fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Shining - One One One (2013)

Shining – One One One (2013)

Shining -  One One One

Shining – One One One
Izdavač: Prosthetic Records ( 28.5.2013.)
Producenti: Jørgen Munkeby, Sean Beavan
Trajanje: 39:43
Žanr: Experimental Jazz , Avantgarde metal
Ocena: 7

 Shining su započeli svoju karijeru kao jazz muzičari, nazvali su sebe po kultnom Kjubrikovom filmu, i ne treba ih mešati sa „onim drugim Shiningom“, koji sviraju ekstremni, u svakom smislu, black metal. Poslednji album koji sam od Shininga, koji ovde prikazujemo, preslušao, bio je Grindstone, a to je bio jedan težak, ali istovremeno i predivan eksperimentalan album čije melodije još uvek pamtim.

Pretposlednji album, Blackjazz, bio je na 9. Mestu norveških top lista, ali je po mom skromnom mišljenju bio slabiji od Grindstonea jer je bio malčice napet, pre svega, Čime su nas novim ovi ludi norvežani obradovali? Svojim najboljim albumom do danas, izuzevši mekše, akustične radove.
Ovo je skroz lud album, odmah da rasčistimo, i nije za svakoga. Čudni rifovi, ali dobri, mračni, eksperimentisanje sa jazz instrumentima, dobro zezanje sve u svemu. Bučna muzika za buđenje komšija, i nešto nemoguće za romantične prilaske devojkama. Za mene to zvuči dobro. Da su Devo eksperimentalni metalci, možda bi ovako zvučali. Ovo je muzika koja lomi sve što stigne, a meta je popularna muzika u celini i celosti. Kada bi ih poredio sa domacim bendovima, ovo bi bio agresivniji Consecration. Što se tiče muzike, ona je jednom rečju opako doba, pre svega zbog toga što su muzičari jako nasvirani, i definitivno znaju šta rade sa svojim instrumentima.

Moram za kraj reći da će ovaj album zadovoljiti sve ljubitelje avangardnog moderno produciranog, i skroz zeznutog metala. Ima tu teških rifova, disharmonije, saksofona, svega. I, pre svega, jednog ludog, Majkpatonovskog razmišljanja o muzici, i stvaranju iste. The One Inside to najbolje pokazuje. Ima tu i Zapinog patentiranog zezanja, ali i smrtne ozbilnosti. Ovaj album je kao vožnja u kući strave. Niko je zaista ne voli, ali sve privlači. Jedini problem je opisati Shining publiku. Ljudi koji misle da je sve u muzici već odsvirano, pre svega. Devet numera, i dostojan nastavljač lude tradicije ovog muzičkog projekta. Mislim da ovde definitivno ima čega čuti, i to je odlična stvar, za sve muzičke sladokusce.

Album je dostupan i kao besplatan internet stream i možete ga preslušati i na našem portalu.

01 – I Won’t Forget
02 – The One Inside
03 – My Dying Drive
04 – Off the Hook
05 – Blackjazz Rebels
06 – How Your Story Ends
07 – The Hurting Game
08 – Walk Away
09 – Paint The Sky Black