fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Rob Zombie - Venomous Rat Regeneration Vendor (2013)

Rob Zombie – Venomous Rat Regeneration Vendor (2013)

Rob Zombie -  Venomous Rat Regeneration Vendor

Rob Zombie – Venomous Rat Regeneration Vendor
Izdavač: Zodiac Swan Records / T-Boy Records / Universal Music Enterprises ( 23.4.2013.)
Producenti: Rob Zombie
Trajanje: 38:45
Žanr: Heavy metal, alternative metal
Ocena: 4

 “Venomous Rat Regeneration Vendor” je peti po redu studijski album Roba Zombija, no to je prvi album na kojem sudjeluje Ginger Fish, bivši bubnjar Marilyna Mansona.

Zombijev trenutni gitarist John 5 je također prije svirao sa Mansonom. Tako da, osim što su obojica shock rockeri, Manson i Zombie imaju i drugih dodirnih točaka. No, za razliku od Mansona, Zombie nije puno eksperimentirao sa svojom glazbom već je svoju karijeru, kroz godine, držao na čvrstom kursu. Zbog te činjenice bi se ova recenzija mogla kretati u 2 smjera.

Prvi smjer bi mogao biti komplimentiranje Zombija kako je napravio standardan album na kojem sačuvao svoj stil. Venomous Rat Regeneration Vendor sadrži mnoga karakteristična Zombijeva obilježja poput sampleova filmova, gitarskih solaža i snažnog heavy metal zvuka. Ljubiteljima klasičnog zombija, kao i ljubiteljima takve vrste glazbe, će se ovaj album vjerojatno svidjeti. Po ovim karakteristikama se najviše izdvajaju uvodne ‘Teenage Nosferatu’ koja je žestoka, no sa sporim ritmom te zbog toga blago podsjeća na ‘Jesus Frankenstein’ sa prethodnog albuma; te ‘ Dead City Radio and the New Gods of Supertown ‘ koja je prvi singl albuma – brza i instrumentalno zanimljiva, no refren joj je neočekivano dosadan i primitivan. Iskače i završna ‘ Trade in Your Guns for a Coffin’ koja je možda najenergičnija pjesma albuma. Također bi trebalo pohvaliti Zombijev glas koji i u, skoro, pedesetoj godini zvuči moćno i očuvano. Zaključak ovog ‘smjera’ bi bio da je Venomous Rat Regeneration Vendor klasično OK Zombijevski album koji najbolje služi za neobavezno sing alonganje.

Drugi smjer bi mogao biti kritiziranje kako je Rob Zombie, osim korištenja blesavijih imena pjesama (‘Teenage Nosferatu Pussy’, ‘Ging Gang Gong De Do Gong De Laga Raga’), trebao više eksperimentirati sa svojom glazbom. Ovakvo forsiranje već provjerene glazbene formule (ili bolje rečeno – nakupine ispraznih klišeja) nakon nekog vremena postane dosadno. Teško da će ovim albumom Zombie steći nove fanove. Između hrpe nezanimljivih generičnih pjesama, tek tu i tamo se pojavi neka vrijedna spomena. Kao ‘Theme for the Rat Vendor’ na kojoj se John 5 igra sa istočnjačkim utjecajima, no njeno prekratko trajanje mu ne dopušta da iskoristi maksimum svoga potencijala. Još jedna nesvakidašnja pjesma, ‘Rock and Roll (In a Black Hole)’ ima poprilično blagi elektronski prizvuk pomiješan sa impozanto žestokim refrenima.

Sukob između ova 2 oprečna smjera se najviše manifestira u pitanju treba li Rob Zombie više eksperimentirati (kao na, recimo, Educated Horses albumu) ili bi trebao nastaviti ovako, dok mu još uvijek dobro ide? No, čak i kada bi se prihvatio argument da je Venomous Rat Regeneration Vendor djelo dobrog starog Zombija, nameće se drugo pitanje – zašto baš slušati ovaj album, a ne neke bolje i ranije kada se Zombijev pristup glazbi još uvijek smatrao relativno originalnim?

Popis Pjesama:
1. Teenage Nosferatu Pussy
2. Dead City Radio and the New Gods of Supertown
3. Revelation Revolution
4. Theme for the Rat Vendor
5. Ging Gang Gong De Do Gong De Laga Raga
6. Rock and Roll (In a Black Hole)
7. Behold! The Pretty Filthy Creatures
8. White Trash Freaks
9. We’re An American Band
10. Lucifer Rising
11. The Girl Who Loved the Monsters
12. Trade in Your Guns for a Coffin