-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeRenato Metessi - Duh iz boce (2009)

Renato Metessi – Duh iz boce (2009)

Renato Metessi -  Duh iz boce

Renato Metessi – Duh iz boce
Izdavač: Dallas Records ( 6.2009.)
Producenti: Žan Jakopač
Trajanje: 49:14
Žanr: Rock, country
Ocena: 7

 Bivši vođa zagrebačkih Zvijezda, lider nekadašnje novotalasne Patrole, čovek koji je ceo Novi Val iskusio iznutra, Renato Metessi, juna 2009. godine izdaje prvi solo album, pod nazivom „Duh iz boce“. U startu se mora reći da se radi o albumu obrada. Pored par pesama koje je Renato snimio svojevremeno, kako sa Patrolom ili Zvijezdama, na CD-u se nalaze uglavnom numere bendova sa početka 80-tih godina. Samu realizaciju i snimanje ovog materijala u njegovom, drugačijem ruhu Metessi je ostvario sa Mondo Bongo Bendom.

U globali, „Duh iz boce“ predstavlja (pri)sećanje na bendove koji su imali ogromni uticaj na tadašnju omladinu, kao i na Renata, i na pesme njemu najdražih izvođača. Prva, Azrina „Pametni i knjiški ljudi“, za razliku od ska nastrojene originalne, verzija na ovom albumu je mirnija, odiše kafanskom atmosferom, uz zvuke harmonike koja u znatnoj meri daje drugu dimenziju. Renato se zatim vraća svome delu, numeri „Ljeto u gradu“, sa jedinog albuma Patrole „U sredini“, iz 1981. godine. Čuvši je, može se zaključiti da je sva energija momaka sa 20 i nesto godina, te ’80.,’81., nestala zauvek, sa tada posve novim zvukom koji je definisan kao „Novi Val“. Sasvim solidno obrađena Haustorova „Tko je to“ definitivno popravlja utisak, ali kao i prethodne, dosta sporija, i u jedva osetnom ska maniru. Očekivani žal za tim vremenom, i generacijom, opravdava pesma „Neki moji prijatelji“ zagrebačkih velikana – benda Prljavo Kazalište. Jedna od takođe svetlijih tačaka je i „Jablan“ Džonija Štulića i Azre. Veliko iznenađenje je obrada šansone „U ime ljubavi“, Arsena Dedića, koji i sam gostuje u pesmi. Na CD-u se nalaze isključivo pesme zagrebačkih bendova, izuzev Arsena Dedića i Animatora, čime se stavlja akcenat samo na hrvatsku scenu bivše SFRJ. Posebnu pažnju slušaoca izaziva unplugged verzija poznatog hita Patrole „Ne pitaj za mene“, potom rege „Slučajan susret“ Azre, te pop elektronska „Mi smo pali s marsa“ i „Dijete ulice“ grupe Film.

Uzeći u obzir skoro tridesetogodišnju karijeru Renata Metessija, samim tim i nedostatak inspiracije posle tolkih godina, ova retrospektiva predstavlja odličan, drugačiji uvid u deo plodne jugoslovenske muzičke istorije tog vremena.

Spisak pesama:

1. „Pametni I Knjiški Ljudi“ (Azra) – 05:47
2. „Ljeto U Gradu“ (Patrola) – 03:57
3. „Tko Je To“ (Haustor) – 02:59
4. „Neki Moji Prijatelji“ (Prljavo Kazalište) – 03:40
5. „Jablan“ (Azra) – 02:40
6. „Veze I Poznanstva“ (Prljavo Kazalište) – 03:02
7. „Kao Ogledala“ (Animatori) – 03:08
8. „Mi Smo Pali S Marsa“ (Film) – 02:29
9. „Čekaonica“ (Patrola) – 03:58
10. „U Ime Ljubavi“ (Arsen Dedić) – 04:16
11. „Ne Pitaj Za Mene“ (Patrola) – 03:48
12. „Slučajan Susret“ (Azra) – 02:46
13. „Mjesto Pod Suncem“ (Zvijezde) – 04:18
14. „Dijete Ulice“ (Film) – 02:26