-

Pixies – EP1 (2013)

Pixies -  EP1

Pixies – EP1
Izdavač: Samostalno izdanje ( 2.9.2013.)
Producenti: Gil Norton
Trajanje: 15:23
Žanr: Alternative Rock
Ocena: 3

 Kako reagirati na vijest o povratničkom studijskom izdanju nekog banda? Sretno? Skeptično? Suzdržano? A kako reagirati kada se uzme u obzir da je band u pitanju Pixies, jedan od najutjecajnijih i najboljih bandova kasnih osamdesetih i ranih devedesetih? Oduševljeno? Entuzijastično?

No, kako tek reagirati kada se uzme u obzir činjenica da je to band koji nije ništa izdao preko dvadeset godina, kao i činjenica da je band napustila basistica i povremena vokalistica Kim Deal, koja je jedna od utemeljitelja banda? Možda razočarano?

‘Razočarano’ nije nužno riječ kojom bih opisao svoje reakcije na vijest o novom EP-u Pixiesa, ali je definitivno riječ kojom bih opisao svoje reakcije nakon slušanja dotičnog EP-a. Novi EP Pixiesa, minimalistički nazvan EP1, je razočaravajuć, isprazan, loš i dosadan. Na ironičan način bi se EP1 moglo prozvati ‘originalnim’, u smislu da sa dobrim starim izdanjima Pixiesa praktički nema nikakve veze. Ep1 je za Pixiese, kao i za fanove Pixiesa, u najmanju ruku novo iskustvo – na stranu to što su Pixiesi stekli popularnost svirajući potpuno suprotnu glazbu od one što se nalazi na ovom EP-u.

Neke od primjetnih razlika između EP1-a i starijih izdanja Pixiesa je nedostatak rastresenog, mahnitog i ponekad ludog pjevanja Blacka Francisa te nedostatak žestine – četiri pjesme koje se nalaze na EP-u su poprilično blage.

EP1 otvara ‘Andro Queen’, neinspirativna, dosadnjikava balada koja zvuči previše popasto i uspavljujuće. Pjesma koja bi čak mogla i funkcionirati kod nekog drugog izvođača, ali u repertoaru Pixiesa zvuči nakaradno.

Na ‘Andro Queen’ se nadovezuje ‘Another Toe In The Ocean’ koja je nešto žešća i u sebi sadrži više naznaka klasičnog Pixies zvuka, ali nedovoljno. Sa svojim nezanimljivim lyricsima i nedovoljno razrađenom glazbom zvuči kao da su Pixiesi najednom odlučili postati band koji svira kalifornijski pop-punk.

Treća pjesma, imena ‘Indie Cindy’, je možda i najbolja pjesma na EP-u, što, nažalost, ne govori puno. Obilježavaju je žešći verseovi pomiješani s lakšim, gotovo sanjivim, refrenima te u sebi čak sadrži nešto onog karakterističnog mahnitog Francisovog pjevanja. No, ono što koči ovu pjesmu su poprilično loši tekstovi. “You put the cock in cocktail, man, Well I put the tail in – wait!” Sramota.

EP1, napokon, završava sa ‘What Goes Boom’, najžešćom pjesmom na EP-u uz koju nimalo ne funkcioniraju Francisovi vokali koji su prepitomi. ‘What Goes Boom’ baš kao i ‘Indie Cindy’ ima dosta loše lyricse. “I like that slinky little punky, little bit funky, Itty bitty chunky right there, Little bit lippy, a whipped cream hippie, Zip and unzippy and I want her”. Ponovo sramota.

U konačnosti, kada se pogleda cijela diskografija Pixiesa, EP1 je samo minorna katastrofa u inače izrazito dobroj karijeri. Ali, ta katastrofa mora bandu jasno dati do znanja da moraju nešto promijeniti u budućim izdanjima ako se i dalje namjeravaju baviti glazbom. A dok se to ne dogodi, ja ću si još koji puta pustiti genijalni Doolitle.

Spisak pjesama:

1. Andro Queen
2. Another Toe In The Ocean
3. Indie Cindy
4. What Goes Boom