-

Sabaton – Heroes (2014)

Sabaton -  Heroes

Sabaton – Heroes
Izdavač: Nuclear Blast ( 16.5.2014.)
Producenti: Peter Tägtgren
Trajanje: 36:57
Žanr: Power Metal
Ocena: 8

 Prošle su dve godine od albuma „Carlous Rex“ i razlaza frontmena Joakima Brodena i basiste Para Sandstroma s ostatkom benda, koji je sa pevačem Nilom Patrikom Johansonom i basistom Stefanom ’Pica’ Eriksonom oformio novu grupu Civil War. Izdali su sjajan album „The Killer Angels“, kao i EP „Civil War“, tako da su mnoge oči bile uprte u ’novi’ Sabaton i najavljeni „Heroes“. I odmah da vam kažem – nisu razočarali!

Kako su Joakim i Par i na prethodnim albumima pisali sve pesme, bend u tom smislu ništa nije izgubio, a to biva jasno već sa početkom prve pesme „Night Witches“. Moćan početak, sa horskim deonicama i ’nabadačkim’ rifovima dovešće vas do toga da se misaono odmah nađete na nekom bojištu Drugog svetskog rata (A „Ghost Division“ je dobio konkurenciju za otvaranje koncerata). Pesma inače govori o ruskom 588. noćnom bombarderskom puku koje su činile žene. One su se borile u starim avionima iz Prvog svetskog rata i za vreme rata su odradile na hiljade misija. Dok su mnogi piloti za ceo rat odradili po oko 25 misija, svaka od njih je radila i po 10 za noć, i to bi morale da ugase motor u letu, bace bombu na naciste i onda ga ponovo upale. Ceo album se i fokusira na manje grupe ljudi i pojedince, na individualnu hraborst, kako je Joakim naveo u jednom od intervjua.

Sledeće dve pesme „No Bullets Fly“ i „Smoking Snakes“ su klasične Sabaton himne, moćne od početka do kraja. Prva govori o nemačkom pilotu koji je spasao američkog, rizikujući sopstveni život, dok druga govori o trojici brazilskih vojnika koji su svojom hrabrošću toliko zadivili Nemce, koji su ih, nakon što su ih ubili u borbi, sahranili i napravili im mali spomenik na kome je nemačkom pisalo „Ovde leže tri brazilska heroja“.

Četvrta pesma na albumu „Inmate 4859“ malo je sporijeg tempa i odlikuje je moćan horski refren, koji se savršeno uklapa u tužnu, ali i fantastičnu priču o Poljaku Vitoldu Pileckom. Inače, primetno je da na albumu ima nema tolike upotrebe klavijatura kao ranije. Ovo nikako ne oduzima albumu od kvaliteta, već naprotiv, daje mu tu dozu klasične metal energije, savršene za žive nastupe. „To Hell And Back“, koju je bend prvu objavio kao najavu za album ima prezaraznu uvodnu melodiju, dok refren veoma lako ulazi u glavu, tako da su dobre šanse da ćete nju najviše i pevušiti kad ga odslušate. Govori o Odi Marfiju, koji je povratku iz rata postao velika zvezda vestern filmova. “Battle of the Bull”, koja govori o australijskom vojniku Lesli ’Biku’ Alenu koji je bez straha jurišao pred japanskim mitraljezima dok je spasavao i nosio svoje saborce, počinje uz pratnju klavira i neodoljivo podseća na „Heart of Steel“ od Manowara, s tim što ima energičnijih deonica. Za njom ide „Resist and Bite“, jedna od mojih favorita na albumu, i govori o 40 Belgijanaca koji su zadržali Romelove i Guderijanove vojske koristeći razne taktike. Nesumnjivo je da će biti jedna od favorita publike na koncertima, savršena je za tapšanje i horsko pevanje. „Soldier of Three Armies“ ima dozu Judas Priest šmeka, koja u spoju sa Joakimovim glasom zvuči odlično. Iza nje se nalazi priča o Fincu Lauriju Torni, koji je rat završio boreći se na raznim stranama i sa odlikovanjima finske, nemačke i američke vojske.

Pesma o češkom pilotu, a zatim i maršalu Karelu Janoušeku „Far From The Fame“ kombinuje mnoge elemente koji odlikuju ovaj album – moćne vokale, sjajan gitarski zvuk i emocije, kao i poslednja pesma na albumu „Hearts of Iron“, koja nekima moće biti pomalo. kontroverzna. Album govori o herojima, a pesma je posvećena nemačkom generalu Valteru Venku. Doduše, to ima i smisla, jer je on u bitci za Berlin, umesto da ratuje za Rajh, preusmerio nemačku vojsku sa Rusa na spasavanje civila i njihovo izvlačenje iz Berlina. Spasio je preko 250 hiljada ljudi.

Jedna od odlika Sabatona, koja me uvek asocira i na post-rok velikane God Is An Astronaut je u tome što oni ne mogu da naprave lošu pesmu. Svaka pesma zvuči dobro, a na ovom albumu i više od toga. Pored toga, iza svake stoji neka priča iz istorije, tako da se uz malo istraživanja mnogo može i naučiti, a to je veliki plus. Ovaj album odlikuju sjajne ljudske priče, možda i najbolji skup istih koje smo videli kod Sabatona do sad. Sa zvukom nije bilo mnogo eksperimentisanja, ali to niko ni ne traži od ovih Šveđana. Dobili smo deset veoma efektivnih i kvalitetnih pesama, bez ijednog protraćenog sekunda i vidno je da nijedan fan benda neće biti razočaran.

Spisak pesama:

1. Night Witches
2. No Bullets Fly
3. Smoking Snakes
4. Inmate 4859
5. To Hell and Back
6. The Ballad of Bull
7. Resist and Bite
8. Soldier of 3 Armies
9. Far from the Flame
10. Hearts of Iron