-

Psihomodo Pop – Jeee! Jeee! Jeee! (2009)

Psihomodo Pop -  Jeee! Jeee! Jeee!

Psihomodo Pop – Jeee! Jeee! Jeee!
Izdavač: Croatia Records ( 27.8.2009.)
Producenti: /
Trajanje: 39:01
Žanr: Pank rok, bluz
Ocena: 6

 

Jedan od najznamenitijih zagrebačkih, kao i ex yu bendova, Psihomodo Pop, izbacio je 8. studijski album po redu, indirektnog naziva „Jeee! Jeee! Jeee!“. Ovo je bend čiji je prethodni rad dobro poznat, tako da ga nije potrebno posebno predstavljati.

Album otvara pesma „Domovine sin“, tipična „psihomodo pop“ numera karakterističnog pank rok zvuka sa poletnim i raspevanim stihovima, udarnim i pevljivim refrenom… Zasigurno odličan novi hit zagrebčana. Nešto što ovo izdanje poseduje je velika doza eksperimentalnosti i odstupanja od nekog osnovnog pravca (pank rok) kojim je ovaj bend definisan. Čudno je da, osim prve pesme, numere „Bol“ i solidne “Jeee jeee jeee“, nedostaju one dečačke „Ramones“ rokačine poput legendarne „Igračke“, „Volim crtane filmove“ iliti „Starfucker“-a. Čini se da možda ima previše osetljivijih, baladesknih, ili pak bluz stvari kao što su „Raj“, „Tužni klaun“ sa gudačkim instrumentima ili „Dil“. Produkcija je veoma dobra, oslikava zrelost ovog sastava i iskustvo kojim dosledno primenjuju svoju muzikalnost i veštinu da naprave dobar hit. I pored toga, ne može se sa sigurnošću utvrditi dugovečnost pesama sa albuma „Jeee!Jeee!Jeee!“, koje su pritom daleko od loših, čak i odlično upakovane i osmišljene. Ska „Stabilno“, indie/pank rok „Smrdi na prevaru“ i „Cijeli svijet je totalni cirkus“ dokazuju da Psihomodo Pop još uvek ima šta reći na muzičkoj sceni. Da se primetiti da dosta bendova koji pređu dvadeseti rođendan od svog nastanka osetno slabe, gubeći postajanu energiju i inspiraciju, nadolazeći na zid novih, alternativnih sastava sa prostora Balkana koji se mučno pokušavaju izboriti sa vladajućim primitivizmom i malograđanskom kulturom. To ipak nije slučaj sa ovim cd-om, za koji definitivno treba izdvojiti vremena i preslušati ga.

„Jeee!Jeee….“ u bilo kom slučaju pokazuje da se radi o jednom krajnje ozbiljnom poduhvatu, na čelu sa vrsnim muzičarima i pevačem koji želi bar na ovaj način ostati u periodu kad je imao 16. Ophođenje prema ovom izdanju ni malo ne treba biti pesimističko, već se treba posmatrati sa one tačke gledišta Psihomodo Popa kao benda koji je sada potpuno odrastao, bar u muzičkom smislu.

Jedno takođe treba zapamtiti; Gobac više ne nosi kožne narukvice sa nitnama, više nema ekstremnog svlačenja na bini, davno je prošlo vreme ’88. i „Ramone“, pank je mrtav, bar pank kojim se ovaj bend klasifikuje. Sad su tu četrdesetogodišnjaci, sa sakoima i kravatama, sa ogromnim rokenrol zaveštanjem iza sebe, verni onome što rade i koji se, na kraju krajeva, u velikoj meri trude da to rade na pravi način.

Spisak pesama:

1. „Domovine sin“ – 03:56
2. „Požar“ – 03:25
3. „Totalno sam lud“ – 02:49
4. „Cijeli svijet je totalni cirkus“ – 03:19
5. „Dil“ – 04:16
6. „Raj“ – 04:02
7. „Jeee! Jeee! Jeee!“ – 01:21
8. „Jurim, jurim“ – 01:57
9. „Bol“ – 03:39
10. „Stabilno“ – 04:09
11. „Smrdi na prevaru“ – 03:45
12. „Tužni klaun“ – 02:17