-

Sacher – Biser, ambra, jantar (2019)

Sacher – Biser, ambra, jantar

Izdavač: Dallas Records, 7.11.2019.
Producent: Zvonimir Dusper
Žanr: rock, pop, etno
Trajanje: 50:54
Ocjena: 8

„Ima ti kaj ljepšeg neg’ su tvoga srca glasovi?“ pitanje je postavljeno u pjesmi „Biser, ambra, jantar“ s istoimenog albuma i doista se pitam ima li što ljepše od novog albuma tzv. legende novog vala – Sachera, ali i od glasa glavnog pjevača Filipa Riđičkog. Od Sachera nismo ništa čuli još od ponovnog okupljanja Vještica u Vintage Industrial Baru 2012. godine, nakon čega je glazbenik na neko vrijeme potpuno nestao, a saznaje se da je uglavnom putovao. Također je radio i glazbu za razne filmove kao što je „Choban“, a suradnja sa istim redateljem nastavlja se i u najavljenom „Portretist mrtvih“.

Kao što već zna svatko tko ne živi ispod kamena, bend Sacher novi je projekt Srđana tj. Samuela Sachera, osnivača poznatih Vještica i Haustora, a „Biser, ambra, jantar“ njihov je prvi album. Album je već imao promociju u prepunom Boogaloou još prije ovog koronakaosa, kada je više ljudi slobodno moglo zajedno stajati u prostoru istog četvornog metra. Bend čine Sacher (bas, klavir), Filip Riđički (vokal, udaraljke), Ivan Beuc (gitara, električni sitar), Miljan Bakić (gitara, prateći vokal) i Dragan Brkljačić Faca (bubnjevi, udaraljke), a uz njih su na albumu gostovali i Boris Leiner, Damir Prica i Zoran Zajec.

Iako dizajn naslovnice ostavlja turobni i mračni dojam nekakve futurističke distopije, Sacher nas ipak vraća na potpuno drugu stranu – u veselu prošlost. Vraća nas u prošlost u kojoj nije bilo natjecanja s turbofolkom i kad se ploča morala kupiti da bi se poslušala, a sretnici su bili oni koji svoje omiljene pjesme uspiju snimiti na kazetofon prije završetka radijskog programa i bez zvukova ukućana koji im uleću u sobe. Ovim povratkom na scenu Sacher nam je još jednom dokazao svoje izvanredno umijeće stvaranja savršene uplifting atmosfere kakva je nekada vladala koncertima i pjesama koje nas dižu na noge bez ikakvog pitanja. Takav je skoro cijeli album od 14 pjesama, izuzev nešto sporije i tematski
drukčije „Za bolje ne znam“, koja u isto vrijeme zvuči i lagano i teško, otprilike kao hodanje kroz dugački tunel s malom naznakom svijetla na kraju, a nosi i otvorenu poruku:“Da mogu opet sve bih isto, ja za bolje dane ne znam“. Da sam te dane osobno vidjela osim u filmovima i kroz priče roditelja, nedvojbeno bih se složila s njim.

Ostale pjesme vedrinom melodije sliče onima koje je Sacher stvarao za Vještice, a govore o životu, sreći i nesreći, ljubavi i prolaznosti. Nisam mogla ne primijetiti da početak pjesme „Nejdi“ jako podsjeća na početak Balaševićeve „Oprosti mi, Katrin“, ali što da se radi kada kolodvori, putovanja i opraštanja na ljude ostavljaju toliki trag da prosto moraju te robotske glasove žena sa šaltera uključiti u svoja djela. Priznajem, to je ipak dalo poseban osjećaj nostalgije u ovu već očajnu i tužnu priču o odlasku drage osobe.

Osim vedrine u nekim pjesmama se, pomalo tajno, čuju zvuci ironije, pa se tako na kraju vesele „Nikad ne lažem“ može čuti: “…osim kad lažem. Slična stvar je i sa „Tak’ mlada več Slovenka“ koja u moderno doba iz stare SFRJ vraća krilaticu i teoriju o Slovenkama i onome po čemu su, navodno, bile poznate.

Prije nekoliko godina dvije pjesme s ovoga albuma snimio je Branimir Johnny Štulić i jednu od njih objavio na svom YouTube kanalu, zajedno s još nekoliko svojih, ali i obrada narodnih pjesama. Njegove interpretacije pjesama „Biser, ambra, jantar“ i „Vidaj rane curica“ – obje ljubavne tematike, nisu se pretjerano proslavile, no možda zbog aranžmana u kakvom su sada i uz njihovog originalnog autora napokon dožive svoj pun potencijal. „Vidaj rane curica“ govori o prolaznosti ljubavi: “Ljubav ti je, curica, tak’ razvikana, a ima glavu k’o maslačak, puhneš nema je“, a praćena je melodijom koju je teško izbiti iz glave. Što se tiče pjesme „Biser, ambra, jantar“, neki će možda na prvo slušanje pomisliti: “Kakva disonanca!“, no obećavam, takav je samo početak, a pjesma je u dubini zapravo senzibilna i skladna.

Poletna, lepršava i po razini tonske euforije možda najsličnija staroj „Totalno drukčiji od drugih“ jest „Mornar (Koji je iznevjerio more)“. Ulogu mornara bi mogao tumačiti Sacher, na što aludiraju stihovi „Brod plovi dok je posade“ i „Kapetan, on ostaje do kraja, kapetan ostaje sa brodom“. Nadam se da Sacher zna da sada ne može stati samo na ovom albumu, jer uz ovakvu glazbu brod može još dugo da plovi.

„Kad na nebu vidiš dugu“ spokojna je i vrlo emotivna pjesma u kojoj se usporedbom stvara prividna vaga na kojoj su s jedne strane draga, a s druge odlazak u raj, gdje naposlijetku prevladava snaga i ljubav voljene osobe. Ovu možda malo manje upečatljivu stranu albuma čine pjesme koje većinom govore same za sebe: „Samo ljubav“, „Vrijeme stalo“, „Ti si moja zastava“, „Nema repete“ i „Kad si bila gizdava“. Sve ugodne za slušanje, tek sa kojom razlikom u raspoloženju gdje je „Vrijeme stalo“ surovo realna i okrutna dok prepričava poraz i preispituje ljudske interese, kao i razloge sukoba.

Zvijezda popularne serije Crno-bijeli svijet i frontmen benda Lika Kolorado, doprinio je ambijentu u pjesmama na savršen način i sa svojim specifičnim glasom spaja 14 drukčijih pjesama u jednu skladnu i smislenu cjelinu. Posebno je dobar njegov prirodni izgovor kajkavštine, stoga mislim da Sacher nije mogao izabrati boljeg pjevača.

Na kraju, tu je samo još neponovljiva i šarena „Mene nisi nikad volila“. Jedna je od četiriju pjesama za koje su snimljeni i spotovi, a evo što poručuje: “Nekog kao vino tek cijene kad ostari, a nekog kao stare cipele ostave na cesti da ih klošari pokupe“. Ostaje nam samo da se pitamo: je li i za Sachera vrijedi isto što vrijedi i za vino?

Popis pjesama:

1. Mene nisi nikad volila
2. Vidaj rane curica
3. Mornar (Koji je iznevjerio more)
4. Kad si bila gizdava
5. Nema repete
6. Biser, ambra, jantar
7. Za bolje ne znam
8. Nikad ne lažem
9. Tak mlada već Slovenka
10. Ti si moja zastava
11. Vrijeme stalo
12. Nejdi
13. Samo ljubav
14. Kad na nebu vidiš dugu