-

Sermon – Of Golden Verse (2023)

Sermon – Of Golden Verse (10.02.2023.)

Izdavač: Prosthetic Records

Producent: Scott Atkins

Trajanje: 48:41

Žanr: Progressive/Doom Metal

Ocjena: 9.5

Jedna od ljepših stvari u slušanju metal/rock/alternativne/underground muzike je ta što se, malo malo, pa pojavi nešto novo i sjajno, pravo ni iz čega. Jedna od tih sjajnih stvari je britanski Sermon, koji predvodi Him (ko god on bio) i zadužen je za sve osim za bubnjeve, koje svira James Stewart (Decapitated, ex Vader). James je, naravno, i ovdje odradio fantastičan posao i pokazao sav svoj talenat. Album prvijenac „Birth Of The Marvelous“ je izašao 2019. godine i, nezasluženo, je promakao ogromnoj većini slušalaca. Da se nešto slično ne desi sa „Of Golden Verse“ i da se ne ponovi ista greška (barem na našim prostorima), pobrinuće se Balkanrock i potpisnik ovih redova. Inače, na kraju teksta, postavimo link za jednu pjesmu/spot, a danas ćemo postaviti link za cijeli album. Znači, za je ba no.

Sve ono što pruža Sermon je malo teško opisati. Vidljiv je uticaj nekoliko bendova i dobro se čuje odakle bend crpi inspiraciju i ideje. Tu je progresivni pristup i šabloni Tool-a, melanholija Katatonia-e, privlačnost i nepredvidljivost Porcupine Tree-a. A opet, sve ovo zvuči potpuno svježe, novo, nereciklirano i, što je najbitnije, moćno i vrhunskog kvaliteta. Sermon su entitet za sebe, sa skroz drugačijim zvukom, koji gorepomenute elemente pretvara u istinsko remek djelo umjetničkog izraza. Uvodna „The Great Marsh” je harmonija vokala koji formiraju osjećaj tenzije i napetosti i prelazi u „Royal”, pjesmu koja je emisija genijalnih, skoro tribal bubnjeva, kojima savršeno kontrira Himov visoki vokal. ,,Nabijene’’ gitare unose dozu nervoze, tu su i konstantne promjene tempa i sve to prerasta u eksplozivan refren koji podjednako umiruje, pritiska i unosi osjećaj nelagode. Sa trećom pjesmom ,,Light The Witch’’ sve dodatno raste, uz iskonske vriske Him-a, koji svemu dodaju još veću količinu snage i energije.

Ovdje ćemo se zaustaviti sa opisivanjem svake pjesme pojedinačno. Dosadno je, i inače, nabrajati jednu po jednu pjesmu o kom god albumu da se radi, a tek u slučaju ,,Of Golden Verse’’ ne bi imalo smisla.

Ovo je album koji treba da se sluša kao cjelina, a ne u djelovima, jer je sve, od početka do kraja, besprekorno. Bez greške povezano i posloženo. „Of Golden Verse“ je fantastičan primjer i pokazatelj šta sve može da se desi kad uzmete, inače, poznat žanr, i zvuk, i dodate mu nekoliko slojeva i nijansi i uz sasvim malo drugih ,,devijacija’’ se izdvojite iz gomile. A to je nevjerovatno impresivno, s obzirom na to koliko je progressive metal kao žanr danas zastupljen. Jasno je da ovdje ima i doom i gothic zvuka, a to ćete čuti i osjetiti ako se samo malo više udubite i pustite da vas ova muzika ,,uvuče’’. Sve ovdje je maestralan primjer vještine pisanja tekstova, sa odličnim sviranjem, fokusom, zlokobnom atmosferom, iskrenim emocijama, snagom i melodijom. ,,Of Golden Verse’’ je svestrano remek djelo, bilo da slušate brže i mračnije pjesme, bilo sporije momente koji vas umotavaju kao folija u kojoj se krčkate, izgorite,  pa se raspadnete na sto komada.

Sermon samouvjereno i ambiciozno koračaju naprijed sa nevjerovatnim kreacijama, ambicijom i voljom i definitivno su bend koji nijedan fan progressive metala ne bi smio da zaobiđe ili propusti. Zaboravite sve novo što ste od januara do sada slušali, a što ide pod metal i rock ,,kišobran’’ jer je ovo, dame i gospodo, najbolji album 2023-e godine. Sermon je bend čije ime bi trebalo itekako da odjekuje sledećih nekoliko godina.

  Spisak pjesama:

1. The March

2. Royal

3. Light The Witch

4. In Black

5. The Distance

6. Senescence

7. Wake The Silent

8. Golden

9. Centre

10. Departure