-

Pero Defformero – Undergrand (2009)

Pero Defformero -  Undergrand

Pero Defformero – Undergrand
Izdavač: Multimedia Records, SKCNS ( 20.1.2009.)
Producenti: Miroslav Majkić
Trajanje: 73:07
Žanr: Heavy metal, folk metal
Ocena: 8

 

U gomili poznatih pank sastava koji su se oformili u Novom Sadu, čija sredina je iznedrila pank rok statue bivše SFRJ, kao „igla u plastu sena“, iliti bolje kao „grom iz vedra neba“, pojavio se Pero Defformero.

Heavy metalci sa nadom u bolje sutra za muziku na kojoj su odrasli, pod pritiskom medijske torture tada sve popularnijeg turbo folka pruzrokovalo je stvaranje zanimljive muzičke kompenzacije. Naime, ključnu formulu njihovog muzičkog pravca čine „klasični“ američki thrash/heavy metal i narodnjački vokal sa elementima balkanskog melosa. Ono što je svojevremeno stvarao Nervozni Poštar Defformero je podigao na viši nivo, u gitarskom (sa roka na metal) i u vokalnom smislu.

Novo izdanje Novosađana, prikladnog naziva „Undergrand“, predstavlja upravo pomenutu ključnu formulu u najboljem svetlu. Čovek koji je svih ovih godina vodio Pero Defformero, Saša Friš, pokazuje „grand(e)“ virtuoznost na gitari, ozbiljan talenat i beskompromisne rifove, solo deonice i melodije. Mesto pevača preuzeo je Goran Biševac Biške, čijim vokalom bi se, u najmanju ruku ponosio i izvesni Saša Popović, s tim da bi mu istog časa ponudio dobro plaćenu „tezgu“ u svojoj rezidenciji.

Numere poput „Ostavljen sam ja“, „Oka tvoga plam“, „Kauboja“ i kultne „Gotičarke“ zvuče odlično. „Undergrand“, pored stvarno impresivnih kompozicija, usled kojih se mora odati iskreno poštovanje prema vrsnim muzičarima poput ovih momaka, ima i tu ulogu, da zabavi slušaoca. Odnosno, sa jedne strane čini „izlaz“ iz surove realnosti, beg od „kulture“ koja nas je opkolila, a sa druge, nekim njima svojstvenim načinom, prihvatajući tu „kulturu“, osvežavaju rok scenu. Bez skromnosti, na „Undergrandu“ nema pesme koja se ne uklapa, koja kvari utisak i koncepciju albuma. Tako da, pri preslušavanju slobodno krenite od prve, do zadnje numere, bez preskakanja i pauze, nećete se pokajati.

Spisak pesama:

1. „Došli smo do kraja puta“ 3:21
2. „Silvana“ – 4:35
3. „Gotičarka“ – 4:43
4. „Ferrari“ – 3:47
5. „Kauboj“ – 5:39
6. „Žalim draga ispalo je sranje“ – 5:39
7. „Kraljica“ – 4:41
8. „Shvati“ – 5:44
9. „Odlaziš“ – 4:03
10. „Kako da ti kažem brate“ – 4:47
11. „Na dan kad si pošla za toga čoveka“ – 5:51
12. „Preko brega“ – 4:59
13. „Ostavljen sam ja“ – 3:57
14. „Oka tvoga plam“ – 5:14
15. „Tužno gledam“ – 5:56