-

Red Hot Chili Peppers – I’m with you (2011)

Red Hot Chili Peppers -  I’m with you

Red Hot Chili Peppers – I’m with you
Izdavač: Warner Bros ( 29.9.2011.)
Producenti: Rick Rubin
Trajanje: 59:24
Žanr: rock, funk rock
Ocena: 6

 

Prošlo je pet godina od dvostrukog albuma “Stadium Arcadium“. U međuvremenu su Red Hot Chili Peppers dve godine bili na pauzi, a potom ih je napustio gitarista Džon Frušante. Deset meseci pisanja pesama i još pola godine njihovog snimanja sa dugogodišnjim saradnikom Rikom Rubinom konačno su izrodile novi album kalifornijskih ljutih papričica – “I’m With You“.

Džon Frušante po drugi put odlazi iz benda. Ovoga puta je gitarista odlučio da se posveti solo karijeri, što i ne čudi obzirom da mu je poslednji studijski album „The Empyrean“ iz 2009. godine jedno kvalitetno izdanje, gde ispoljava svoju umetničku i kreativnu stranu, za razliku od RHCPa čije se pesme sve više kreću u pravcu komercijalno neukusnih. Frušantea u bendu menja Džoš Klinghofer koji je imao priliku da u bendu Ataxia svira sa svojim prethodnikom. Njegova zavidna karijara studijskog muzičara značila je da neće imati poteškoća da se uklopi i da doprinos tokom snimanja. Praznina zvana Frušante je osetljiva, jer više nema njegovih prepoznatljivih rifova i solo deonica, umesto njih imamo jednu sigurnu ritam gitaru koja se poigrava na granici fanka i hard roka.

Teme na albumu su većinom društveno-političke, od policijske brutalnosti (“Police station“) do socijalno prosvetiteljskih (“Did I Let You Know?“, “Ethiopia“). Fliovo interesovanje za muzičku teoriju iz prethodnih godina transformisalo je strogo gitarski bend u nešto novo i daleko mekše od onoga na šta su navikli svoje fanove. Truba, klavir, orgulje i poneki uplivi elektronske muzike i širina koje pružaju, izgleda da su bili prevelik zalogaj.

Kada se 1999. godine rehabilitovan Frušante vratio u Pepperse i krenulo snimanje sa Rikom Rubinom, “Californication“ je bio pravi bum i odlučujući momenat u njihovoj karijeri. Njega je muzički u stopu pratio “By the way“, da bi “Stadium Arcadium“ bio nešto blaži. Očekivanje da će se “I’m with you“ nadovezati na ovu seriju sjajnih albuma, nije ispunjeno. Jednostavno, Frušante je bio isuviše važan da bi se momentalno mogla popuniti ta ogromna praznina koju je ostavio. Klinghofer mora da u nadolazećim godinama pokaže da pored talenta ima i kreativnost i da može da dostavi upečatljive rifove. Sa druge strane i sama kalifornijska muzička scena više nije ista, što je za bend koji je ceo život tamo stvarao, pogubno. Iako ima pevljivih hitova poput “Monarchy of Roses“, “Brendan’s Death Song“, “The Adventures of Rain Dance Maggie“ i “Dance Dance Dance“ tu fali jedan bitan element – EMOCIJE.

Spisak pesama:

1. „Monarchy of Roses“ 4:11
2. „Factory of Faith“ 4:20
3. „Brendan’s Death Song“ 5:38
4. „Ethiopia“ 3:50
5. „Annie Wants a Baby“ 3:40
6. „Look Around“ 3:28
7. „The Adventures of Rain Dance Maggie“ 4:42
8. „Did I Let You Know“ 4:21
9. „Goodbye Hooray“ 3:52
10. „Happiness Loves Company“ 3:33
11. „Police Station“ 5:35
12. „Even You Brutus?“ 4:01
13. „Meet Me at the Corner“ 4:21
14. „Dance, Dance, Dance“ 3:45