-

NaslovnaAutorski članciRecenzijePunčke – Ništa nije kako se čini (2016)

Punčke – Ništa nije kako se čini (2016)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Punčke -  Ništa nije kako se čini

Punčke – Ništa nije kako se čini
Izdavač: samostalno izdanje ( 1.3.2016.)
Producenti: Hrvoje Nikšić
Trajanje: 31:48
Žanr: indie rock
Ocena: 8

 Vinkovačko-novljanske Punčke uskoro će slaviti desetu godinu postojanja, a kao dobar uvod u slavljeničku godinu pripremile su drugi studijski album sugestivnog naslova „Ništa nije kako se čini“.

Album i počinje neočekivano za Punčke – instrumentalom od 3 i pol minute u kojemu svake sekunde čekate da Lucija zapjeva, no ona, Anja i Ruby u tom smislu slijede svoje kolege iz benda ### kod kojih se iza vrlo zanimljivih naslova kriju odlični i zarazni ritmovi bez vokala. Spominjanje baš tog sisačkog sastava nije slučajno jer su gitarist Sven Sorić i bubnjar Goran Grey gostovali u pjesmama „Oni su tu“ i „Jasna“ te ostavili svoj prepoznatljiv trag.

No zvuk je možda najslabija karika ovoga albuma. Istina, cure iza sebe imaju zavidan broj svirki, kao i desetak godina zajedničkog sviranja i u tom smislu zvuče više nego dobro. Mogući problem leži u tome što su na prvijencu „Sunčano s povremenom naoblakom“ bile žanrovski raznovrsne i to je zvučalo zanimljivo. Drugi album ne donosi ništa novo, tu je čak i nekoliko pjesama koje zvuče ‘preslikano’, no obožavateljima će se sigurno svidjeti, posebno zato što će upravo te pjesme uživo vjerojatno zvučati fenomenalno jer Punčke se najbolje i može doživjeti na njihovim energičnim nastupima kada svaki instrument dolazi do izražaja.

S druge strane, tekstovi pjesama daleko su ozbiljniji, promišljeniji i – ono što se možda baš i nije moglo očekivati – mračniji nego na prvom studijskom albumu. Repeticija je i ovdje prisutna, no ona samo pojačava važnost određenih poruka. Tekstovi su okrenuti pojedincu, ali kako je ovo album na kojemu ‘ništa nije kako se čini’, tako se neke pjesme može interpretirati i u širem kontekstu. Ipak ostaje na slušateljima da otkrivaju vlastita značenja, što je uvijek izazov.

Za „Ocean“ se može reći da je najnabrijanija pjesma na albumu iz koje pršte ‘krik i bijes’, a tome doprinosi i Laura N. iz zagrebačkog alt-rock benda Seven Mould Figs koja je gostovala kao prateći vokal. ‘Krik i bijes’ javljaju se i u „Još jedan dan“ gdje Lucija vapi: „Dajte mi još jedan dan / možda i progledam. / Dajte mi još jedan san / ja nisam promašaj“.

Uz već spomenuta gostovanja, treba podsjetiti i na to da je Lovely Quinces bila prateći vokal u pjesmi „Jasna“, dok je na singlu „Protiv nas“ gostovala violončelistica Dora Kramar. Zvuk violončela prekrasno je upotpunio tu akustičnu baladu, koja je ujedno i moj favorit s albuma jer odskače svojom jednostavnošću, Lucijin vokal dolazi do izražaja i pjesma nudi ono nešto drugačije čega na albumu nedostaje.

Olovo“ je nešto optimističnija od ostatka albuma i dobar je potez što ga upravo ona zatvara. Pjesma o ogoljavanju, skidanju svega onoga što nam čuči na ramenima i ne da nam da krenemo dalje, pjesma koja bodri, nagovara, ohrabruje: „Reci sebi da si jak! / Razmisli, djeluj, nisi sam! / (…) Pomozi sebi jer znaš!“

A tri ‘lutke’ itekako znaju! Ako ovaj album i nije onakav kakav se na prvo slušanje čini, nudi pregršt odličnih tekstova, zanimljivih ideja, Punčke su i dalje energične, a tri godine nakon prvijenca i čvršće, uvjerljivije. Dakako, pred njima su još godine i godine stvaranja i sviranja, tako da sve nedostatke stignu ispraviti i publici gladnoj dobrog domaćeg indie rocka ponuditi još dosta iznenađenja.

Popis pjesama:
1. Ništa nije kako se čini
2. Tako je bolje
3. Ocean
4. Oni su tu
5. Još jedan dan
6. Jasna
7. Protiv nas
8. Snjegovi
9. U mraku
10. Olovo