-

Ritam Nereda – Novo doba (2023)

Ritam Nereda Novo dobaRitam Nereda – Novo doba (22.4.2023)

Izdavač: Mascom Records

Žanr: punk rock, metal

Ocena: 8.5

 

 

Nakon osam godina, novosadski bend Ritam nereda objavio je novi, deveti po redu studijski album, aktuelnog naziva „Novo doba“. Jedan od najbeskompromisnijih rokenrol sastava na domaćoj sceni prošao je različite faze – od Oi! zvuka, koji karakteriše albume „Oi! Ain’t dead!“ i „Nikog nema“, snimljene krajem 80-ih, preko kultnog pank albuma „Breaking“, koji je bendu doneo najveću popularnost, do upliva u metal („Zvuci bola“), da bi sa albumom „999“ bend konačno pronašao svoj autentičan izraz koji predstavlja fuziju panka, hard roka, metala, sa melodičnim, himničnim refrenima i veoma hrabrim, angažovanim tekstovima.

„Novo doba“ donosi devet žestokih numera, kakve se i očekuju od ovog benda. Pesme su snimane u studijima „Pavarotti“ u Mostaru i „Road“ u Novom Sadu. Album otvara pesma „Čast“, sporijeg tempa, sa karakterističnim hard rok rifovima i dominantnom bas linijom, da bi početkom trećeg minuta sumornu atmosferu razbio melodičan refren u kome Boban poručuje:

„Ja želim da vam srušim sve
I da vas više ne bude
I ako padnem znam – pokušao sam“

Kao što je Gile (El. Org; prim.aut) svojevremeno pevao o „nebu“ koje su „vezali žicom“, pesma „Čast“ preispituje ovaj fenomen, uz metaforu o „nebu razapetom između dva zla“.

O „novom dobu poslušnih i poniznih“ koji „čekaju na komandu“ govore stihovi naslovne numere („Novo doba“), nakon koje sledi, po atmosferi vrlo slična, numera „Greška“. Ovim dvema pesmama, koje žestinom i atmosferom podsećaju na najveće hitove s albuma „999“ i „Paralelni svet“, bend se predstavio u svom starom, prepoznatljivom svetlu.

Neposredno pre izlaska albuma, široj publici predstavljena je numera „Lomi“. Žestoko HC pank gruvanje, nalik na rani Agnostic Front i slične bendove, uz prkosnu poruku „elitama“ koje nam godinama zagorčavaju život:

„Lomi, mene to ne boli!“

Nakon nje, šamar otrežnjenja zadaje pesma „Strah“, sporijeg rokenrol ritma, sa stihovima koji spuštaju na zemlju i vraćaju u realnost:

„…sada gledaj, obijeni su pragovi,
na istom su mestu nikli sivi gradovi
mene je strah
i kao da nas nikad nije bilo“

Sedma numera „Broj“ zvukom i tematikom podseća na neke ranije pesme, kakve mogu da se čuju na prva dva albuma. U njoj je opisana borba čoveka sa sopstvenim demonima, uz gitarsku podlogu koja na momente podseća na Peter and The Test Tube Babies i slične sastave, koji su imali veliki uticaj na bend u njegovoj ranoj fazi.

Tempo spušta pretposlednja numera, „Plam“, možda i najkomercijalnija na čitavom albumu, da bi priču zatvorila pesma „Zastave“, koja je u etar puštena još 2019. godine. U svom karakterističnom stilu, Boban poručuje da se ne slaže i ne odobrava poteze koje povlače elite, stavljajući do znanja da smerno stoji na drugoj strani barikade::

„Te zastave nisu moje. Moje su druge boje!”

Kao i ranija ostvarenja, album „Novo doba“ pruža potpuno ogoljenu sliku naše stvarnosti, pa diskografiju Ritma nereda možemo da posmatramo i kao svojevrsnu istoriju posrnuća država sa ex-yu prostora. Ipak, ono što ovaj izdvaja od drugih bendova (i umetnika) koji opisuju sumornu svakodnevicu, jeste podrška malom čoveku da istraje, ma kakve bile društvene i životne okolnosti. Upravo zbog ovakvog stava, bend je, od samog početka, privlačio mlade ljude koji su odrastali i stasavali uz njegovu muziku, ne pristajući da budu deo hipnotisane gomile (kako bi rekao Cane).

Stvarnost je takva kakva je; međutim, linija koja deli dobro od zla jasno je povučena, a pesme sa „Novog doba“, osim što predstavljaju dijagnozu jednog društva koje se godinama valja u sopstvenom mulju, služe i kao putokaz da se linija ne pređe, te da se u tmurnim vremenima sačuva dostojanstvo, koliko god da su velika iskušenja kroz koja mali čovek prolazi kako bi preživeo.

Spisak pesama:

01 Čast 03:48
02 Novo doba 02:34
03 Greška 03:12
04 Bez tebe 03:09
05 Lomi 02:20
06 Strah 03:31
07 Broj 03:08
08 Plam 03:20
09 Zastave 02:55