-

Pink Floyd – Dark Side Of The Moon (1973) – Classic

Pink Floyd -  The Dark Side of the Moon

Pink Floyd – The Dark Side of the Moon
Izdavač: Harvest, Capitol ( 1.3.1973.)
Producenti: Pink Floyd
Trajanje: 42:59
Žanr: Progressive rock
Ocena: 10

 

Jedan od najznachajnijih albuma u istoriji rock muzike. Album kultnog statusa, prodat u preko 40 miliona primeraka shirom sveta, album koji se najduze zadrzao na top listama(741 nedelja). Vazi za jedan od zachetaka elektronske muzike(srecom, samo na momente).

Album je konceptualan, govori o zivotu u najobichnijoj svakodnevici, gde je subjekat prinudjen da radi i zuri, nikad nema vremena i u stalnoj je trci za zaradom, razmishlja o smrti i smislu zivota, stalno je u konfliktu sa drugim ljudima i eventualno poludi od svega toga… Album je podeljen na pesme, ali nema jasnih prekida medju njima, vec se ‘prelivaju’ jedna u drugu i album teche kao koherentna celina(tipichno za Pink Floyd). Produkcijski, ovaj album je REMEK-DELO! Pored bogatih, slojevitih aranzmana i najmodernije studijske tehnke (sintisajzeri i razni specijalni efekti) ubacivani su razgovori i razni drugi semplovi iz svakodnevnog zivota(smeh, eksplozija, satovi, kasa…), dajuci zanimljiv zvuchni kolaz.

Od pesama, pomenucu ‘On The Run’, koja je u potpunosti odradjena na sintisajzeru i svakako je prvi primer ‘tehno’ muzike. Zatim, ‘Time’, koja govori o tome koliko vreme brzo moze proleteti ako se zivi isprazno. Zapochinje otkucavanjem sata i zvonjavom, a ukljuchuje i jednu od najboljih David Gilmourovih solaza. Jako je poznata i ‘Money’, koja zapochinje ritmichnim otvaranjem kase i zveckanjem novchica, na koje se nadovezuje prepoznatljiv riff na bas gitari i potom, cela pesma koja u sredini prelazi u tipichan blues jam. ‘Us And Them’ je malo duza balada koja govori o sukobima izmedju ljudi, ‘Great Gig In The Sky’ je fenomenalan jam sa prelepim zenskim vokalima. Album zatvaraju odlichne ‘Brain Damage’i ‘Eclipse’.

Shta reci? Ovo je svakako jedan od ‘must-have’ albuma, i zasluzuje jedno od istaknutih mesta u kolekciji bilo kog ljubitelja dobre muzike. Na stranu sam istorijski znachaj, na ovom albumu imate neshto preko 35 minuta prelepe muzike(ako iz rachunice izuzmemo ‘On The Run’ i prelaze izmedju pesama) kao i primere inteligentno napisanih tekstova(treba biti pravi majstor da se o obichnoj svakodnevici pishe ovako zanimljivo) i izuzetno dobro osmishljenog koncepta.

Osoblje:

  • Roger Waters: bas, vokali, sintisajzeri
  • David Gilmour: gitara, vokali, sintisajzeri
  • Richard Wright: klavir, hammond organa, sintisajzer, vokali
  • Nick Mason: Bubnjevi, udaraljke

+ Dick Parry – saksofon(‘Money’, ‘Us and Them’…)

Clare Torry – vokali(‘Great Gig In The Sky’)

Save