-

Naslovna Autorski članci Recenzije She Loves Pablo - Try Mandarin (2016)

She Loves Pablo – Try Mandarin (2016)

She Loves Pablo - Try Mandarin

She Loves Pablo – Try Mandarin
Izdavač: Dirty Old Label/Dostava zvuka ( 3.3.2016.)
Producenti: Mark Mrakovčić
Trajanje: 28:20
Žanr: stoner rock, groove rock
Ocena: 8

 Zagrebački bend She loves Pablo već je mnogo puta dokazao kako suvereno vlada pozornicama zagrebačkih klubova, kao i brojnim regionalnim festivalima. Posebnu pozornost poklanjaju svojim žestokim nastupima nakon kojih malo tko kući odlazi razočaran. Privlačeći na svaki koncert sve više poklonika svoje glazbe, dečki iz Pabla pokazali su kako su bend na koji još dugo možemo računati.

Ovog mjeseca imaju čak nekoliko razloga za slavlje. Uz obilježavanje punih deset godina postojanja benda, predstavili su i svoj treći album nazvan “Try Mandarin“. Kruna svega biti će dva koncerta koje će održati 18. i 19. 3. u zagrebačkom KSET-u, gdje će publici predstaviti ono na čemu su posljednjih mjeseci radili. Staroj postavi koju čine Domagoj Šimek (vokal, gitara), Dimitrije Đokić – Jimi (gitara, prateći vokal, klavijature) i Hrvoje Jelen (bas gitara), na novom se albumu pridružio Andro Jambrošić na bubnjevima.

Novim albumom Pablo je još jednom dokazao kako i sa deset godina staža i dalje mogu pomicati svoje granice i proizvesti novi zvuk. Već na uvodnoj pjesmi Havoc, dečki su pokazali kako im nije problem odmaknuti se od stila stoner rocka koji na prijašnjim albumima njeguju. Ovdje je riječ o svojevrsnoj morbidnoj verziji uspavanke u vokalnoj izvedbi gitarista Jimija uz pratnju popularne kantautorice Lovely Quinces (koja će se bendu na pozornici pridružiti i u KSET-u). Iako Havoc dosta podsjeća na This Lullaby kojom su Queens of the Stone Age otvorili svoj  četvrti album Lullabies to Paralyze, Pablu je poslužila kao savršen uvod za ono što u idućih pola sata slijedi.

A nakon laganog i neobičnog uvoda, mnogo snažnijom Next of Kin, dečki podsjećaju kako i dalje možemo računati na moćne dionice na gitari, poneku distorziju te snažan vokal Domagoja Šimeka. Pjesma je krajem veljače izašla kao prvi singl s predstojećeg albuma, a za nju je nedavno snimljen i spot (također u prostoru KSET-a).

Naslovna Try Mandarin također ne odstupa od toga, a nudi još jedan zanimljiv i zarazan gitarski riff koji veoma lako ulazi u uho. Ostatak pjesama također obilježava žešći ritam po kojem je Pablo prepoznatljiv, te bogat raspon Šimekovog  vokala koji do posebnog izražaja dolazi u Rocket to your neverending, kao i Inheritance.

Još je jedna laganica našla svoje mjesto na polovici albuma pod nazivom Ned Low, koju karakterizira Šimekov duboki vokal uz pratnju akustične gitare. Ona zapravo predstavlja savršen kontrast ostalim pjesmama te uvertiru za veliki završetak koji nude ponovno žestoke Inheritance i Tomorrow’s child.

Za razliku od “Mother of All” te “Burn And Levitate”, Pablo je s “Try Mandarin” pokazao kako se žanrovski može malo odmaknuti od svog prepoznatljivog zvuka, ali i dalje proizvesti veoma kvalitetan album. Nakon službenog predstavljanja novog albuma, bend ima velike planove koji uključuju i turneju izvan Hrvatske te predstavljanje međunarodnoj publici. To su svakako i zaslužili, budući da je Pablo jedan od rijetkih domaćih bendova koji zaista može stajati uz bok nekim većim, svjetskim imenima.

Popis pjesama:

 1. Havoc
 2. Next of kin
 3. Try Mandarin
 4. High holy holiday
 5. Rocket to your neverending
 6. Gods will hammer down the town to find she’s not around
 7. Babel in the bubble, Bible on the table
 8. Ned Low
 9. Inheritance (to the desert jackals)
 10. Tomorrow’s child