-

Paul Weller – True Meanings (2018)

Paul Weller - True Meanings

Paul Weller – True Meanings
Izdavač: Parlophone ( 14. 9. 2018.)
Producenti: Paul Weller
Trajanje: 55:48
Žanr: British trad rock
Ocena: 7

  

Iako ga se rado sećaju iz The Jama i The Style Councila, ljubitelji njegove muzike, kao i sam Paul Weller, smatraju da je poslednja dekada najbolja u njegovom stvaralaštvu. Albumom “True Meanings“ Paul nastavlja stvaralački niz od šest albuma za deset godina, dok u ukupnom zbiru beleži svoje 26. studijsko izdanje.

Maja ove godine navršio je 60 leta, te je taj jubilej iskoristio kao povod da se osvrne na ono što je do tada uradio, ali i da vidi šta ga još čeka. Na novom albumu Weller introspektivno obrađuje teme života i smrti, prolaznosti, međugeneracijskih odnosa i uokviruje ih u 14 numera.

Muzički gledano, Paul pravi zaokret. Trebaće vam više slušanja da ukačite sve fraze i melodije, zato se smestite udobno i pustite autora da vas provede kroz svoj svet. Stvorio je akustični album uz pratnju orkestra, čime se dobilo na izražajnosti emocija i atmosferi, što se najbolje ogleda u pesmi “May Love Travel With You“.

U osnovi True meaningsa je Paul i akustična gitara. Njih dvoje su odlično upakovani u orkestarski aranžman, koji veoma doprinosi toplini i popunjenosti zvučnog platna ispred slušaoca. Srž albuma i stvar oko koje su nastale ostale pesme je “Gravity“. Ona vam se može učiniti poznatom od ranije. Nećete pogrešiti, ona je nastala pre šest godina. Dugo je čekala svoj koceptualni okvir koji je pronašla u ovom izdanju.

Pored orkestarskih aranžmana, druga zanimljivost albuma jeste Erland Cooper, koautor tri teksta na ovom muzičkom ostvarenju. Jedna od njih je pesma “Bowie“. Ona počinje parafraziranjem jednog citata Davida Bowieja i predstavlja omaž velikom umetniku koji nas je napustio pre dve godine. Paulovo pevanje čak podseća na Davidovo. Ostavivši alkohol, Weller je shvatio koliko bolje i raznovrsnije može da peva. “Movin on“ to potvrđuje.

“The Soul Searchers“, pesma o neumornim dušama koja otvara album, i “Glide“, numera koja se na nju nastavlja, predočavaju molsku atmosferu albuma. Takvu atmosferu polako razbija ritmičnija “Old Castles“ i valcerasta “Come Along“, dok vedrijim temama i lirikom, Paul optimistično zatvara predstavu sa “White horeses“.

Prepustite se harmoniji i otisnite se na ovo skoro jednočasovno putovanje zajedno sa Wellerom. Muzika će vas, možda više nego reči, navesti na razmišljanje o onome gde ste sad, onome gde ste bili nekad i onome što vas možda očekuje.

Spisak pesama:

 1. The Soul Searchers
 2. Glide
 3. Mayfly
 4. Gravity
 5. Old Castles
 6. What Would He Say?
 7. Aspects
 8. Bowie
 9. Wishing Well
 10. Came Along
 11. Books
 12. Movin On
 13. May Love Travel With You
 14. White Horses