-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeSimo - Let Love Show The Way (2016)

Simo – Let Love Show The Way (2016)

Simo - Let Love Show The Way

Simo – Let Love Show The Way
Izdavač: Mascot Label Group ( 29.01.2016.)
Producenti: JD Simo
Trajanje: 67:32
Žanr: Blues rock
Ocena: 7

 Nashville, Tennessee, glazbeni kotao bez dna, ponovno je zamiješao svoje najpouzdanije sastojke, rock, blues i soul, i svijetu predstavio čarobni napitak imena Simo. Nakon istoimenog prvijenca iz 2011. godine i live EP-a “Love Vol.1”, Simo su u siječnju 2016. izdali pravi blues rock bombon, “Let Love Show The Way”.

Držeći se provjerene retro formule koja je obilježila njihov prvi album, Simo se vraćaju svojim korijenima i glazbenim utjecajima koji svakom poznavatelju psihodeličnog rocka 60-ih postanu evidentni unutar prvih dvadesetak sekundi albuma. Uvodna stvar “Stranger Blues” već s prvih nekoliko taktova aludira na The Doors, iako je preradba pjesme Elmorea Jamesa iz 1962. godine. Bilo nesvjesno ili s namjerom, ovo je sasvim dovoljno da kod slušatelja izazove makar i ciničnu znatiželju i natjera ga da sluša dalje.

Iduća po redu, “Two Timin’ Woman”, pri prvom pogledu na naslov podsjeća na istoimenu country tugaljku, no verzija benda Simo je, na sreću, daleko od toga. Na ovoj se pjesmi kristalizira metoda koju je trojac koristio prilikom snimanja, a fenomenalno izveo u vratolomnim improvizacijama “I’d Rather Die In Vain” i “Ain’t Doin’ Nothin’”: live svirka u studiju sa svim članovima istovremeno. Ovaj način snimanja albuma teško je zanemariti u vremenu kad visoka tehnologija omogućava snimanje glazbe komadić po komadić i modificiranje, ponekad i do neprepoznatljivosti. Ovako album možda ne zvuči savršeno čisto ili savršeno po bilo kojem drugom kriteriju, ali ima ono nešto što ga čini posebnim.

Nastavljajući u tonu intenzivnih gitarističkih i vokalnih dionica, album postiže nekoliko primjetno impresivnih trenutaka u pjesmama “Can’t Say Her Name” i “Becky’s Last Occupation”. Ovi odlični primjerci modernog blues rocka ideju o prevrtljivoj naravi žene isprepliću žestokim garažnim zvukom i bez sumnje stvaraju nove obožavatelje benda. Slični polu-brzi ritam čuje se i u “I Lied” kojom dominira repetitivna melodija na bas gitari i nešto pjevniji refren prije nego se sve stopi u sirovu kakofoniju pred kraj pjesme.

Nakon svega ovog rockerskog razvaljivanja, slijedi pomalo začuđujuće živahna “Please” koja u usporedbi s dosadašnjim pjesmama zvuči kao najobičniji r’n’b klišej. Unatoč tome, uistinu je teško odoljeti tapkanju stopalima u ritmu, a kamoli pjevušenju refrena u duetu s JD Simom.

“Long May You Sail” vjerojatno je najupečatljivija pjesma s albuma pa je sasvim prigodno da su je Simo smjestili točno u sredinu, a i počastili je videom. S instrumentalnog stajališta, ovih nešto manje od pet minuta pravi je dragulj za gitariste i ljubitelje gitara. Što se tiče vokala, po prvi se put čuje harmoniziranje glasova koje je, s obzirom na izvedbu u Simo kontekstu, očito pun pogodak, a usporeni ritam čitave skladbe i pravilno, ali divlje bubnjanje dodali su šlag na ovu psihodeličnu tortu.

Pravi blues rock album ne bi bio pravi blues rock album bez jedne sporije, usudit ću se reći i dosadnjikave pjesme koja slušatelju s vremenom priraste (ili ne priraste) srcu. “I’ll Always Be Around” pomalo je antiklimaktični pjesmuljak s nekoliko lijepih trenutaka, ali nedovoljno da bi i nakon brojnih preslušavanja postao epska ljubavna balada. Donekle uspješniji pokušaji su završna stvar “Please Be With Me” koja barem ne pretendira da je rock, kao i akustična “Today I’m Here”.

Napokon, naslovna stvar “Let Love Show The Way” od prvog je takta psihodelična avantura koju se i očekuje doživjeti s obzirom na samu naslovnicu albuma, a moguće i smjer u kojem Simo žele ići u budućnosti. Vrhunac pjesme je bez sumnje ubrzanje ritma negdje u sredini i pred kraj, kao i fantastične solaže kakvima vrvi čitavi album.

Na kraju krajeva, unatoč nekoliko ispodprosječnih trenutaka, albumu svakako vrijedi dati priliku, kako zbog same glazbene izvedbe i očitog talenta trojice članova benda, tako i zbog mješavine žanrovskih utjecaja koji će biti privlačni širokom spektru ljudi.

Popis pjesama:

 1. Stranger’s Blues
 2. Two Timin’ Woman
 3. Can’t Say Her Name
 4. I Lied
 5. Please
 6. Long May You Sail
 7. I’ll Always Be Around
 8. Becky’s Last Occupation
 9. I’d Rather Die In Vain
 10. Today I’m Here
 11. Let Love Show the Way (Bonus Track)
 12. Ain’t Doin’ Nothin’ (Bonus Track)
 13. Please Be With Me (Bonus Track)