-

Pero Defformero – Jer to liči na taj način? (2014)

Pero Defformero -  Jer To Liči Na Taj Način?

Pero Defformero – Jer To Liči Na Taj Način?
Izdavač: Multimedia Music ( 1.3.2014.)
Producenti: Saša Friš
Trajanje: 44:63
Žanr: Progressive/folk metal
Ocena: 6

 Pero Defformero je jedan od onih bendova koji su započeli eru domaće muzike koja je na humorističan način ujedinila mržnju prema turbo-folk muzici zajedno sa starom sviračkom rok školom tako da je konačni produkt načinio da u današnjem vremenu više nije toliko tabu među agresivnijom publikom da „zaore“ po koji narodnjački triler a opet ne izgubi svoj kredibilitet u betonskoj površini nakon seanse martinkama po čeonom predelu.

Dovoljan su primer sastavi kao što su Neki Paori, Seljačka Buna i Mortal Kombat koji su oberučke prihvatili ovakav koncept i otišli dalje. Ipak, bend još uvek ima šta da kaže i 2014. godini je označila povratak na scenu sa novim izdanjem po imenu „Jer To Liči Na Taj Način?„.

Album nas vodi u Motorhead vode sa uvodnom bas deonicom u pesmi „Metal Sviraću“, kao i blagim power metal vriskom. Odmah na scenu stupa Biške koji svojim narodnjačkim melosom u glasu ukazuje na (i dalje) neverovatno neobičnu kombinaciju takvog tipa pevanja sa starom školom hevi metala. Definitivno pesma za otvaranje koncerata. Refren sadrži adekvatnu smenu agresivnijih pankerskih glasova sa Biškeovom bojom glasa. U jednom momentu Biške nalikuje na Bruce Dickinsona i imitira uzdizanje glasa pred poslednji refren u pesmi „Run To The Hills“. Sjajna solaža na klavijaturama u (ponovo) boji koja je karakteristična za narodnu muziku.

„Gotičarka 2“ povremeno koristi neke od gothic glasova. Na pola pesme sledi presek sa rege zvukom i gostom, Žarkom Kovačevićem (S.A.R.S.) koji započinje da peva čuveni hit Boba Marleya, „No Woman, No Cry“. Vrlo čudna i eksperimentalna pesma koju bi bilo interesantno čuti uživo. „Fejsbuk strana“ je odlična za mosh-pit i slične radinosti tokom nastupa s obzirom da je gitarski u domenu pesme jednog Killswitch Engagea. Još jedna gošća na albumu je Tijana Bogićević na pop-rok pesmi „Ekstra“. U pesmi se može uočiti deo koji nalikuje na pesmu „Take the Time“ od Dream Theatera.

„Teretana Svakog Dana“ ima ubilački početni rif i naprosto je žalost što pesma nije pretvorena u potpunu moderni rok/metal bombu i da se na mestu Gorana Biševca nalazi agresivni rok vokal. Ipak, numera definitivno nije za bacanje i sigurno da će sa svojim refrenom pronaći brojne nenormalne svirke. Tome svedoči i snažan solo na gitari. Završni deo „Sedmice na Lotu“ ima izuzetno jak sludge headbangerski rif koji će sigurno poslužiti za gubljenje kao da je u pitanju Consecration. Solo deonica u pesmi „Volim Te“ nas vraća na zdrave rok momente, dok završni rifovi u pesmi gotovo da su u stilu Pantere. Završna „Ćerka Đavola“ je nešto mračnija i podseća na neke momente sa „Vulgar Display of Power“ (preciznije na pesmu „A New Level“). Kraj pesme prati akustični segment, za fanove Megadetha ili Dream Theatera.

Za fanove Pera Defformera će ovo izdanje biti pun pogodak, ovo je Pero Defformero na novom nivou. Za obične rok/metal simpatizere, tu i tamo će poneka pesma biti zanimljiva, čisto zbog neobične kombinacije.

Spisak pesama:

1. Metal Sviraću (03:21)
2. Gotičarka 2 (06:50)
3. Gastarbajter (03:43)
4. Fejsbuk Strana (4:53)
5. Ekstra (5:34)
6. Teretana Svakog Dana (3:41)
7. Sedmica na Lotu (5:35)
8. Volim Te (4:16)
9. Ćerka Đavola (6:38)