-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeRebel Star – Rebel Star (2012)

Rebel Star – Rebel Star (2012)

Rebel Star -  Rebel Star

Rebel Star – Rebel Star
Izdavač: Dancing Bear ( 1.10.2012.)
Producenti: Milan Glavaški
Trajanje: 41:36
Žanr: indie rock/alternative country/power pop/americana
Ocena: 9

 Dvadeset godina dug put, od koautora pesama na Prisluškivanjima Eve Braun, preko avanture zvane Popcycle, doveo je Milana Glavaškog sa projektom Rebel Star do pozicije jednog od najznačajnijih (kant)autorskih ličnosti u prethodnoj deceniji. Nakon trogodišnje pauze, povratnički album Rebel Star, objavljen za hrvatski Dancing Bear, učvršćuje tu poziciju u ovoj deceniji.

No, ovaj poduhvat je najpre bio ugrožen pauzom u radu benda, uslovljenom ponovnim okupljanjem Eve Braun, kojoj su se Glavaški i Ljubomir Rajić ponovo vratili, vodeći sa sobom i basistu Gorana Obradovića, inače saradnika obojice članova još iz Popcyclea. Drugi udarac Rebel Star je zadobio odlaskom pomenutih članova zajedno sa gitaristom Borisom Smojem, tako da je bend u prelaznoj fazi nastupao kao duo Glavaški−bubnjar Attila Prikler. Iako su jedni White Stripes ili Black Keys dostigli svetsku slavu u ovakvoj postavi, ovo se nije pokazalo kao najbolje rešenje za zvuk koji gaji Rebel Star.

Stvari su počele da se razvijaju dolaskom dvojice Britanaca koji su kao novinari jednog radija u Budimpešti došli da intervjuišu bend. Da li su novi članovi, Ashley Brees (gitara, klavijature, backing vokali) i Mike Kentish (bas gitara, backing vokali), došli da intervjuišu bend, ili došli na intervju za bend, manje je bitna stvar. Ipak, novajlije su zakasnile na snimanje novog materijala jer je, po rečima Glavaškog, osamdeset posto albuma bilo gotovo u trenutku njihovog stupanja na scenu. Izuzev Priklerovih bubnjeva, Glavaški je na albumu uradio vokale, gitare, bas, klavijature, te miks i produkciju.

Iako je glavni čovek uradio glavninu, a ostatak uradio ostatak, Rebel Star možda zato i zvuči superiorno i, uz poštovanje prethodne postave, u neku ruku bolje. To se najviše odnosi na eliminisanje brit prizvuka koji se nekako uvek provlačio kroz sviranje bivših članova, tako da je tek ovo pravi Rebel Star zvuk bez sablasnih upliva Eve Braun ili Popcyclea. I sam Glavaški se čini drugačijim, pa se treba zapitati da li je pauza u radu Rebel Stara bila dovoljno duga da kao autor još više sazri, kako muzički tako i tekstualno, pa da Americana nikad jasnije ne progovara iz njega.

Kako i sam omot albuma pokazuje, svet Rebel Stara je okrenut naopako, ili nešto utiče da pogled na njega bude izvrnut. Album otvara pesma „Ptice“, koja arhetipskim korišćenjem poplave u trenutku shvatanja tragičnosti situacije tera naratora na reakciju, ma koliko bile razorne posledice. Zato „Šta da kažem deci sad?“ je na neki način kako autorsko tako i egzistencijalno pitanje kojim Glavaški zaokružuje ceo album, a razmišljanje o odgovorima je ono što je stalo u ovih deset pesama. „Deca“, to jest naraštaji slušaoca, će biti oni koji će suditi o tim odgovorima, ukoliko „boca“ sa albumom dođe do njih.

Od iste trajektorije ne odstupa ni „Dah“, koju Glavaški i Prilker izvode kao Harrison i Ringo, i postavlja imperativ kojim se rešavaju unutrašnji konflikti a način razmišljanja okreće u pravci kreativnosti. Drugi singl sa albuma prati prvi singl, „Anđeli“, duet sa Ivanom Smolović (Ika, Intruder, On Tour), koja, sa dugim stažom sarandnje sa Rebel Starom kako na albumima tako i na nastupima, je na neki način postala dopisni član benda. „Anđeli“, verovatno jedina prava hit pesma Rebel Stara, su durski predah koji molovima iz prethodnih pesama daju protivtežu.

„Krug“ je jedna kratka, akustična meditacija koju prati neilyoungovsko-garažna i verovatno najenergičnija na albumu, „Zovem“. Sa narednom, wilcovskom baladom, Glavaški je prekršio koncept imenovanja pesama sa naslovom od jedne reči, tako da „Stazama punog meseca“, u kojoj se Glavaški našao i na klaviru, jedina je pesma Rebel Stara sa imenom dužim od jedne reči. „Oluja“ se praktično nadovezuje na tematiku prvih pesama sa albuma, ali upotrebom klavijatura i backing vokala odaje psihodeličnu slikovitost, za razliku od tipično „swampovskih“ „Ptica“.

Vintažna ritam mašina otvara pesmu „Kraj“, koja, iako nije kraj albuma, jeste kraj jednog traganja kojim se bavi album. „Imam još jednu tajnu da vam otkrijem za kraj“, kaže Glavaški, tako da ostaju još dve numere do stvarnog završetka albuma. Ljubavna „Senke“ koristi gitarsku simulaciju orgulja, efekat koji retko koji gitarista koristi (posebno kako treba), da bi album zatvorila „Lako“, najduža, a možda i najbolja na albumu. „Lako“ je pesma integracije i sazrevanja, i, kako tehnički tako i tekstualno, daje neku monumentalnu snagu celokupnom materijalu koji svojim završetkom zaokružuje.

Završetak preslušavanja Rebel Stara započinje dilemu o odnosu ovog albuma i prvenca So, objavljenog pola decenije ranije. Konačni odgovor može da bude u korist kako jednog tako i drugog albuma. So se pojavio u trenutku kada je sceni bio najpotrebniji i njegov značaj je neprikosnoven u tom pogledu. Sa druge strane, neke od pesama sa prvenca datiraju još iz vremena Popcylce, pa se svojim stažom ne mogu porediti sa relativno svežim pesmama sa Rebel Stara. Zato je možda najrealnije kompromisno reći: Rebel Star nije bolji, ali nije ni gori od prvenca. A bolji od oba albuma tek sleduje.

 

Spisak pesama

1. Ptice (5:16)
2. Dah (3:23)
3. Anđeli (3:59)
4. Krug (1:49)
5. Zovem (3:41)
6. Stazama punog meseca (4:01)
7. Oluja (4:48)
8. Kraj (4:43)
9. Senke (3:44)
10. Lako (6:12)