgije i melanholije. Mnoge od pesama su prilično jasne i fokusirane u konkretnom pravcu.

Iako je gitarska muzika u pitanju, nije vezana za područje tehnički složenih kompozicija sa izrazitim virtuozitetom. Često može čuti melodije koje bi mogle pronaći mesta i unutar nekih Red Hot Chili Peppers numera (jedna od takvih pesama je „Trains“ ne sa fanki momentima, ali u melodijskom smislu pod blagom distorzijom, a opet melodijskim motivima koji se ponavljaju). Dakle, zaista možete pustiti ovaj album kada vam je god volja i verujem da će biti dosta „pitak“ za uši.

Raznovrsnost u zvuku je dosta bitna. Akustične numere, pesme sa pop-rok distorziranom gitarom, pronaći ćete pesme sa pojavom klavirskih deonica, a takođe možete čuti i pesme sa semplovima i udaraljkama. Generalno, pesme su obavijene u veo molskih predela i traju svega tri do četiri minuta tako da se čini da je autor želeo da bude prilično konkretan što se tiče muzičkog opsega.

Da glas nije u potpunosti napušten, svedoče nasnimljeni govori i kratki semplovi u kojima možete čuti i neke komponente društvene kritike („Strictly Prohibited Feeding the Animals“). Bojan Chavez će u više navrata iskazati da „jedan od x stanovnika ima to i to“ (progresivno se broj povećava, tako da „jedan od dva stanovnika ima novčani dug“, dok je „jedan od tri stanovnika nezaposlen“, „jedan od četiri stanovnika udiše zagađen vazduh“ itd.). Da li ovo postepeno povećavanje broja ima neku simboliku, nije poznato, ali je svakako interesantan detalj.

Produkti izdanja koji su snimljeni u kućnim uslovima (mada ovo izdanje nije komponovano i snimano samo u takvim uslovima) dovode ponekad do problema slabije produkcije, i to zna u nekim momentima da zasmeta. Što se ovog albuma tiče, pesme kao što su „Lisianthus“ i „Beauty is a Beast“ možda svojom muzikom prikazuju određeni kvalitet u smislu kompozicije, ali je tehnička izvedba u pojedinim trenucima falš i teška za slušanje (na par mesta je taj momenat u gitarskim deonicama prisutan i jednostavno je teško preći preko toga). Ukoliko je bubnjar prisutan u određenim numerama, svojim zvukom podseća na elemente gothic rocka osamdesetih što nekome može biti interesantno ili ne, u ovom slučaju bi komentar bio „prikladno“ za atmosferu pesama.

Melodijski elementi se u većini slučajeva zasnivaju na repeticijama motiva, što svakako ne predstavlja dobru stranu, ali opet doprinosi pamtljivosti materijala. Album, uopšte gledano, ne obiluje originalnošću, ali vam data raznovrsnost može pomoći da se ne obazirete previše na to.

„Crosswords“ kao bonus pesma predstavlja priču koja se provlači kroz sve naslove pesama. Počevši od „avgustovske kiše“, dolazimo do utiska o ljubavnoj seti, i snu, kao da je priča između sna i jave, koja se završava uzimanjem „poslednjeg ketamina“.

Sveukupno gledano, sam koncept osvežava album, koji bi mogao da deluje kao solidan početak, ali bi detaljnija pažnja morala biti posvećena tehničkim aspektima u budućnosti. Čak i vizuelna prezentacija deluje pomalo neubedljivo (cover) i ne tako inovativno, u skladu sa današnjim tehničkim mogućnostima. Ne bi se baš moglo preporučiti iz prve, ali pokušajte, neke od pesama bi mogle biti za vas.

Spisak pesama:

1. „Rain“ (03:35)
2. „Spherical Triangle“ (02:12)
3. „Dream“ (03:47)
4. „Trains“ (04:54)
5. „She Remembers“ (03:10)
6. „Strictly Prohibited Feeding The Animals“ (04:43)
7. „Lisianthus“ (04:35)
8. „Beauty Is A Beast“ (03:03)
9. „Girl With No Name“ (02:44)
10. „The Day Of The Sun“ (03:04)
11. „Two And Two Is As Much As You Want To Be“ (01:29)
12. „Ketamine“ (03:42)
13. „Crosswords“ (01:22)