-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeSaxon - Sacrifice (2013)

Saxon – Sacrifice (2013)

Saxon -  Sacrifice

Saxon – Sacrifice
Izdavač: Capitol records ( 1.3.2013.)
Producenti: Biff Byford, Andy Sneap
Trajanje: 39:28
Žanr: Heavy metal
Ocena: 4

 “Ukoliko ne znate ništa o istoriji, onda ne znate ništa ni o čemu. Vi ste list koji ne zna da je deo drveta. ” ― Michael Crichton

Saxon su nešto posebno. Naravno, dosta toga što je izraženo u njihovom stavu i muzici je stvar senzibiliteta svakog rock i heavy metal poklonika, i stoga, samim tim, ne možemo olako posmatrati “Sacrifice”, kao nešto nezavisno, već kao jedan deo višegodišnje metal tradicije, i 37 godina na bini, što možete i propratiti, ako već i niste, gledanjem dokumentarca “Heavy Metal Thunder – The Movie”, koji se pojavio u prodaji početkom decembra protekle godine. Naravno, kao što se i dalo očekivati, razgrabljen je u Velikoj Britaniji.

Album je tvrd, priziva dane stare slave, i povremeno u tome uspeva. Stand Up And Fight je verovatno najžešća pesma na albumu, čist energijom nabijen HM, moćan, epski, malo derivativan, i jedan od razloga zašto nema rock muzičara koji im nije odao poštu pojavljivanjem na njihovom najnovijem dokumentarnom zapisu, od Lemija i Fast Eddie Klarka do Larsa Urliha. Izbor prvog singla, za koji je izabrana pesma koja nosi naziv albuma, je nesrećan, jer, za razliku od ostatka materijala, ovo odiše duhom neinventivnosti, a samo može da, konstantnim puštanjem na radio stanicama, izazove zev kod publike, a o kritičarima da i ne govorimo.

Zvuk najnovijeg ostvarenja Saxona je ispoliran, moderno produciran, a osoba odgovorna za miks je Andy Sneap, koji je radio i prethodna dva albuma heavy metal legendi Accept. To se i primećuje, a mislim da i bendu odgovara, jer nije zgoreg imati i čistinu i prodornost na muzičkom snimku koji predstavlja vaš 20. album. Muzika je, kao i na ranijim albumima, korektna, sa par iskoraka u pravom smeru, par padova, i par istinskih rokačkih bisera. Bonus disk sadrži kolekciju pesama za fanove, a mene lično je u velikoj meri obradovao novi snimak Forever Free, pesme koja najzad zvuči onako kako je originalno zamišljeno.

Treba postaviti pitanje da li će ovaj album privući nove fanove. Jasan odgovor je: Ne, jer nema čoveka koji nije Saxon fan. Šalu na stranu, nemam veće zamerke na kompletan zvuk ovog albuma, i citiraću jednog starijeg rock kritičara, koji je rekao, opisujući jednu poznatu obradu pesme benda Misfits: “Kome se ovo ne dopada, mora se ozbiljno zapitati šta se to dešava sa njegovim muzičkim ukusom.” Night Of The Wolf je ozbiljno napisana, moćna numera, sa refrenom od koga će se svakom pravom metal fanu zalediti krv u žilama. Bez obzira na to kakav je njegov, ili njen, konkretan muzički ukus. A to se najviše računa, jer, na kraju krajeva, potrebna je samo jedna pesma da bi ostali zauvek zapamćeni.

Suština je sledeća: nemoguće je ovom albumu dati ocenu koja bi zadovoljila sve. Ljubitelji “Denim And Leather”, i “Power & the Glory”, ovde se neće isuviše usrećiti, pre svega zbog moderne produkcije i tvrdog zvuka, a sa druge strane, ko je uspeo da istrpi sve uspone i padove, istrpeće i “Sacrifice”, ako ni zbog čega drugog, onda zbog istorije.

Spisak pesama:

Disk 1:

1. Procession
2. Sacrifice
3. Made In Belfast
4. Warriors Of The Road
5. Guardians Of The Tomb
6. Stand Up And Fight
7. Walking The Steel
8. Night Of The Wolf
9. Wheels Of Terror
10. Standing In A Queue

Disk 2

1. Crusader (Orchestrated Version)
2. Just Let Me Rock (Re-recorded Version)
3. Requiem (Acoustic Version)
4. Frozen Rainbow (Acoustic Version)
5. Forever Free (Re-recorded Version)