-

Queens of The Stone Age – …Like Clockwork (2013)

Queens of The Stone Age -  ...Like Clockwork

Queens of The Stone Age – …Like Clockwork
Izdavač: Matador, Rekords Rekords ( 4.6.2013.)
Producenti: Josh Homme, QOTSA, James Lavelle
Trajanje: 45:59
Žanr: alternative rock, rock, stoner rock, psychodelic rock
Ocena: 8

 „Ono što krasi pustinju, reče mali princ, to je što se u njoj negde krije bunar“… Pustinja je nekako muzički uvek povezivana sa psihodeličnim rokom i Kraljem guštera. Ta ista pustara, zvana Kalifornija izrodila je i žanr stoner rok. Prvenstveno sa bendom Kyuss koji je prerastao u nešto mnogo veće –Queens of the Stone Age.

…Like Clockworks“ je pratila serija animiranih klipova koji su najavljivali novu noćnu moru ovog sablasnog benda. Nikako neće nadmašiti sjajni „Rated R“, ali ozbiljno pretenduje da komercijalno i kvalitativno dostigne „Songs for the Deaf“ iz 2002. godine. Na to ukazuje i slična postava koja je radila na albumu. U proces snimanja ponovo su uključeni Dejv Grol, Mark Lanegan i Nik Oliveri.

Jedan deo pesama snimio je bubnjar Džoji Kastiljo, koji je u jednom trenutku otpušten iz benda, te je dolazak Grola bio logičan pokušaj popunjavanja praznine, makar dok se ne završi snimanje. Trajna zamena je Džon Tiodor, koji je na albumu lupao bubnjeve na naslovnoj numeri. Dodatno su svojim vokalima priču uveličali Trent Reznor, Elton Džon, Aleks Tarner, Broudi Dejl i Džejk Širs. Ujedno, ovo je prvo izdanje koje je Džoš Om stvarao sa Dinom Fertitom i Majklom Šumanom.

Džoš Om i ekipa očigledno su se maksimalno posvetili snimanju i produkciji, a same detalje pesama su držali strogo u tajnosti. Na listi silnih instrumenata ne nelaze se samo razni sintisajzeri, šejkeri, čimbale, tamburica, klarinet, već i netipični efekti, poput, citiram „žabe“ i „vazduha“.

Omot inspirisan filmom Drakula i već pomenuti klipovi ilustruju album kao mračan, misteriozan i na kraju zastrašujuć. Pesme to i isporučuju, kako tekstualno tako i muzički. Kao da im bas i gitarski rifovi nisu dovoljno jezivi, već celu atmosferu dramatizuju šejkeri, perkusije i bubanj, a sa klavijaturama dodatim u taj miks prolaze žmarci na pojedinim pesmama.

Na prvo preslušavanje album deluje sasvim prosečno. Izgleda da je najavljivana lista gostiju samo podigla očekivanja previsoko. Na kraju većina gostiju nije imala tolikog uticaja na ceo album, više su bila deo marketinške kampanje za što boljom prodajom. Čak bi maksimalno uspeli u tome da im nije konce pomrsio „Random Access Memories“ grupe Daft Punk, objavljen u to vreme. Sa svakim sledećim slušanjem utisak o albumu se značajno poboljšava. Ono što na početku deluje kao zbrkana lista pesama, polako dobija smisla. Većinom zvuči namerno gitarski sirov, prepoznatljivo za QOTSA. Rokerskije, pomalo veselije su „I Sat By the Ocean“, „If I Had a Tail“ i „My God is The Sun“. Suštu suprotnost predstavljaju „I Appear Missing“, „Like Clockwork“, „Keep Your Eyes Peeled“ i „The Vampyre of Time and Memory“ na kojoj čak Om svira klavir.

Najkompletnijim delom albuma čini se saradnja sa Reznorom na pesmama „Kalopsia“ i „Fairweather Friends“. „Kalopsia“ kao imenica označava stvari koje se čine lepšim nego što zapravo jesu. Klip za tu numeru predstavlja čudovište koje se krije pod maskom kako bi delovalo lepše. Reznor i Om udruženim vokalima, podržani Aleks Tarnerovim stihovima, većim delom pesme kreiraju tužnu atmosferu, traže sažaljenje za čudovištem, a u refrenima kada čudovište pokazuje pravo lice, sintisajzere odmenjuju žestoke gitare. „Fairweather Friends“ je potraga za iskrenim prijateljima (umesto, kako naslov govori, onih koji vas napuste kada imate problem) i možda je najbolja na albumu. Vokalno udružuje Džoša Oma sa Nikom Oliverijem, Broudi Dejl (Omova supruga), Markom Laneganom (ujedno ko-autor pesme), Trentom Reznorom i Eltonom Džonom, koji takođe svira klavir ovde. Bogami, ako su ovo Omovi pravi prijatelji, nije mu nimalo loše.

Suština albuma je strah od smrti i svest o ljudskoj smrtnosti, zapravo Omovoj smrtnosti… ali i razočarenje. Vraćen iz mrtvih nakon rutinske operacija koja je krenula po zlu, zamalo je digao ruke od svega. Ali umesto da nestane i zavuče se u „zečju rupu nikada da ne bude pronađen“ (I Appear Missing), pevač izlaz nalazi u umetnosti i stvara jako ličan album, uz pomoć svojih prijatelja iz muzičkog sveta, i postaje Vampir vremena i sećanja.

Misliš da je najgore od svega daleko iza,
Da Vampir vremena i sećanja umro je?
Preživeo sam. Govorim. Dišem. Nekompletan sam.
Živ sam. Ura! Grešiš ponovo, jer ne osećam ljubav.

Spisak pesama:

1. „Keep Your Eyes Peeled“
2. „I Sat by the Ocean“
3. „The Vampyre of Time and Memory“
4. „If I Had a Tail“
5. „My God Is the Sun“
6. „Kalopsia“
7. „Fairweather Friends“
8. „Smooth Sailing“
9. „I Appear Missing“
10. „…Like Clockwork“