-

Riblja Čorba – Minut sa njom (2009)

Riblja Čorba -  Minut sa njom

Riblja Čorba – Minut sa njom
Izdavač: City Records ( 02.2009.)
Producenti: Milan Popović
Trajanje: 50:59
Žanr: Rok, hard rok
Ocena: 4

 

Četiri godine posle debakla sa svojom „trilogijom“, rok sastav Riblja Čorba izdao je svoj 18. album pod imenom „Minut sa njom„.

Pevač i vođa grupe, Bora Đorđević nastavio je tradiciju napisavši sve tekstove na albumu. Oni su lični i puni rime, a za temu imaju ljubav, i to nesrećnu. Album žestoko otvara hard rok numera „Radiću šta god hoću“. Riblja Čorba u njoj jasno iskazuje onaj buntovnički stav koji je postojao u njihovim ranijim hitovima poput „Pravila, pravila“ i „Ostaću slobodan“. Na žalost to je jedina pesma na albumu koja podseća na onu Riblju Čorbu koja se bez ustručavanja suprotstavljala vlasti i predstavljala idole mnogim rokenrol generacijama.

Od pesme „Gde li je ljubav“ već može da se dobije jasnija slika albuma. Rok balada u kojoj Borine ljubavne snove ruši devojka rečima: „Ne seri Boro, ovo je priča bez hepienda“. Još jedna balada je i „Bože, koliko je volim“. Klasična gitara, klavir i umerena, nenametljiva električna gitara čine muzičku podlogu. Riblja Čorba je ovom pesmom napravila žanrovski skok poput Stinga, kada je napustio „The Police“ i startovao solo karijeru. „Krilati pegazi“ album ponovo vraćaju u hard rok vode. Gost u pesmi, kao prateći vokal, je Đorđe David iz Generacije 5. Horski odpevano „Odlazim“ moćan je refren istoimene tužne ljubavne pesme. Naslovna numera albuma jedna je od nosećih na ovom disku sa ozbiljnim pristupom pisanju teksta. Muzička atmosfera u prvi plan ističe jednog od najpodcenjenijih ex-yu gitarista Džindžera Božinovića.

„Uspomene“ albumu daju novu dimenziju sa džez i sol elementima. Muzika opušta, a u pokušaju da vizualizujem pesmu dobijam crno-belu sliku i članove benda u nekom klubu kako sede i sa puno emocija izvode svoju kompoziciju. „Moj jenki going hom“ ili „Prokleta je Amerika“ na prvi pogled je pesma u kojoj Bora proklinje devojku koja je otišla u S.A.D. Ali ovaj stari rok majstor je ustvari izrazio svoj politički stav prema pomenutoj zemlji. Naredne pesme „Muško od plastelina“ i „Orfej“ uklapaju se u šablon balada koje preovladavaju ovim albumom. Sve pesme na cd-u raspoređene su žanrovski: jedna balada, pa malo tvrđa rok pesma i tako u krug. Takav je slučaj i sa pesmama „Razmažena devojčica“, „Dan zaljubljenih“ i odjavna „Ja se zaista ne sećam“.

Netipično za Boru Đorđevića i Riblju Čorbu, izostavljeni su tekstovi sa socijalnim i političkim temama. Pitanje je samo da li je to došlo sa godinama, pa je Bora omekšao i izgubio rokenrol stav ili je povezano sa oznakom „City records“ smeštenoj u gornjem desnom uglu omota.

5. septembra bend planira veliki nastup na Ušću u znak sećanja na 30 godina od njihovog legendarnog koncerta na Tašmajdanu. Tada je 10.000 duša horski pevalo pesme sa debi albuma „Kost u grlu“. Teško da će se tako nešto ponoviti sa ovim albumom.

Spisak pesama:

1. Radiću šta god hoću – 2:31
2. Gde li je ljubav – 3:50
3. Bože, koliko je volim – 3:40
4. Krilati pegazi – 4:34
5. Odlazim – 3:41
6. Minut sa njom – 4:14
7. Uspomene – 4:27
8. Moj jenki going hom (prokleta je Amerika) – 4:08
9. Muško od plastelina – 4:04
10. Orfej – 4:26
11. Razmažena devojčica – 3:38
12. Dan zaljubljenih – 4:24
13. Ja se zaista ne sećam – 3:18