-

Punčke – Sunčano s povremenom naoblakom (2013)

Punčke -  Sunčano s povremenom naoblakom

Punčke – Sunčano s povremenom naoblakom
Izdavač: samostalno izdanje ( 14.9.2013.)
Producenti: Hrvoje Nikšić
Trajanje: 31:08
Žanr: post punk, indie rock, grunge
Ocena: 8

 Nakon demo albuma Robot koji hekla (2010) i EP-ja Mehanizmi obrane (2012), Punčke su napokon izdale i prvi album – Sunčano s povremenom naoblakom.

Budući da sviraju i stvaraju već šest godina, novo je izdanje bilo željno iščekivano, posebno za one koji su upoznati s njihovim energičnim nastupima. Vjerujem da je onima koji prate rad Punčki, energično prva asocijacija na taj bend, prije svega zahvaljujući pjevačici i gitaristici Luciji. A Lucija, Ruby i Anja tu su energiju uspjele prenijeti i na Sunčano s povremenom naoblakom.

Album nudi toliko toga raznovrsnog da ga je teško uopće žanrovski odrediti. Možda bi indie rock bio ono što prevladava, ali itekako se osjete utjecaji post punka i grungea, uz neke mekše pop zvukove. S jedne strane, to može značiti da su se djevojke izgubile u svim tim silnim žanrovima pokušavajući odati priznanje svima onima koji su utjecali na njihovo glazbeno usmjerenje i da je to bio prevelik zalogaj. S druge strane, miješanje žanrova isto tako može značiti da su djevojke svjesne što sve mogu ponuditi, da se nisu htjele ograničiti i da u budućnosti još mogu iznenaditi. Slušajući album, logičan zaključak je da su Punčke prepoznale svoj potencijal i da igranje na kratu skromnosti u njihovom slučaju ne bi imalo smisla.

Sunčano s povremenom naoblakom započinje a capella, a slijedi umirujuća lagana glazba s oblačnim i tmurnim tekstom pjesme Počet ću iznova. Energično? Nimalo. No zato će ostatak albuma opravdati toliko često upotrijebljenu energiju koja dolazi do vrhunca u trenutku kada Lucija vrisne Bejbee! u pjesmi Ritam kaosa.

Koliko su Punčke napredovale od demo albuma do danas dokazuju tri ponovno snimljene pjesme: 141, Srce i, već spomenuta, Ritam kaosa. Izraženiji i zreliji vokal, čistiji zvuk, naglašeniji ritam – u njihovom slučaju dobitna kombinacija da se iz pjesama izvuče ono najbolje.

Nisu svi glazbenici ujedno i pjesnici pa će se mnogim izvođačima zamjeriti to što se nisu dovoljno posvetili tekstovima pjesama. Punčkama to ne predstavlja neki veliki problem. Tekstovi su uglavnom minimalistički, ali nekako uspiju s malo riječi reći dosta toga i istaknuti poruku ponavljajući i uzvikujući ključne stihove: Ja smijem se! (141), Biti sretan, to je najbolje (Petra Pan), Mi ne radimo, što svi drugi rade (Doručak). Osim glazbe, i tekstovi doprinose vedrini i živahnosti albuma i time još više dočaravaju sve ono što se može očekivati od Punčki uživo.

Petra Pan, u istom trenutku i nježna i vrlo snažna skladba, pametno je odabrana kao singl koji je najavio izlazak novog albuma. Pjesma je to koja se našla i na kompilaciji Bistro na rubu šume i koja je, zajedno s cijelim projektom, ošamarila sve one koji uporno tvrde da se na alternativnoj glazbenoj sceni u regiji ništa ne događa, ili da je to što se događa loše i nije vrijedno pozornosti. Punčke su zahvaljujući radu i trudu isplivale na površinu i, uz malu pomoć umrežavanja i stavljanja albuma na besplatni download, kao i odlične nastupe, zavladale Hrvatskom.

Lucija je u intervjuu za BalkanRock izdvojila pjesmu Doručak kao svoju najdražu. Uz Počet ću iznova, to je još jedna laganija pjesma i zatvara Sunčano s povremenom naoblakom, ali umjesto oblaka ostavlja sunce. Sunce koje će nas, nadamo se, još dugo grijati uz svoje eksperimentiranje, minimalizam, veselost i optimizam koji pršti iz sve tri djevojke.

Ako album nekoga i ne osvoji na prvu, sigurno će se nakon nekoliko preslušavanja zadržati na playlisti. Jednostavan je, zanimljiv i dovoljno raznovrstan, tako da nema mjesta za monotoniju. No mjesta za napredak uvijek ima, stoga se od Punčki očekuje da u budućnosti premaše ovo izdanje i pokažu što još sve znaju i mogu. Sigurno im neće nedostajati ni volje ni želje nakon uspješnog prvijenca.

Spisak pjesama:

1. Počet ću iznova
2. Prije spavanja
3. Iz dana u dan
4. 141
5. Ritam kaosa
6. Loše vijesti
7. Promjena
8. Srce
9. Petra Pan
10. Doručak