-

Philip H. Anselmo & The Illegals – Walk Through Exits Only (2013)

Philip H. Anselmo & The Illegals -  Walk Through Exits Only

Philip H. Anselmo & The Illegals – Walk Through Exits Only
Izdavač: Housecore Records ( 16.7.2013.)
Producenti: Michael Thompson
Trajanje: 44:04
Žanr: Groove metal, sludge metal
Ocena: 6

 Susret sa debitantskim solo albumom ovog metal velikana je veliki poduhvat za recenziju. Anselmo, koliko god bio metal ikona, tokom svoje karijere je više bio poznat kao pevač sa širokim glasovnim mogućnostima i kao odličan frontmen (čitaj: ličnost), manje kao kompozitor. Ipak, sa svojih 45 leta, Filip Henson Anselmo više nego odlučno pokazuje da je još uvek vitalnog duha i da ovaj album definitivno ne treba shvatiti olako.

Album započinje  numerom “Music Media is My Whore” marševskog karaktera. Anselmo koristi stari trik sa više nasnimljenih vokala odjednom. Zvuk instrumenata delimično podseća kao da je u pitanju neki od Superjoint Ritual albuma, ali sa mnogo “metalskijim” pristupom. Vokalno se takođe kreće u sličnom pravcu, sa naznakama nekadašnjeg “The Great Southtern Trendkill/Reinventing the Steel”  pristupa. Sledi “Battalion of Zero” sa učestalim stihom “Head’s up, hands down”. Takođe, dupla bas pedala i gitarski zvuk delimično  prave analogiju sa nekim od Dimebagovih momenata (primera radi, “Suicide Note Pt. 2”). Ako se još uvek nečemu može odati počast Anselmu, to je definitivno vrisak, koji i nakon alkohola, droge i ekstremnog života još uvek može da zapanji po svom intezitetu. Hardcore/punk elementi se mogu primetiti u “Betrayed”,  koja započinje neprekidnim prelazima i break-ovima u deonici bubnja. Pred kraj pesme započinje segment u kojem čujemo modifikovani zvuk klavira u cilju ostvarenja zamračene, turobne atmosfere. Koriste se flažoleti u deonici gitare nalik na Machine Head pristup (konkretno u pesmi “Usurper Bastared’s Rant”). “Bedroom Destroyer” sadrži rif koji podseća na glavni rif iz pesme “Relentless” Strapping Young Lad-a. U pesmama ne manjka ni uticaja death metal-a kroz učestala tremola unutar deonica gitare, kao i prisustvo blast beat-a. Sledi singl “Bedridden” sa snažnim stihom u haosu zvukova distorziranih gitara, “I choke on my own existence” koji Anselmo manijalakno ponavlja. Interesantne su pojave atmosferičnih delova koji se obično nalaze na kraju određenih pesama, bilo da su u pitanju modifikovani zvuci gitare ili klavira. Poslednja numera, “Irrelevant Walls and Computer Screens” predstavlja jednu od najdužih kompozicija ovog frontmena iz New Orleansa. Sa svojih dvanaest minuta, pesma se u prvoj polovini više zasniva na već prethodno navedenim metal elementima, da bi se potom sve zaustavilo na zvucima gitara gde se tokom vremena smenjuju različiti segmenti sa solo deonicom ili samo haotičnim zvucima i na kraju atmosferičnoj nijansi u stilu obrade “Planet Caravan” Black Sabbatha ili neke od “mirnijih” pesama Opetha.

Produkcija je dosta “prljava” i sirova, što doprinosi haotičnoj atmosferi, solo deonice na gitarama deluju kao da osciliraju između neartikulisanih zvukova i konkretnih melodijskih deonica. Svi ostali elementi su takođe usmereni ka ne previše poliranom materijalu.

Tekstovi su usmereni ka nekim od prepoznatljivih karakteristika i stavova Anselma izgrađenih tokom brojnih godina u muzičkoj industriji. “Music Media is My Whore” se odnosi na Anselmovo ironično mišljenje prema (muzičkim) medijima za koje smatra da uzdižu mediokritete dok originalna dela bivaju zaobiđena. “Battalion Zero” i “Betrayed” odišu pankerskim buntovničkim pristupom revolta i pobune, težnje da se masa osvesti, kao i teorijom zavere. “Bedroom Destroyer” i “Bedridden” se bave temama depresivnog stanja i učmalosti usled narkomanskog načina življenja, bez motiva i želje za pokretom. “Irrelevant Walls and Computer Screens” se odnosi na pisanje neistina preko interneta, kao i ironično posmatranje iluzornih internet glasina koje utiču na svest javnosti.

Iako ne preterano raznovrstan u zvuku, Philip Anselmo & The Illegals su načinili album koji predstavlja logičan nastavak prethodnih radova nekadašnjeg pevača Pantere. Neki od novih, interesantnih momenata su prisutni i čine da se ovaj album ne posmatra samo kao “zvučna promaja” u nizu Anselmovih misli. Ako ste voleli prethodne Philove projekte kao što su Superjoint Ritual, Arson Anthem i kasnije radove Pantere, mogli biste se okušati sa ovim izdanjem.

Spisak pesama:

1. „Music Media Is My Whore“ (1:54)
2. „Battalion of Zero“ (4:20)
3. „Betrayed“ (5:28)
4. „Usurper Bastard’s Rant“ (3:57)
5. „Walk Through Exits Only“ (5:34)
6. „Bedroom Destroyer“ (5:03)
7. „Bedridden“ (2:25)
8. „Irrelevant Walls and Computer Screens“ (12:01)