-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeRampart - Codex Metalum (2016)

Rampart – Codex Metalum (2016)

Rampart -  Codex Metalum

Rampart – Codex Metalum
Izdavač: Iron Shield Records ( 08.04.2016.)
Producenti: Vladimir Bochev
Trajanje: 51:11
Žanr: Heavy metal
Ocena: 7

 Četvrto studijsko ostvarenje odličnog heavy metal sastava iz Bugarske. benda Rampart. Predvođeni harizmatičnom pevačicom Mariom Diese, koja je pored vokala zadužena kako za tekstove tako i za aranžmane, a dobar deo zasluga ide i gitaristi Victoru Georgievu.

Album otvara „Apocalypse of Theater“, dosta melodična sa gitarama u Maiden stilu. Lagani uvod na gitari usmerava ka možda laganijoj pesmi, međutim nakon nekoliko sekundi kreće grmljavina, pa „Diamond Ark“ spada u jednu od boljih pesama sa albuma. Čvrsta ritam sekcija, power metal gitare sa karakterističnom bojom glasa Marie a još kada se na to sve doda i veoma zarazan refren, pesma ne može da bude loša. Pesma koja nosi album „The Metal Code“, sa odličnim tekstom i refrenom koji uz bubanj zakucava za stolicu. Prava hit pesma.

Fenomenalna balada „Of Nightfall“, nakon dužeg vremena je neki bend napravio baladu u maniru starih majstora, kapa dole. Nakon nje sledi jedna od najčvrščih pesama na albumu „Sacred Anger“, numera u kojoj Victor pokazuje zavidno gitarsko umeće. „Into The Rocks“ je pesma namenjena U.D.O. i Doro Pesch fanovima, još jedna hit pesma na albumu. Sledi nešto sporija i mračnija „Colors Of The Twilight“, koju karakteriču tečki rifovi i odličan vokal.

Za sam kraj bend ostavlja pravo blago, pesmu „Crown Land“, koju bi svaki heavy/power bend poželeo u svojoj diskografiji. Fenomenalne gitare, bubanj koji odvaljuje i solo koji ostavlja bez daha. Album zatvara obrada Blind Guardiana „Majesty“. Zadrzan je originalan smek, ali je Rampart sve to začinio na sebi svojstven način. Jedna od boljih verzija ove legendarne pesme, zaista neopisivo.

Sve u svemu, veoma kvalitetno ostvarenje, u kome će, bez sumnje, mnogi ljubitelji ovog žanra uživati.

Spisak pesama:

1. Apocalypse of Theater
2. Diamond Ark
3. The Metal Code
4. Of Nightfall
5. Sacred Anger
6. Into The Rocks
7. Colors Of The Twilight
8. Crown Land
9. Majesty (Blind Guardian cover)