-

Po’ Metra Crijeva – Boškarin IV (2023)

Pо’ metra crijeva – Boškarin IV (17/04/2023)

Producenti: Pо’ metra crijeva i Matej Zec

Izdavač: No Profit Recordings

Žanr: ča-metal/crossover metal

Trajanje: 41:31

Ocena: 8.5

Da bi oni koji ovaj bend ne poznaju razumeli šta se zaboga dešava u ovom haosu koji su Po’ metra crijeva (PMC) napravili na novom albumu „Boškarin IV„, prosto je neophodno dati malo konteksta. „Boškarin IV“ je, kako i u samom imenu stoji, četvrti album ovog riječkog sastava, a ako vam se čini da ne razumete ništa i da ne znate na kom jeziku bend peva – u pitanju je čakavsko narečje, dominantno u pojedinim delovima hrvatskog primorja, posebno Istre, odakle bend i dolazi.

Osim čakavskog narečja, odakle potiče i žanr „ča-metal“ koji je bend sam sebi nadenuo, u njihovom crossoveru metal žanrova, koji je poprimao različite oblike i uticaje tokom godina, veliku ulogu igra i instrument sopile. Sopile su tradicionalni duvački instrument, koje se porede sa oboom, i koji karakteriše veoma piskav zvuk, koji u kombinaciji sa muzikom PMC, zvuči veoma ludo i zabavno, ali u isto vreme i kao potpuno genijalna kombinacija.

A šta se zapravo može čuti na albumu „Boškarin VI“? Za početak – mnogo, mnogo bolja produkcija u odnosu na prethodna izdanja, ili bar one verzije koje se nalaze na striming servisima. Kvalitet u zvuku prate i sami aranžmani pesama. Na ranijim albumima je pomalo vladala anarhija, dok se čini da je bend aranžmanima na ovom albumu ipak posvetio malo više vremena.

U prevodu – pesme imaju i glavu i rep i jasno vam je šta je pisac hteo da kaže. A šta je pisac hteo da kaže u tekstovima, srećom po one koji ne dolaze iz Istre (poput nas), bend je okačio sve pesme na Jutjub sa prevodima tekstova na engleski jezik. Za početak, može se videti da reč boškarin iz imena albuma nema prevod, pa se pretragom interneta dođe do toga da je u pitanju životinja koja se nalazi i na samom omotu – istarsko govedo.

Zahvaljujući tim prevodima, ono što ste mogli da naslutite slušajući neke od pesama ovog benda, samo ste mogli i da potvrdite. Bend u tekstovima priča o istarskom folkloru, legendama, mitovima, horor pričama, ali sa jednom jako, jako vešto spakovanom dozom humora.

Sve to se može čuti već na intru „Hihotići Menuet“ i pratećoj „Bal va Hihotići„, koje otvaraju album, a u kojima bend sa svojim ča-metalom spašava selo Hihotići od đavola. Nakon uvodnih udaraca na bubnju, ubrzo se pesmi pridružuje i zvuk orgulja prepoznatljiv za horor filmove i masna, spora rifčuga, od koje ćete momentalno upasti u headbang.

Priču o nerviranju od buke koju prave drugi i bega u izolaciju, čućete u podjednako bučnoj i haotičnoj „G.O.„, koju prati „Daj biru„, odnosno, pogađate, „Daj pivo“. Naizgled jednostavna pesma sa kratkim tekstom, uz metal lomljavu, donosi i etno prizvuk i prva je na albumu na kojoj se može čuti zvuk sopila.

Sopile su, kao wildcard element, poprilično jak adut u zvuku benda i nešto što ga čini unikatnim, što privlači pažnju i što vam definitivno neće dozvoliti da zaboravite da ste ih čuli. Sopile su, može se reći, veoma vešto i pametno iskorišćene na ovom albumu, bez preterivanja, taman po meri. Dovoljno da slušaoca oduševi i pridobije, a da ga piskavi zvuk ne ubije u pojam.

