-

Razni izvođači – Artistička radna akcija – Beograd ’81 (1981, reizdanje 2014)

Razni izvođači -  Artistička radna akcija – Beograd '81

Razni izvođači – Artistička radna akcija – Beograd ’81
Izdavač: Mascom Records ( 7.2014.)
Producenti: Enco Lesić
Trajanje: 50:3
Žanr: New Wave, punk rock, post-punk, 2 tone, ska, reggae, art punk, psychobilly, mod revival
Ocena: 10

 Prvo CD reizdanje kultne kompilacije „Artistička radna akcija – Beograd ’81“, koji sačinjavaju snimci deset bendova beogradskog novog talasa, dobar je povod za rehabilitovanje ovog izdanja i vršenje egzorcizma nad svim demonima „Paket aranžmana“, koji ga proganjaju od samog začeća, kako bi ovaj album konačno zauzeo mesto koje zaslužuje u istoriji jugoslovenske popularne muzike.

„Artistička radna akcija“ (u daljem tekstu „ARA“) je projekat koji je od samog začetka osuđen na propast. Nakon uspeha čuvenog “Paket aranžmana“ velike trojke beogradskog novog talasa (Idoli–Šarlo Akrotbata–Električni Orgazam), kako sami izdavači, tako i kritičari, očekivali su da će „ARA“ biti svojevrsni „Paket aranžman 2“ (sa novim „Maljčikima“, „Ona se budi“, ili „Zlatni papagajem“). Ne dobivši ono što su tražili, kritičari su sasekli izdanje negativnim recenzijama, da bi šlag za kritičarsku tortu stigao od strane izdavača, Jugotona, koji je rešio da prekine saradnju sa svih deset bendova.

Obe strane nisu shvatile suštinsku razliku između ovih izdanja, a to je činjenica da je ranije izdanje kompilacija od tri najkvalitetnija sastava beogradske novotalsne scene, čiji materijal, dužine 3 EP-ja, je smešten na jedan LP; sa druge strane, „ARA“ je koncipirana kao širi presek scene sa materijalom koji bi stao na 7” singl. Takođe, treba napomenuti da termin novi talas (novi val/novi bran) ne treba posmatrati žanrovski (dakle new wave ≠ novi talas), već generacijski, jer je domaći termin korišćen za generaciju new wave, ska, punk rock, post-punk i bendova srodnih žanrova sa kraja 1970-tih i početka 1980-tih.

Zato „ARA“ i verodostojnije dokumentuje divezitet beogradske u užem, ali i jugoslovenske scene, u širem kontekstu, pa ste na tako malom prostoru imali jednu Radničku Kontrolu, koja sa „Dosadom“, pesmom koja otvara ovo izdanje, zalazi u pravi joydivsionovski post-punk, da bi na narednoj, „TV u koloru“, prašili britanski punk rock sa kraja sedamdesetih. Za njima, Bezobrazno Zeleni sa „Bežim niz ulicu“ i „Beograd“ su pak ukorenili svoj zvuk u new waveu sa jakim 2 tone i ska uticajima u maniru grupa kao što su The Specials ili Madness.

Profili Profili na kompilaciji predstavljaju najnekomunikativniji, ali verovatno i najnapredniji zvuk svog vremena. Uzevši punk pristup muziciranju, i, uz pomoć ritam mašine i primitivnog instumentisanja, ovaj duo je iznedrio eksperimentalne „Majke ih guraju u metalnim korpama“ i „Nemir živaca“. Za njima sledi jedan od najboljih bendova sa kompilacije, Defeknto Efektni, čije nesrećno imenovane pesme, „A“ i „D“, možda su još više doprinele njihovoj anonimnosti; ranija baveći se događajima vezanim za Hladni rat i kritikovanjem korišćenja nuklearne tehnologije, dok je kasnija prava punk himna.

Defektno Efektni predstavljaju jednu od najboljih grupa na kompilaciji, i njihova zrelost prosto oduševljava, s obzirom da se radilo o grupi školaraca tinejdžera. Njihov sestrinski bend, Urbana Gerila, su na kompilaciji zastupljeni pesmama „Proces“ i „Bez naslova“, inače najsirovije punk stvari na izdanju, po vokalnoj izvedbi bliski onom što će se kasnije nazvati repovanjem. Zanimljivo za ova dva benda je da će iz njihovih raspada nastati još jedan opskurni ali vrlo značajan bend za ove prostore, Berliner Strasse, inače jedan od pionira elektronske muzike na ovim prostorima.

Drugih pet bendova na kompilaciji, desilo se, manje su punkerskiji a više artistički naklonjeni. Petar i Zli Vuci, takođe su jedan od štihova ove kompilacije, sa kako kvalitetnim tekstovima obe stvari („Ogledalo“ i „Kozaci“), tako i kvalitetnom instrumentacijom i aranžmanima, bojeći new wave zvuk ska i reggae bojama. Dragulji ove kompilacije su i najraniji snimci najuspešnijeg benda sa izdanja, U Škripcu, i to iz njihovog „Pamflex“ perioda, sa pesmama „Pamflex dom“ i „Južno voće“, kada su koketirali sa pop artom, koga se ni Talking Headsi ne bi postideli.

