-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeShooter Jennings - The Other Life (2013)

Shooter Jennings – The Other Life (2013)

Shooter Jennings -  The Other Life

Shooter Jennings – The Other Life
Izdavač: Black Country Rock/Rocket Science ( 12.3.2013.)
Producenti: Shooter Jennings
Trajanje: 47:73
Žanr: country
Ocena: 7

 Kantri je folk muzika, ali definitivno je prevazišla svoje rane, ruralne korene. Ona opija i urbane, i poštene zemljoradnike, i izopštene i elitu.

Nekako je čudna njegova evolucija, ali i ima nekog uvrnutog smisla u svemu tome- Od Ring Of Fire, preko Nešvila, sve do Grand Ole Opry Aint So Grand Anymore, kantri je našao neki način da egzistira, ako ne rame uz rame, onda da bar ravnopravno deli tron sa delta bluz i rokenrol scenama.

Ploča o kojoj pišem, koja i svira u pozadini dok kucam ove redove, nema premca u novijoj kantri produkciji. Hank Williams III je postavio određene standarde, menjajući fino perje za krpe razbojnika, ali southern rock je bio i ostao izuzet iz jednačine, poseban, i stvar koja rezonuje sa svima, ma gde bili i šta radili. Na stranu to što ga ovde predstavlja sin Waylon Jennings-a i Jessi Colter. I to odlično! Univerzalne stvari su tu da bi se ljudi oko njih ujedinili.

Album The Other Life je muzičko putovanje, lična priča, nešto što neće, ne može, i ne bi trebalo da bude na MTV-u. Hank Williams se neće povampiriti, The Grand Ol’ Opry neće biti ono što je bila, ali ovakve ikone, bez ikakve sumnje, razumeće, i sviraće za sve ljubitelje, sadašnje, prošle i buduće. Nemoguće je biti objektivan. Iz čisto neobjektivnih razloga. Ko razume, shvatiće. Ko ne razume, nije mu ni namenjeno. Jednostavno je. Obarati ruke sa najboljim singer/songwriter-om trenutno? Treba biti lud, ili jednostavno namršten na sve što postoji, da bi se lupio pečat „glupost za izbegavanje“ na ovako lep, opušten, i emotivno slojevit album. Od prve, Flying Saucer Song sa psihodeličnim vajbom, do najličnije na albumu, hirovite i takođe neobične The Gunslinger, nema premca ovom majstoru gipkog istakanja tuge u akorde i odlične tekstove.

Ovo je ljut, neisfoliran, ogorčen, pijan, od ljubavi, a od cega drugog, nelogičan i totalno iskren zvuk koji samo Shooter J moze da neguje. The Other Life je jedna od ploča kojima ćete se uvek vraćati, bez obzira u kom stanju svesti se u tom trenutku nalazili. Vrelo kao kaubojski tiganj, ubojito kao Kasijus Klej. Iznenađen sam jednom činjenicom. Kako nisam ranije čuo za ovog momka?

Vreme je da se neke stvari isprave.

Spisak pesama:

1. The Flying Saucer Song
2. A Hard Lesson To Learn
3. The White Trash Song (feat. Scott H. Biram)
4. Wild & Lonesome (feat. Patty Griffin)
5. Outlaw You
6. The Other Life
7. The Low Road
8. Mama, It’s Just My Medicine
9. The Outsider
10. 15 Million Light-Years Away (feat. Jim Dandy)
11. The Gunslinger