Svirka se u piratskom stoner maniru sa scream vokalima nastavlja u „Grog va Grob„, a „Mater Raša“ će vas naterati i da se pomalo razmislite o nekim stvarima. Iako Raša iz naslova pesme predstavlja istoimenu reku u Istri, paralela sa Mother Russia se nameće bez neke prevelike suptilnosti, posebno uzimajući u obzir i da je pesma upotpunjena klasičnim ruskim horskim deonicama. Ipak, za posebne ljubitelje dobre metalčuge, na kraju same pesme nalazi se i najmoćniji drop sa sopilama.

O zvonaru Mihi, jednoj ovci i besnim seljanima bend peva u „Miha Zvončar„, a slede thrashy „Biće ča će biti“ i 40 sekundi duga „Jednojacki ok“ u istom maniru. „Čižićka Rapsodija„, prvi singl sa albuma, osim po specifičnosti u zvuku, doneće i specifičan tekst. Kroz brdo etno elemenata, ali i rifova od kojih nećete moći da prestanete da mlatite glavom vrišteći „Čižići“, bez sumnje ćete uživati u horor priči o mestu Čižići na Krku i priči o tome šta se dešava sa turistima koji ga posete.

Pošto je ova recenzija već u ovom trenutku jako duga, a o pesmi „Prokjeti Pust“ smo već pisali kada je postala hit januara i  februara na našem portalu, uputićemo vas na taj tekst. Ukratko, „Prokjeti Pust“ je pesma koju bi, ukoliko nemate vremena da u cugu poslušate ceo album, trebalo da poslušate prvu. Najidealnija implementacija sopila na albumu nalazi se upravo na ovoj pesmi i ona će vas bez sumnje odmah kupiti i naterati da izdvojite tih tračavih 40-ak minuta i poslušate opšti haos koji predstavlja ovaj album.

Album zatvaraju pesme „Četrti boškarin„, gde ćete, uz jedan potpuno neočekivani intermeco na klavijaturama, čuti nešto više o samom albumu i kako ga bend vidi, dok je za kraj ostavljen instrumental „Mantinjada„, kratka tradicionalna pesma koja se, kako bend navodi, izvodi u svečanim prilikama na Krku, ali na ovom albumu u malo, može se reći, drugačijem elementu.

Boškarin IV“ predstavlja 40 minuta ozbiljne svirke upakovane u haos, 40 minuta metala, scream vokala i horskih višeglasa, 40 minuta istarskih legendi i folklora, 40 minuta horora i 40 minuta inteligentno upakovanog humora. A zašto ocena nije onda 9 ili više, ako je sve tako dobro – razlog je što se pojedine pesme mogu pomalo okarakterisati kao fileri, dok mali problem predstavlja i samo čakavsko narečje.

Jasno je da svaku pesmu prati priča i, maksimalno poštujući to što je PMC odlučio da peva na svom lokalnom narečju, što ih čini jedinstvenim u ovom žanru, može se razumeti ako pojedinim slušaocima to bude odbojno. Ukoliko vam tekstovi i nisu toliko potrebni, a ljubitelj ste krosžanrovskog metala, ovo je definitivno album za vas. Jedno je sigurno – u najmanju ruku ćete se jako, jako dobro zabaviti.

Plejlista sa pesmama celog albuma sa engleskim prevodom:

Spisak pesama:

 1. Hihotići Menuet (1.17)
 2. Bal va Hihotići (5.08)
 3. G.O. (2.04)
 4. Daj Biru (1.58)
 5. Grog va Grob (5.09)
 6. Mater Raša (4.20)
 7. Miha Zvončar (4.02)
 8. Biće ča će bi (2.42)
 9. Jednojacki Ok (0.43)
 10. Čižićka Rapsodija (4.42)
 11. Prokjeti Pust (4.15)
 12. Četrti Boškarin (4.18)
 13. Mantinjada (1.13)