Još jedan bend koji koristi reference iz popularne kutlure, doduše nešto drugačije, Pasta ZZ, svoju inspiraciju crpeo je iz stripova, kako oslikava „F.G. & Accrepy“, koja predstavlja zvučnu verziju epizode stripa o Flashu Gordonu. Bend se takođe inspirisao popularnom horor fikcijom, pa „Drakula“ se slobodno može posmatrati kao pionirski psychobilly komad. U sferi popa ostaje i VIA Talas, inspirisan bubblegum popom šezdesetih, čiji „Hawaii (Najlepši kraj)“ i „Lilihip (My Boy Lollipop)“, su doneli ovom izdanju jedan topao i letnji zvuk.

Kompilaciju zatvaraju TV Moroni, čije pesme „Moja borba“ i „Pada noć“ imaju jak uticaj mod revival scene, u maniru grupe The Jam, na kojima se kao koautor potpisuje i budući režiser Srđan Dragojević, koji, doduše, nije prisutan na snimcima. Pojavljivanje danas poznatih ličnosti iz sfere muzike, filma, slikarstva, novinarstva i ne iznenađuje s obzirom da se ova kompilacija tokom narednih decenija pokazala kao rasadnik talenata, uprkos komercijalnom neuspehu njenih protagonista. Izuzev U Škripcu, samo Bezobrazno Zeleno, VIA Talas i Profili Profili su stigli do kakvog-takvog dugosvirajućeg izdanja.

Ipak mnogi od članova bendova sa ove kompilacije su pronašli svoj put do prominencije, kako u oblasti muzike, tako i drugim sferama kulture. Podsetimo da su na ovoj kompilaciji diskografsku nevinost izgubili, između ostalih, i žurkolomac Cane Kostić, budući članovi EKV-a Bojan Pečar, Žika Todorović (takođe član Discipline Kičme, Kazne Za Uši, Bezobrazno Zelenih i Električnog Orgazma), uspešni solo instrumentalista Miško Plavi, Supernautovci Đile Marković i Čeza Stojanović, Banana iz Električnog Orgazma, Zoran Ilić iz Riblje Čorbe i Baba, i Aleksandar Đukić iz Nesalomivih.

U kontekstu ostalih zanimanja, situacija nije nimalo nezanimljivija, pa su posle sviranja pero uhvatili pisac Vlada Arsenijević i novinar Branko Rosić. Milan Delčić Delča se pored muzičke karijere bavio i dramaturgijom, dok se njegov bendovski kolega Zoran Vulović, poput Slobodana Loke Nešovića iz Defektno Efektnih, počeo baviti diskografskim izdavaštvom po završetku muzičke karijere. Od pomenutih iz prethodnog pasusa treba ponoviti ime Žike Todorovića kao uspešnog glumca i Đileta Markovića kao uspešnog slikara.

U svakom slučaju, znali ili ne ko je igrao glavne uloge u epizodi srpske i jugoslovenske rock muzike koja se zove „Artistička radna akcija – Beograd ’81“ neće promeniti njenu vrednost i značaj kao dokument od neprocenjive vrednosti za kulturološku baštinu bivše države. Ova kompilacja nikad nije sjajila istim sjajem kao što je „Paket aranžman“, ali uz njega i kompilaciju „Novi punk val“, hrvatskih i slovenačkih bendova, „ARA“ predstavlja neizostavno štivo za onog ko želi da spozna ne samo tzv. „Zlatno doba“ jugoslovenskog rocka, već i način života i razmišljanja tadašnjih generacija.

Spisak pesama

1. Radnička Kontrola – „Dosada“ (3:50)
2. Radnička Kontrola – „TV u koloru“ (1:45)
3. Bezobrazno Zeleno – „Bežim niz ulicu“ (2:27)
4. Bezobrazno Zeleno – „Beograd“ (2:05)
5. Profili Profili – „Majke ih guraju u metalnim kolicima“ (2:55)
6. Profili Profili – „Nemir živaca“ (3:25)
7. Defektno Efektni – „A“ (3:00)
8. Defektno Efektni – „D“ (2:00)
9. Urbana Gerila – „Proces“ (2:05)
10. Urbana Gerila – „Bez naslova“ (1:45)
11. Petar i Zli Vuci – „Ogledalo“ (3:28)
12. Petar i Zli Vuci – „Kozaci“ (2:20)
13. U Škripcu – „Pamflex dom“ (2:20)
14. U Škripcu – „Južno voće“ (2:07)
15. Pasta ZZ – „FG & Acreppy“ (3:20)
16. Pasta ZZ – „Drakula“ (2:07)
17. VIA Talas – „Hawaii (Najlepši kraj)“ (2:00)
18. VIA Talas – „Lilihip (My Boy Lollipop)“ (2:00)
19. TV Moroni – „Moja borba“ (2:05)
20. TV Moroni – „Pada noć“ (2:25)