-

Ska-p – 99%

Ska-p -  99%

Ska-p – 99%
Izdavač: Warner ( 8.3.2013.)
Producenti: Tony López
Trajanje: 59:21
Žanr: Ska/punk
Ocena: 9

 “99%” je sedmi album po redu ove odlične španske ska grupe. Od njihovog prvog albuma “Ska-p” 1994. godine pa sve do predhodnog, “Lágrimas y Gozos” 2008. Ska-p je polako ali sigurno izrastao u kultni ska/pank sastav i svoj renome potvrdio na brojnim koncertima po Evropi, Latinskoj Americi i SAD.

Njihov predzadnji album je, činilo se, bio vrhunac u njihovoj stvaralačkoj karijeri, tako da se i nije puno očekivalo od ovog albuma. Međutim…

Album “99%” ima 15 stvari i kako je uvod na prvoj zvuk voza (baš prikladno) odmah su počeli sa brzinom i energijom toliko karakterističnom za njih… Full Gas je udario bas kao voz. Odličan instrumental koji najavljuje dalje razbijanje. Generalno celi album se može podeliti na nešto sporije i brže pesme. Canto a la Rebelión, Ali Ba BA, Radio Falacia, África Agónica kao malo sporije, i ostale, relativno brže. Mužicki je ovaj album jednom rečju fenomenalan. Od produkcije do kompozicija, album se odlikuje raznolikošću kako između samih pesama tako i unutar pojedinih stvari sa karakterističnim sinkopama (ili što bi mi žargonski rekli “stajkama”) baš onda kada se najmanje nadamo i menjanjem ritmičkog ili melodijskog pravca konkretne pesme. Oni ne sviraju samo ska/pank već obogaćuju svoju muziku uplivima raznih pravaca (hc, sving, španska narodna…) dok ska/pank ostaje osnovna ideja.

Duvači su korišćeni perfektno, melodije su fantastične i prosto čovek pozeli da nauči da svira neki od duvačkih instrumenata da bi naučio da svira deonice koje se mogu čuti u pesmama. Sa druge strane, u pesmi Bajo Vigilancia, tako je znalački upotrebljena klavijatura, koja daje osnovnu melodiju pesmi, da se covek prosto naježi. Najbolja pesma na albumu je svakako, pored gore pomenutog instrumentala, Maquis. Uvod na akustičnoj gitari, a onda himnično pevanje u refrenu, i promena melodije i svojevrstan brejk u pesmi da bi se tenzija pojačala pred sami kraj. Duvači neprevaziđeni. Vokal, koji generalno ne spada u onu vrstu koju ja preferiram, tj. vrlo je čist i razgovetan, pravi pevački, se fenomenalno uklopio u muzičku pozadinu dajući joj poseban pečat.

Njihovi tekstovi su uglavnom politički, antikapitalistički kao i antifašisticki nastrojeni. Nisam neki poznavalac španskog jezika, iako razumem po koju reč, te se zato neću upuštati u neku dublju analizu istih. Uostalom koga još briga, obzirom na fenomenalnu muziku koju su nam opet poklonili. Ska-p je definitivno najuticajniji bend iz ovog zanra u zadnjih 20 godina, a verovatno i uopšte, ako neko bude pisao istoriju panka od nastanka do najnovijeg vremena. Ukoliko ste ljubitelj ska i pank muzike, Ska-p i “99%” jednostavno moraju biti sastavni deo vaše kolekcije i plej liste.

Spisak pesama:

1. Full Gas
2. Canto a la Rebelión
3. Ciudadano Papagayo
4. Pandemias, S.L
5.Se acabó
6. Ska-pa
7. Marinaleda
8. Ali Ba BA
9. Victoria
10. Bajo Vigilancia
11. Maquis
12. Oniómanos
13. Quienes sois?
14. Radio Falacia
15. África Agónica

Save