-

NaslovnaAutorski članciRecenzijePere Ubu - The Lady From Shanghai (2013)

Pere Ubu – The Lady From Shanghai (2013)

Pere Ubu -  The Lady From Shanghai

Pere Ubu – The Lady From Shanghai
Izdavač: Fire Records ( 7.1.2013.)
Producenti: David Thomas
Trajanje: 50:57
Žanr: Post Punk
Ocena: 7

 Onoga tko je iole upoznat s post punkom ne treba posebno upoznavati s Pere Ubuom. Ovaj američki bend vođen frontmanom Davidom Thomasom i njegovim specifičnim vokalom, koji podsjeća na legendarnog Captaina Beefhearta, najpoznatiji je po svom prvom albumu The Modern Dance iz 78. The Modern Dance je svojim kombiniranjem post punka i avant garde postao jedan od najboljih post punk albuma svih vremena. Danas, 35 godina kasnije, Pere Ubu izdaju svoj 15. studijski album The Lady From Shanghai. Zbog dijeljenja imena s filmom Orsona Wellsa bi se mogla povući paralela ovog albuma i tog filmskog ostvarenja. Iako su i album i film vrlo kvalitetni, nijedno od njih neće nikada doseći status najkultnijeg ostvarenja. The Lady From Shanghai ne približava se umjetničkim dosezima The Modern Dancea (koji bi se mogao smatrati Građaninom Kaneom Pere Ubuovog opusa), no u svakom slučaju riječ je o vrlo dobrom albumu.

Čak i nakon zavidne karijere koja se proteže više od 30 godina, David Thomas još uvijek raspolaže s originalnim eksperimentalnim konceptima za stvaranje glazbe. Ideju za The Lady From Shanghai pronalazi pomoću svoje inspiracije dječjom igrom pokvarenog telefona što se manifestiralo u posebnom načinu snimanja albuma – svaki član benda zasebno je snimao svoj instrument bez prethodnog uvježbavanja te je to ostavilo prostora mnogim improvizacijama na albumu. Usprkos takvom neortodoksnom načinu snimanja The Lady From Shanghai odiše određenom dozom pop senzibiliteta, ali ostavlja i mogućnost višekratnog slušanja i otkrivanja novih stvari. Produkcija na albumu je hvalevrijedna jer se svaki zvuk savršeno čuje i razabire među ostalima što nije bilo lako ostvariti uzevši u obzir način snimanja albuma. Posebno treba spomenuti divne bass dionice.

Pere Ubu nikada nisu bili pobornici dužih pjesama na albumu već su uglavnom primjenjivali kraće eksplozivne eksperimentalne ideje. To nije slučaj s albumom The Lady From Shanghai jer sadrži 4 pjesme duže od 6 minuta koje mu povremeno osiguravaju određenu mirniju dimenziju. Osim toga, zbog intenzivnijeg korištenja klavijatura, najnoviji Pere Ubu zvuči više elektronički od ostatka diskografije. Elektronički aspekt nije neočekivan uzevši u obzir da David Thomas smatra ovaj album dance albumom, s tim da takav koncept iskače od bilo kakvog tradicionalnog koncepta dance albuma.

Na prvoj pjesmi, Thanks, David Thomas pjeva refren ‘you can go to hell’ u stilu Anite Ward i njenog hita Ring My Bell preko beata sintetičkog zvuka. Ova neobična ideja dobro se uklapa u generalnu eksperimentalnu narav albuma te služi kao izvrstan opener. Slijedi Free White koja je stvorena za opušteni ples u laganom ritmu. Iduća pjesma, Feuskley Ma’am, The Hearing se igra sa sampleovima Mary Had a Little Lamb, odnosno prvog snimka ljudskog glasa kojeg je napravio Edison 1877. Nakon takvog eksperimentiranja dolazi mirnija i najduža na albumu Mandy. Pretjeranim ponavljanjem refrena Mandy svakim slušanjem postaje sve dosadnija, no Thomasovi distancirani vokali joj daju stanovitu jezovitu komponentu. Beat na Mandy je sličan kao na Feuskley Ma’am, The Hearing – nose ga ponavljajuće bass dionice preko kojih se potom eksperimentira s različitim instrumentima i zvukovima. And Then Nothing Happened s noise/industrial utjecajima ne uklapa se u album, bar ne u njegov ‘dance’ aspekt. Na Musicians are Scum dominira gitara više nego na prethodnim pjesmama, a Thomas se, sudeći po lyricsima, nosi s vrlo osobnom tematikom. Još veća prisutnost gitare čuje se na Lampshade Man, koja je vjerojatno najprijemčivija pjesma na albumu. David Thomas primjenjuje tehniku narativnog monologa umjesto pjevanja na 414 Seconds, a mračna glazbena podloga savršeno prati psihodelično-apokaliptične lyricse. Posljednja pjesma na The Lady From Shanghai, The Carpenter Sun, daleko je najeksperimentalnija na cijelom albumu – kaotičan šestominutni nosieast nered.

The Lady From Shanghai daleko je od najboljeg ostvarenja Pere Ubua, ali ovim albumom dokazali su da još uvijek mogu zvučati svježe i originalno, čak i nakon više od 35 godina postojanja.

Popis Pjesama:
1. Thanks
2. Free White
3. Feuksley Ma’am, the Hearing
4. Mandy
5. And Then Nothing Happened
6. Musicians Are Scum
7. Another One (Maybellene)
8. Road Trip of Bipasha Ahmed
9. Lampshade Man
10. 414 Seconds
11. The Carpenter Sun