-

NaslovnaAutorski članciRecenzijePips, Chips & Videoclips - Walt (2013)

Pips, Chips & Videoclips – Walt (2013)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Pips, Chips & Videoclips -  Walt

Pips, Chips & Videoclips – Walt
Izdavač: Dan/Mrak ( 31. 5. 2013.)
Producenti: Ivan Božanić
Trajanje: 44:36
Žanr: rock
Ocena: 8

 Kada je 1990. godine grupa Azra službeno prestala postojati, završila je i jedna era hrvatskog rocka, ali je novovalni rock i dalje ostao važna glazbena lektira. No devedesete donose i neka nova imena. Hrvatsko tlo tada je očito bilo vrlo pogodno za nicanje rock bendova: Let 3, Majke, Daleka obala, Opća opasnost, Laufer, Hladno pivo, Kojoti, Urban & 4.

Tom se društvu 1993. pridružuju i Pips, Chips & Videoclips svojim razigranim albumom “Shimpoo Pimpoo”. Album prvijenac možemo shvatiti kao uvod u knjigu koja još uvijek nastaje, a piše se već punih dvadeset godina. Ako je album s Dinamovom himnom i pomalo banalnim tekstovima uvod, onda je “Dernjava” iz 1995. svakako prvo poglavlje koje prikazuje Pipse u svom najboljem izdanju sa zasluženo osvojenom nagradom Porin za najbolji rock album. Slijede ga isto tako odlični “Fred Astaire” (1997), “Bog” (1999) te “Drveće i rijeke” (2003), no onda je 2007. stigao osjetno slabiji album “Pjesme za gladijatore”. I taman kada su već i neki obožavatelji prestali vjerovati da se bend može uzdići i snimiti nešto na tragu albuma iz devedesetih – iz pepela nastaje “Walt”.

“Ja nikad nisam bio pjevač Beatlesa i Stonesa
I moje ruke rijetko sežu do samog sunca
I nije važno kad sam gore i kad me slave…”

Davno je te stihove pjevao frontmen Dubravko Ivaniš, tada zvan Ripper, vjerojatno ni ne sluteći da će dogurati ovako daleko i da će danas imati kultni status. Možda ne baš takav status kakav su svojevremeno imali Lennon i Jagger, ali među domaćim rockerima svakako zavidan status. Biti u samom vrhu hrvatskog rocka skoro svih dvadeset godina, svirati bez nekih velikih pauza i to glazbu koja prati svjetske alternativne rock trendove, nikako nije mala stvar. Novim se albumom vraćaju svom zvuku iz devedesetih, zreliji i s iskustvom na izvoz.

Album otvara “Kratka povijest”. Iako je tekst kritički, glazba koja ga prati ima zarazan ritam i odiše optimizmom. Izrazito je ritmična i “Trubač” na kojoj gostuje Jadranka Ivaniš Yaya, Dubravkova supruga i pjevačica poznatog benda Jinx. Dobra je odluka da ovo ne bude duet jer Yaya odlično iznosi pjesmu s vrckastim trubama koja ima retro štih, na tragu njezinog matičnog benda.

Tu su naravno i laganije skladbe. “Sa mnom tebi je zima” definitivno je jedna od najljepših balada ne samo na ovom albumu, nego i u čitavoj diskografiji Pipsa, rame uz rame baladama “Narko”, “Bog”, “Malena”, “Porculan”… Nezaobilazna je i “Htio bi da me voliš” za koju je snimljen spot taman prije izlaska “Walta”. Pjesma je to koja je svima stavila bubu u uho, koja je nagovijestila vraćanje zvuku devedesetih i zbog koje se album s nestrpljenjem očekivao.

“Dok smo hodali po zemlji” jednim će svojim dijelom uputiti na već spomenute stihove pjesme “Pjevač Beatlesa i Stonesa” s “Dernjave”.

“U svakoj pori ove pjesme
Odavno sve je jasno
Da mi nitko neće klesat
On je bio pjesnik
Jer nisam bio
I nikad neću biti”

Nije se jednom poseglo za riječima ‘pretenciozan’, ‘mrgud’, ‘napuhanko’ ili ‘snob’ da bi se opisalo Dubravka Ivaniša. Ako zbilja i jest takav, u njegovim stihovima nema nekog uzdizanja umjetnika (ili intelektualca) na pijedestal i kao da uporno odbija sva dizanja u zvijezde. Stihovima će ostaviti dojam nekoga bar djelomično skromnog. Ipak, u priznanju da nije pjesnik i nikada to neće ni biti leži slaba točka ovog albuma. Većina tekstova visi negdje između angažiranih i emocionalnih, a da ni jedan nije doveden do savršenstva. Zato nakon slušanja ostaje dojam da je više pažnje posvećeno samoj glazbi koja je kao pod koncem: zvuk svakog instrumenta vrlo je čist, precizan, odlično ukomponiran i niti jedan ton ne zvuči kao višak. Time su svakako premašili sve dosadašnje albume. Pa kada čovjek stvori nešto takvo, zašto i ne bi bio ‘pretenciozan napuhanko’?

Glazbu je teško opisati riječima. Za neke osjećaje koje u nama budi jednostavno ne postoje prave riječi. Uvijek će nešto ostati nedorečeno. No tekst o glazbi je tu da ipak zagolica maštu i potakne na slušanje. A “Walt” ne smije ostati na samo jednom slušanju. Ostaje nam da se nadamo kako o ovom albumu nećemo morati govoriti kao o epilogu i kako nakon preslušavanja nećemo morati zatvoriti knjigu o Pipsima.

Spisak pjesama:

1. Kratka povijest
2. Walt Disney
3. Trubač
4. Sa mnom tebi je zima
5. Mogu ti reć
6. Bi li ili ne bi
7. Htio bi da me voliš
8. Dementor
9. Dok smo hodali po zemlji
10. Plivač